02.03.2015 15:55

Pierīgā ģimenēm ar bērniem ir interese par iespēju iegādāties mājokli ar valsts galvojumu

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Pierīgā ģimenēm ar bērniem ir interese par iespēju iegādāties mājokli ar valsts galvojumu. Visbiežāk iedzīvotāji vēlas iegādāties tieši dzīvokļus, nevis privātmājas.

"Ievērojama interese par iespēju šādā veidā iegādāties mājokli ir arī Pierīgas reģiona iedzīvotājiem, tomēr lielākā daļa – 74% – no bankā "Citadele" saņemtajiem pieteikumiem hipotekārajam kredītam ar valsts galvojumu ir par mājokļa iegādi Rīgā," portālam "Apriņķis.lv" pastāstīja bankas "Citadele" pārstāve Baiba Ābelniece.

Viņa norādīja, ka līdz šim banka "Citadele" ir saņēmusi 133 hipotekārā kredīta pieteikumus valsts atbalsta programmā mājokļa iegādei, un deviņi no tiem ir par mājokļa iegādi Pierīgā.

B. Ābelniece sacīja, ka Pierīgā lielākajā daļā gadījumu ģimenes vēlas iegādāties īpašumus, kuru cena ir no 19 līdz 85 tūkstošiem eiro. Lielākoties vēlas iegādāties dzīvokli, nevis privātmāju, lai gan divi pieteikumi ir saņemti arī par privātmājas iegādi Ķekavas novadā. Visbiežāk pieteikumi hipotekārā kredīta saņemšanai ir par dzīvokļu iegādi Salaspilī, savukārt citas ģimenes vēlas iegādāties mājokli Garkalnē, Ādažos un Carnikavā.

Kopumā līdz šim iedzīvotāju interese un vēlme iegādāties savu mājokli ir liela, un kopš janvāra vidus banka "Citadele" par iespēju saņemt hipotekāro kredītu ar valsts galvojumu un atvieglotiem nosacījumiem pirmajai iemaksai sniegusi vairāk nekā divus tūkstošus konsultāciju, no kurām lielākā daļa bijušas atkārtotas.

Tomēr, kā atzīmē B. Ābelniece, arī valsts atbalsta programmas ietvaros pirmā mājokļa iegādei ģimenes maksātspēja un līdzšinējā kredītvēsture tiek rūpīgi vērtēta, lai kredīts tai nekļūtu par nastu.

"Visbiežāk ģimenes ar banku konsultējas vēl pirms ir izvēlējušās konkrētu mājokli. Kad noskatīts nekustamais īpašums, iedzīvotāji bankā vēršas atkārtoti, iesniedzot visus nepieciešamos dokumentus un pieteikumu hipotekārā kredīta saņemšanai," norādīja bankas pārstāve.

Jau vēstīts, ka pērn Ekonomikas ministrija izstrādāja valsts atbalsta programmu mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem. Valsts atbalsta programmā šim mērķim šogad atvēlēti 332,7 tūkstoši eiro, kas ļauj uzņemties galvojumu saistības 1,33 miljonu eiro apmērā.

Citadele šobrīd ir vienīgā banka Latvijā, kas izsniedz hipotekāros kredītus ar valsts galvojumu ģimenēm ar bērniem, pārējās komercbankas šajā programmā piedalīties atteicās tā dēvētā "nolikto atslēgu" principa dēļ.

Ģimenes ar bērniem bankā "Citadele" var saņemt hipotekāros kredītus ar atvieglotiem nosacījumiem pirmajai iemaksai un iespēju saņemt bankas finansējumu līdz 95 % no mājokļa tirgus vērtības.

Iepriekš:

Pirmā mājokļa iegādei ģimenēm ar bērniem valsts atvēl 332 tūkstošus eiro

"Citadele" iesaistīsies valsts atbalsta programmā pirmā mājokļa iegādei ģimenēm

Atvieglos pirmā mājokļa iegādes iespēju ģimenēm ar bērniem; pirmās iemaksas apmēru samazina par 5 % no mājokļa vērtības

Jau vairāk nekā 100 ģimenes izrādījušas interesi par jauno mājokļa galvojuma programmu