06.02.2015 15:42

Latvijā krasi mainījusies vīrieša un tēva loma sabiedrībā un vieta ģimenē

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvijā krasi mainījusies vīrieša un tēva loma sabiedrībā un vieta ģimenē arhīvs

Pēdējo divdesmit gadu laikā Latvijā krasi mainījusies vīrieša un tēva loma sabiedrībā un vieta ģimenē. Agrāk vīrietis bija ģimenes galva un aprūpētājs, kas pieņēma visus svarīgos lēmumus, bet šobrīd ģimenes modelis vairāk akcentē sadarbību ne tikai kopīgu lēmumu pieņemšanā, bet arī bērnu audzināšanā.

"Ir vērojama pozitīva tendence, ka aizvien vairāk tēvu izrāda interesi un aktīvāk iesaistās savu bērnu ikdienas dzīvē. Bērnam ir svarīgi, lai viņam ir attiecības ar abiem vecākiem. Tas nenozīmē, ka abu vecāku interakcijai ar bērnu ir jābūt identiskai, bet gan tēvs, gan māte iesaistās bērna audzināšanā, katrs izvērtējot un savstarpēji vienojoties par veidu, kādā viņi var realizēt savu vecāka lomu," stāsta centra "Dardedze" psiholoģe Līga Rēdliha.

"Abiem vecākiem bērns ir jādisciplinē, jārūpējas par viņu, kopīgi jāpiedzīvo jautri un priecīgi brīži, jābūt bērna dzīves "skolotājam". Bērns jūtas vislabāk, ja var vērsties pie abiem vecākiem, no viņiem saņemot atbalstu un palīdzību reizēs, kad jāapgūst jaunas lietas un ir nepieciešams mierinājums, sastopoties ar grūtām situācijām."

Viņa arī norādīja, ka mūsdienās tēvi vairs neuzskata, ka ģimenes pavards un bērnu audzināšana ir tikai sievietes rūpe. To, pēc viņas teiktā, arī apliecina nesen veiktais centra "Dardedze" pētījums.

Tajā esot noskaidrots, ka tikai 30 % vīriešu savus bērnus nolēmuši audzināt tieši tāpat, kā to darīja viņu tēvi, bet vairākums respondentu tomēr domā ieviest izmaiņas. Pētījumā noskaidros, ka tie tēvi, kuri nolēmuši savus bērnus audzināt citādāk, vēlas pavadīt vairāk laika ar savām atvasēm, sarunāties ar bērniem, būt klāt viņu dzīves svarīgākajos notikumos. Tāpat tēvi minējuši, ka, audzinot paši savus bērnus, neatkārtos savu vecāku kļūdas – bērnu neietekmēs ne fiziski, ne emocionāli.

Pētījums parāda, ka jaunie un topošie tēvi apņēmušies iedrošināt bērnu, nevis nepārtraukti norādīt uz viņa trūkumiem, kā arī cieņpilni izturēsies pret bērna māti, pievērsīs pastiprinātu uzmanību bērnam pusaudža gados un palīdzēs bērniem mācībās.

Pētījuma laikā 93 % tēvu atzina, ka vēlētos pavadīt vairāk laika ar saviem bērniem, un tas liecina, ka mūsdienās vīriešiem tam ir gan laiks, gan vēlēšanās to darīt.

Jau vēstīts, ka, lai aktualizētu sabiedrībā tēva lomu un parādītu, cik tā ir nozīmīga bērna dzīvē, pašlaik notiek sociālā kampaņa "Būt tēvam – tā ir māksla!". Kampaņas organizatori centrs "Dardedze” un SIA "Inspired" ar dažādu aktivitāšu palīdzību nolēmuši sabiedrībai parādīt, ka būt tēvam – tas ir mūsdienīgi.

Iepriekš:
Tēva lomu ģimenē stiprinās sociālā kampaņa "Būt tēvam - tā ir māksla!"