10.01.2015 13:22

Pērn Siguldas novadā sasniegts jauns jaundzimušo rekords

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pērn Siguldas novadā sasniegts jauns jaundzimušo rekords arhīvs

Gadu no gada Siguldā pieaug dzimstības rādītāji, turklāt pērn sasniegts jauns jaundzimušo rekords, proti, novadā reģistrēti 265 mazuļi.

Jau vairākus gadus – kopš 2006. gada – Siguldas novadā dzimstības un demogrāfiskie rādītāji ir ar pozitīvu tendenci, un pērn ir sasniegts jauns jaundzimušo novadnieku rekords, portāls "Apriņķis.lv" uzzināja novada domē.

Domē informēja, ka 2014. gadā Siguldas novadā reģistrēti 265 jaundzimušie Siguldas novada iedzīvotāji – 131 zēns un 134 meitenes, kas ir par 18 mazuļiem vairāk nekā gadu iepriekš.

"Siguldas novadā jau deviņus gadus pēc kārtas pieaug dzimstības rādītāji. Dzimstības pieaugums un tas, ka aizvien vairāk jaunās ģimenes izvēlas Siguldu par savu dzīvesvietu, liek arī pašvaldībai nopietni domāt par kvalitatīvas izglītības nodrošināšanu jaunajiem iedzīvotājiem – 2013. gadā atvērām jaunu sākumskolu, 2014. gada sākumā durvis vēra vēl viens jauns bērnudārzs, savukārt Siguldas Valsts ģimnāzijai un Allažu pamatskolai tiek gatavoti renovācijas tehniskie projekti, kuru realizācija plānota 2017. gadā," sacīja Siguldas novada domes priekšsēdētājs Uģis Mitrevics.

"Jaunās novadnieku ģimenes atbalstām ar vienu no lielākajiem jaundzimušo pabalstiem Latvijā. 2014. gadā jaundzimušo pabalstos esam izmaksājuši turpat 66 tūkstošus eiro. Šogad pabalsts par bērna piedzimšanu būs jau 360 eiro apmērā. Arvien plašāku pašvaldības atbalstu var saņemt arī ģimenes, kas iesaistījušās daudzbērnu ģimeņu atbalsta programmā."

Nav mazsvarīgi, ka pērn Siguldas novadā kuplākas kļuvušas arī daudzbērnu ģimenes. Piemēram, Nikolajevu ģimenē piedzimis astotais bērns, bet vienā ģimenē pasaulē sagaidīta piektā atvase, savukārt vēl trīs ģimenēs piedzimuši ceturtie bērni. Kopumā saskaņā ar Siguldas novada pašvaldības sniegto informāciju daudzbērnu ģimeņu atbalsta programmā iesaistījušās vairāk nekā 265 ģimenes, kurās ir trīs un vairāk bērnu.

Pērn siguldieši visbiežāk meitenēm izvēlējušies dot vārdu Gabriela, Emīlija, Alise, Anna, Elizabete, Estere, Līva, Marta. Savukārt iecienītākie vārdi zēniem bijuši Martins, Tomass, Dāvids, Marks, Jēkabs, Kristiāns, Gustavs, Kristers, Olivers un Pauls.

Saskaņā ar Iedzīvotāju reģistra datiem 2013. gadā Siguldas novadā reģistrēti 247 jaundzimušie novadnieki, savukārt 2012. gadā – 221 mazulis.