18.02.2015 15:15

Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta strīdīgās izmaiņas nepilngadīgo aizbildnības kārtībā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja biedre Inese Lībiņa–Egnere Saeimas Juridiskās komisijas priekšsēdētāja biedre Inese Lībiņa–Egnere Saeimas kanceleja

Saeimā izskatāmie grozījumi Civillikuma Ģimenes tiesību daļā, kas paredz izmaiņas nepilngadīgo personu aizbildnībā, otrdien neguva Juridiskās komisijas deputātu atbalstu. Deputāti nolēma pagaidām nemainīt to personu loku, kam piekrīt aizbildnība pār nepilngadīgajiem, kas palikuši bez vecāku aprūpes.

"Lai arī grozījumu autorus vada vislabākie nodomi un rūpes par bērnu interesēm, piedāvātā Civillikuma redakcija tomēr raisa virkni jautājumu un asu iebildumu," Saeimas preses dienestam norādījusi Juridiskās komisijas priekšsēdētāja biedre Inese Lībiņa–Egnere. "Piemēram, satraukumu rada priekšlikums no potenciālo aizbildņu loka izslēgt personas, kurām iepriekš nav bijusi saikne ar bērnu. No vienas puses, praksē ir daudz gadījumu, kad aizbildnību veiksmīgi uzņemas bērnam sākotnēji sveši cilvēki, bet saprotama ir arī ministrijas vēlme novērst riskus, kas šādos gadījumos var rasties."

"Gan vienas, gan otras puses argumenti ir vērā ņemami, un deputāti šeit nevar pieņemt politisku lēmumu, jo runa ir par bērnu interesēm, kas vispirms būtu jāiztirzā gan ministriju, gan nevalstisko organizāciju speciālistu lokā," pauž I.Lībiņa–Egnere. Viņa aicina lietpratējus un visas iesaistītās puses sanākt kopā uz nopietnu diskusiju un uz likumprojekta trešo lasījumu piedāvāt visām pusēm pieņemamu kompromisa risinājumu.

Piedāvātās Civillikuma izmaiņas paredzēja atteikties no prioritāras potenciālo aizbildņu secības, nosakot, ka aizbildnība pār nepilngadīgo piekrīt viņa radiniekiem, personām, kuras atrodas ar nepilngadīgo nedalītā saimniecībā vai uztur emocionālu saikni ar nepilngadīgo, un audžuģimenei.

Savukārt spēkā esošā Civillikuma redakcija nosaka, ka aizbildnība pār nepilngadīgajiem piekrīt vispirms viņu tuvākajiem radiniekiem. Ja aizbildņi neatrodas starp radiniekiem, tos ieceļ bāriņtiesa no citu personu vidus. Civillikums patlaban nekonkretizē šo "citu personu" loku.

Kā informē Juridiskās komisijas priekšsēdētāja biedre, deputāti darbu pie Civillikuma otrajam lasījumam iesniegtajiem priekšlikumiem turpinās kādā no tuvākajām komisijas sēdēm.