27.05.2015 16:27

Sēnes kalendārā neskatās: Pierīgā jau lasa baravikas

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Aizvadītajā piektdienā Pierīgā aptuveni 30 kilometrus uz austrumiem no galvaspilsētas rīdzinieks Vasilijs ievācis šogad pirmo baraviku ražu, otrdien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Baraviku bijis tik daudz, ka Vasilijs izlēmis tās arī vest uz tirgu. Par baravikām un citām sēnēm aptuveni 800 gramu svarā viņš Čiekurkalna tirgū prasījis 20 eiro. Pie šādas cenas viņš turējies arī līdz sestdienas pusdienlaikam, tomēr, redzot, ka pircēji tikai interesējas, groza galvu un preci nepērk, cenu nolaidis līdz desmit eiro, vēsta laikraksts.

Pieredzējušie sēņotāji tik agru baraviku ražas laiku neatceras, jo "parasti pirmās sēņu karalienes saules gaismu ieraudzījušas pirms Līgo svētkiem," vēsta "Latvijas Avīze".

Dabas muzeja mikoloģe Inita Daniele vērsusi laikraksta uzmanību uz labvēlīgajiem dabas apstākļiem baraviku augšanai. Līdz šim maijā galvenokārt atrasts pa kādai bērzu bekai un sviesta bekai.

"Pavasarī bija sēņu augšanai piemēroti nosacījumi – siltums un ļoti daudz mitruma. Sēne jau kalendārā neskatās. Abas, baravika un bērza beka, ir mikorizes sēnes, tām ir vajadzīgi vienādi augšanas nosacījumi. Neesmu pārsteigta par šo vēsti," norāda I. Daniele.