04.06.2015 13:46

Meklēs veidus, kā uzlabot laulību, ģimenes un bērnu lomu mūsdienu krīzes sabiedrībā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Izcili zinātnieki, mācību spēki, akadēmiķi pirmdien, 8. jūnijā, konferencē Rīgā analizēs laulības, ģimenes un bērna lomu mūsdienu sabiedrībā, kā arī meklēs risinājumu demogrāfiskām, ekonomiskām un tikumiskām problēmām Latvijā.

(Ziņa papildināta sestajā, septītajā un astotajā rindkopā)

Kā portālam "Aprinķis.lv" pavēstīja pasākumu organizatori, inteliģences klātbūtne Latvijas valstij kritiskos brīžos allaž ir bijusi izšķiroša, arī mūsdienās. Tas nav vienreizējs akts, kas cauri laikiem garantē valstiskumu, demokrātiju un labklājību. Turklāt ne vienmēr šī cīņa notiek ar ieročiem rokās.

Organizatori uzskata, ka demogrāfiskā, ekonomiskā un tikumiskā krīze ir ne mazāk apdraudošas mūsu valsts un tautas pastāvēšanai. Turklāt laulātie, ģimenes, bērni šīs krīzes klātbūtni izjūt visasāk.

Tieši tāpēc pirmdien, 8. jūnijā, inteliģences pārstāvji, zinātnieki un akadēmiķi diskusiju forumā "Laulība, ģimene un bērns mūsdienu krīzes sabiedrībā" analizēs un meklēs risinājumu, kā uzlabot laulāto, ģimeņu un bērnu dzīvi ne tikai vārdos, bet arī darbos.

Latvijas Zinātņu akadēmijas (ZA) akadēmiķis Ivars Kalviņš, kas ir viens no šīs diskusijas dalībniekiem, teic, ka gribam kuplas ģimenes un stipru tautu, bet neuzņemamies rūpes par ikvienu mūsu mazuli, kuram ir tiesības izaugt gudram, stipram un laimīgam.

"Tie, kas veidojām šo valsti, galvenokārt esam pēckara paaudze. Mēs izaugām komunisma, pragmatisma un materiālisma vidē un gaisotnē. Bez stabilām ticībā balstītām morālām vērtībām. Bez šāda pamata ir grūti un varbūt pat neiespējami turēties pretī kārdinājumam pie pirmās izdevības vispirms parūpēties par savu labklājību, nevis domāt par to, lai būtu labi ikvienam, kas dzīvo šajā zemē. Varbūt mums ir pietrūcis tieši garīgā spēka un gudrību, lai saprastu, ka valsts ir laba vien tik, cik labi esam mēs paši," pauž I. Kalviņš, kurš forumā uzstāsies ar lekciju - ģimene kā cilvēces ilgstspējas garants.

Plānots, ka forumā savu redzējumu par situāciju paudīs arī citi izcili zinātnieki, mācību spēki, akadēmiķi un profesori. ZA akadēmiķe, profesore, habilitētā filozofijas doktore Maija Kūle stāstīs par  Eiropas pamatvērtībām un ģimeni. Latvijas Universitātes Āzijas studiju profesors Leons Taivāns uztsāsies ar leciju - tikumība un nācijas izdzīvošana civilizāciju sadursmes kontekstā.

Bet juridisko zinātņu doktore Baiba Rudevska runās par laulību un ģimeni no starptautisko tiesību skatu punkta.  Savukārt LELB Liepājas bīskaps Pāvils Brūvers par laulības un ģimenes izpratni kristīgajā tradīcijā. Taču Daugavpils universitātes Ekonomikas zinātņu doktors Ivars Brīvers šo jautājumus aplūkos no ekonomiskā skatu punkta. Savukārt Sociālās Psiholoģijas katedras docente, psiholoģijas doktore Tatjana Uzole, kā noprotams, šķetinās laulības un ģimenes psiholoģiskos līkločus.

Biedrība "Par tautas dzīvību" rīkotais inteliģences diskusiju forums notiks Rīgas domes plenārsēžu zālē. Savukārt pašu diskusiju pirmdien, 8. jūnijā, varēs vērot tiešraidē arī portālā "Aprinķis.lv".