20.05.2015 12:48

Ražotājs noraida apgalvojumus, ka bīstamās suņu slimības cēlonis ir suņu barība "Dogo"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ražotājs noraida apgalvojumus, ka bīstamās suņu slimības cēlonis ir suņu barība "Dogo" arhīvs

Sabiedriskajā telpā izskanējis, ka bīstamās suņiem letālās slimības izplatības cēlonis varētu būt AS "Tukuma straume" ražotā suņu barība "Dogo", jo, redz, visi saslimušie suņi esot ēduši tieši šo barību. Taču barības ražotājs šādus apgalvojumus sauc par muļķībām.

"Mēģināt vainot suņu barību suņu barības vada saslimstības izplatībā ir tāpat kā gripas epidēmijas laikā vainot maizes ražotājus, jo visi taču ēd maizi," portālam "Aprinķis.lv" pauda AS "Tukuma straume" valdes priekšsēdētājs Aivars Podnieks.

Viņš norādīja, ka uzņēmumu nepatīkami pārsteiguši atsevišķi mēģinājumi "Dogo" zīmolu saistīt ar šo saslimstību. Vēl jo vairāk tāpēc, ka ne Latvijas Veterinārārstu biedrībai, ne speciālistiem joprojām nav skaidrs, kas tad īsti ir šīs slimības cēloņi.

Turklāt, pēc A. Podnieka teiktā, starptautiski zinātnieki barības vada paplašināšos biežāk saista ar iedzimtību, infekcijām, kustību traucējumiem, bet tikmēr mūsu speciālisti plāta rokas un cenšas atrast vieglāko aizbildinājumu.

Vienlaikus viņš arī uzsvēra, ka suņu barība "Dogo" ir ražota pēc augstākajiem kvalitātes standartiem un visām Eiropas Savienības un Latvijas noteiktajām normām, un to pierāda arī vairākkārtīgi Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) slēdzieni.

"PVD pēdējo trīs mēnešu laikā papildus ierastajām un normatīvajos aktos noteiktajām regulārajām pārbaudēm ir veikuši piecas papildu pārbaudes – divas martā, divas aprīlī, un vienu maijā. Paraugi analizēti gan Latvijas, gan starptautiskajās laboratorijās Beļģijā un Vācijā. Visi rezultāti apliecināja vienu – barība ir kvalitatīva, normām atbilstoša, un bieži vien mūsu barībā noteikto vielu daudzums ir daudzkārt mazāks nekā noteikts prasībās," skaidroja A. Podnieks.

Tāpat viņš arī atzina, ka kvalitātes kontrole notiek visā ražošanas procesā, sākot no tā brīža, kad tiek saņemtas izejvielas, kuras pārbaudītas gan Latvijas Lauksaimniecības universitātē, gan starptautiskajās laboratorijās. Turklāt produkciju iekšējās laboratorijās pārbauda jau tās tapšanas gaitā, bet gala produkcija, katra partija, tiek pārbaudīta arī ārējās laboratorijās, piemēram, BIOR.

"Man šķiet, ka dzīvnieku barības ražotājus pārbauda rūpīgāk nekā pārtikas ražotājus. Katrā ziņā par sevi varam teikt, ka mūsu produkcija un ražošanas process, sevišķi pēdējos mēnešos, ir kontrolēts tik rūpīgi, kā droši vien neviens suņu barības importētājs netiek pārbaudīts. Bet vismaz mēs varam par sevi būt pārliecināti – "Dogo" barība ir droša un kvalitatīva," sacīja A. Podnieks.

Jau vēstīts, ka Latvijas Veterinārārstu biedrības pārstāvji maija sākumā brīdinājuši, ka šobrīd Latvijā vērojams suņiem letālas slimības – barības vada paplašināšanās jeb dilatācijas – uzliesmojums. Līdz šim ar šo kaiti saslima tikai 1–2 suņi mēnesī, savukārt tagad saslimšanas gadījumi tiek reģistrēti teju ik dienu.

Veterinārārsti vērsuši uzmanību uz slimības pazīmēm, akcentējot, ka ielaistos gadījumos suņus vairs glābt neizdodas. Ārsti aicina ikvienu suņa saimnieku pārliecināties, vai arī viņa mīlulim nav pamanāmas pirmās saslimšanas pazīmes – izmaiņas suņa balsī, vemšana un strauja novājēšana par spīti suņa labajai apetītei.

AS "Tukuma straume" ražo dzīvnieku barību vairāk nekā 20 gadus, bet zīmola "Dogo" suņu barība tirgū ir astoņus gadus. Ar "Dogo" zīmolu tiek ražota septiņu veidu barība. "Dogo" barība tiek pārdota ne vien Latvijā, bet arī eksportēta uz NVS valstīm.

Iepriekš:

Latvijā vērojams suņiem ļoti bīstamas slimības uzliesmojums