20.02.2015 13:50

Mārupieši, šķirojot atkritumus, būtiski ietaupa

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Šķērstenu ģimenes privātmājā Mārupē dalīti vāktais iepakojums tiek salikts atkritumu šķirošanas somās, kuru piegādi un savākšanu nodrošina vietējais atkritumu apsaimniekotājs. Turklāt Mārupe bija pati pirmā pašvaldība Latvijā, kas sāka piedāvāt atkritumu šķirošanas iespējas arī privātmāju iedzīvotājiem. Šķērstenu ģimenes privātmājā Mārupē dalīti vāktais iepakojums tiek salikts atkritumu šķirošanas somās, kuru piegādi un savākšanu nodrošina vietējais atkritumu apsaimniekotājs. Turklāt Mārupe bija pati pirmā pašvaldība Latvijā, kas sāka piedāvāt atkritumu šķirošanas iespējas arī privātmāju iedzīvotājiem. Einārs Binders

Šķērstenu ģimenes namā Mārupē lielā toverī virtuvē vienkopus tiek likts viss šķirojamais materiāls – burciņas, brokastu pārslu pakas, dzērienu pudeles, konfekšu papīriņi un citi sadzīves atkritumi jeb pārtikas iepakojums, ko vēlāk sašķiro pa frakcijām.

Piecu cilvēku ģimenē atkritumus šķiro visi, turklāt mazākie esot īpaši aktīvi šķirotāji, jo Mārupes bērnudārzā regulāri tiekot rīkotas makulatūras un bateriju vākšanas sacensības.

"Šķirot sākām pirms trim gadiem, kad, slēdzot līgumu ar jauno atkritumu apsaimniekotāju, tikām nolikti fakta priekšā: jums uz privātmāju tagad atvedīs atkritumu šķirošanas maisus, un jums būs jāšķiro atkritumi," saka Raivis Šķērstens, piebilstot, ka atkritumus šķirojot teju visi kaimiņi.

Gan Raivis, gan viņa sieva Signe un meita Ance stāsta, ka sākt šķirot nemaz neesot bijis sarežģīti, jo uz atkritumiem paredzētās somas viss ir rakstīts, ko drīkst un ko nedrīkst likt iekšā. Turklāt apsaimniekotāji arī instrukciju līdzi iedevuši, kas sākumā stāvējusi virtuvē pie sienas.

Raivis saka, ka pirms tam, kad ģimene dzīvojusi Rīgas dzīvoklī, atkritumus neesot šķirojuši, lai gan "dzīvot zaļi" vienmēr esot bijis ģimenes moto.

"Cilvēks ir racionāla būtne, un, ja mums visi sašķirotie atkritumi būtu jāved kaut kur citur, piemēram, uz konteineriem pie Mārupes novada domes, nez vai es to darītu. Taču tagad virtuvē maisā saliekam plastmasu, stiklu un kartonu, pēc tam to sanesam garāžā un salādējam atkritumu apsaimniekotāja izsniegtajās somās iekšā. Reizi mēnesī vai retāk somas ar sašķirotajiem atkritumiem uzkarinām uz sētas, un atkritumu apsaimniekotājs tos bez maksas savāc," atkritumu šķirošanas sistēmu darbībā raksturo Raivis.

Viņš norāda, ka, šķirojot atkritumus, ģimene rūpējas ne tikai par vidi, bet arī ietaupa, jo nešķirotie sadzīves atkritumi, par kuru izvešanu apsaimniekotājs piemēro samaksu, tiekot izvesti precīzi divas reizes retāk.

"Cilvēks pēc dabas ir slinks, viņš nekustinās roku, ja tas kaut kādā veidā neatsauksies uz maciņu. Atkritumu savākšanas mašīna pie mums brauc divas reizes mēnesī, lai izvestu sadzīves atkritumus. Ja nebūtu šķirošanas, tad gan atkritumus nāktos izvest katru nedēļu," teic Raivis.

"Man kolēģis dzīvo Rīgā, un viņš labprāt šķirotu atkritumus, bet nav tādas iespējas. Viņš ar skaudību skatās, jo mēs par atkritumu apsaimniekošanu maksājam krietni mazāk – Rīgā atkritumu izvešana maksā trīs reizes dārgāk."