25.05.2015 14:56

Interese par pašvaldību līdzfinansētām nometnēm Pierīgā ārkārtīgi liela

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Interese par pašvaldību līdzfinansētām nometnēm Pierīgā ārkārtīgi liela arhīvs

Vēl pēdējā nedēļa skolā, un bērni dosies ilgi gaidītajā vasaras brīvlaikā. Daudzi brauks pie vecmāmiņas, citi apmeklēs vasaras nometnes. Nav noslēpums, ka privāti organizētās nometnes ir gana dārgas, un varbūt tieši tāpēc vecāku interese par pašvaldības atbalstītām nometnēm ir liela, arī Pierīgā.

Šķiet, ka šovasar visvairāk nometņu norisināsies Ķekavas novadā. Kā stāsta pašvaldības pārstāve Inga Auziņa, kopumā 500 novada bērnu tiks uzņemti 17 pašvaldības atbalstītās nometnēs. Jau šobrīd zināms, ka vecāku interese par tām ir ļoti liela.

"Ķekavas novada pašvaldība katru gadu atbalsta privātu biedrību iniciatīvu organizēt saturīgu laika pavadīšanu skolēniem vasaras brīvlaikā. Atbalsts tiek sniegts, balstoties uz iepriekš rīkotu konkursu par pašvaldības līdzfinansējuma saņemšanu. Šogad konkursā uzvarējušo nometņu rīkošanai pašvaldība piešķīrusi 14 tūkstošus eiro," norāda I. Auziņa, piebilstot, ka atsevišķām nometnēm pašvaldība piešķir arī telpas, transportu un citus resursus.

Tāpat Ķekavā vasaras nometnes organizē arī pašvaldības mācību iestādes, un, tā kā visas skolu rīkoto nometņu izmaksas tiek segtas no pašvaldības budžeta, vecākiem ir jāmaksā tikai par ēdināšanu. Savukārt privāto biedrību organizētajās nometnēs vecākiem ir jāsedz daļa no nometnes izmaksām.

Līdzīgi ir arī Mārupē. Tur ar pašvaldības atbalstu kopumā 350 sākumskolas vecuma bērniem tiks rīkotas deviņas nometnes. Pēc Mārupes novada pašvaldības pārstāves Kates Nītiņas teiktā, lai gan šogad novada dome vasaras nometņu organizēšanai atvēlējusi 22,37 tūkstošus eiro, arī vecākiem būs jāsedz daļa izmaksu. Turklāt dalības maksa, kas jāmaksā vecākiem, var svārstīties no 30 līdz 70 eiro.

"Pamatā Mārupes novadā norisināsies tās saucamās dienas nometnes, taču dažās no programmām ir paredzēti arī divu dienu izbraukumi ārpus novada. Turklāt jāpiebilst, ka atsaucība pašvaldības atbalstītajām nometnēm ik gadu ir ļoti liela, un faktiski visas vietas tiek aizpildītas jau pirmajā dienā, kad pietiekšanās uz attiecīgajām nometnēm tiek izsludināta," teic K. Nītiņa.

Liela vecāku interese par pašvaldības atbalstītajām nometnēm ir arī Babītē. Visas vietas jau tikušas aizpildītas pusotras nedēļas laikā kopš pieteikšanās sākuma. Kā stāsta Babītes novada pašvaldības pārstāve Lelde Drozdova-Auzāne, vispieprasītākās esot Babītes sporta kompleksa organizētās sporta un atpūtas dienas nometnes "Piedzīvojumu sala".

"Babītē vecāku interese par vasaras nometnēm katru gadu kļūst arvien lielāka, un, piemēram, nometne "Piedzīvojumu sala 15" tika nokomplektēta četru minūšu laikā," norāda L. Drozdova-Auzāne.

Viņa saka, ka ar pašvaldības atbalstu šogad Babītes novadā norisināsies četras sporta un atpūtas nometnes "Piedzīvojumu sala" un viena vides izziņas nometne "Ieliec dabu kabatā!" Salas sākumskolā. Kopumā tās varēs apmeklēt 180 bērnu vecumā no 7 līdz 12 gadiem.

Vienlaikus L. Drozdova-Auzāne atzīmē, ka Babītes novada pašvaldība sedz pusi no nometnes izmaksām tikai novadā deklarētajiem bērniem. Tas nozīmē, ka par vienu nometnē "Piedzīvojumu sala" pavadītu dienu vecākiem papildus ir jāmaksā septiņi eiro, savukārt par nometni "Ieliec dabu kabatā!" papildus ir jāmaksā četri eiro par dienu.

Arī Sējas novadā mazajiem novadniekiem šogad tiks organizētas vairākas nometnes, kas būs pašvaldības finansiāli atbalstītas. Vienu no tām organizē Sējas Mūzikas un mākslas skola, un tā notiks augustā.

"Sējas Mūzikas un mākslas skolas organizētā nometne "Lai top!" šogad tiks realizēta jau septīto reizi. Šī ir slēgta tipa diennakts nometne Sējas Mūzikas un mākslas skolas audzēkņiem un darbinieku bērniem. Katru gadu tā pulcina arvien vairāk skolas audzēkņu. Nometnes ideja un mērķis – paplašināt audzēkņu zināšanas par mūziku un mākslu konkrētā gada nometnē izvēlētajā tēmā," skaidro Sējas Mūzikas un mākslas skolas direktore Ieva Lapšāne.

Tāpat jau tradicionāli Sējas novada pašvaldība finansē trīs dienu ekskursiju ārpus Latvijas teritorijas 45 Sējas skolas labākajiem audzēkņiem. Pēc pašvaldības pārstāves Ineses Plienas teiktā, šo pasākumu skolnieki ļoti gaida, un šajā ekskursijā ik gadu piedalās arī Sējas novada mērs.

"Šis brauciens ir lieliska motivācija skolēniem labāk mācīties. Bērni ļoti cenšas, lai tiktu ekskursijā, un to ļoti gaida," skaidro pašvaldības pārstāve, piebilstot, ka, atvēlot piecus tūkstošus eiro, ekskursiju, kā arī mūzikas un mākslas nometni pilnība finansē pašvaldība. Vecākiem par bērna piedalīšanos nometnē un ekskursijā nav jāmaksā pilnīgi nekas.