21.04.2015 16:56

Saeimas apakškomisijā spriež par tēva lomas stiprināšanu bērna audzināšanā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saeimas apakškomisijā spriež par tēva lomas stiprināšanu bērna audzināšanā Saeimas kanceleja

"Ir pašsaprotami, ka pilnvērtīgai bērna attīstībai nepieciešama pēc iespējas abu vecāku iesaiste. Lai arī bērnu audzināšana arī sabiedrības acīs vismaz teorētiski vairs nav tikai sieviešu pienākums, Latvijā joprojām ir daudz darāmā, lai nostiprinātu tēvu vietu un lomu ģimenē.

Abu vecāku iesaistīšanās ir būtiska no bērna interešu viedokļa, jo pētījumi liecina, ka vardarbības iespēja pret bērnu ir divreiz zemāka ģimenēs, kurās ir abi vecāki." To otrdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Demogrāfijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks uzsvēra pēc sēdes, kurā deputāti diskutēja par tēva lomu ģimenē un bērna audzināšanā.

Kā trīs būtiskākos darbības virzienus I.Parādnieks Saeimas preses dienestam minēja sabiedrības izglītošanu un attieksmes maiņu pret tēva lomu, izpratnes veidošanu par ģimeni un vīrieša atbildību jau skolā, tostarp piesaistot darbam skolā vairāk vīriešu, kā arī tēva līdziesaisti bērna aprūpē. Apakškomisijas vadītājs aicināja Labklājības ministriju, strādājot pie Ģimenes valsts politikas pamatnostādņu rīcības plāna, iekļaut tajā vairāk aktivitāšu, kas vērstas uz tēva lomas stiprināšanu.

Kā pozitīvu tendenci Labklājības ministrijas pārstāvji iezīmēja faktu, ka ar katru gadu samazinās to jaundzimušo skaits, kuriem dokumentos nav ieraksta par tēvu – 2013. gadā tādu vairs bija nepilns tūkstotis jeb 4,6 procenti. Savukārt pieaug to gadījumus skaits, kad tēva ieraksts tiek veikts, pamatojoties uz paternitātes atzīšanas iesniegumu.

Kopš paternitātes pabalsta ieviešanas 2004. gadā desmit gadu laikā to saņēmēju skaits ir dubultojies un sasniedz 45 procentus no dzimušo bērnu skaita. Tas liecina, ka tēvi aizvien vairāk pieņem savu tēva lomu un labprāt izmanto valsts sniegtās iespējas pavadīt 10 apmaksātas atvaļinājuma dienas kopā ar mazuli. No otras puses, uzturlīdzekļu parādnieki joprojām 95 procentos gadījumu ir vīrieši. Tas parāda, ka pēc vecāku šķiršanās rūpes par bērniem galvenokārt gulst uz sieviešu pleciem.

Kā uzsvēra "Centra Dardedze" pārstāvji, ir svarīgi ne vien pasākumi tēviem, bet būtiski mainīt arī sabiedrības attieksmi pret tēva lomu un atbildību. "Par tēvu nepiedzimst, tādēļ ir pavisam normāli, ka vīriešiem tiek piedāvātas mūsdienīgas apmācības bērnu audzināšanā. Labi sevi ir parādījušas tēvu atbalsta grupas "Tēvi ir svarīgi", kuras ļāvušās vīriešiem citādāk paskatīties uz bērniem un ģimeni, kļūt iecietīgākiem un zinošākiem," uzsvēra apakškomisijas vadītājs.

Mūsu sabiedrībā joprojām ir pietiekami daudz priekšstatu, kuru laušana palīdzētu veiksmīgāk veidot ģimenes dzīvi, atzīst I. Parādnieks. Piemēram, daudzi joprojām uzskata, ka bērna līdz divu gadu vecumam aprūpe un pieskatīšana būtu galvenokārt mātes ziņā, lai gan emocionālas saites izveidei ar tēvu ir būtisks tieši zīdaiņa vecums. Liels izaicinājums joprojām ir emocionālā vardarbība pret bērniem, kurai Latvijā pakļauti 100 000 jeb trešdaļa no bērniem. Tātad aktuāls jautājums joprojām ir par to, kā audzināt un disciplinēt, izskanēja komisijas sēdē.