06.01.2015 07:42

Iespējams, šogad laulību varēs noslēgt pie notāra; Pierīgas dzimtsarakstu nodaļās šādu ieceri kritizē

Autors  Apriņķis.lv/ LNT
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Iespējams, šogad laulību varēs noslēgt pie notāra; Pierīgas dzimtsarakstu nodaļās šādu ieceri kritizē arhīvs

Iecere slēgt laulības arī pie notāra guvusi Tieslietu ministrijas (TM) atbalstu, un, ja vien Saeimas deputāti teiks savu "jā vārdu", reģistrēt ļoti privātu laulību bez lieciniekiem pie notāra būs iespējams jau no šā gada jūlija. Pierīgas dzimtsarakstu nodaļas šādu ideju kritizē.

Patlaban laulību Latvijā var reģistrēt baznīcā vai dzimtsarakstu nodaļā, savukārt TM izteikusi atbalstu zvērinātu notāru iecerei ļaut viņiem ne tikai šķirt, bet arī noslēgt laulību, turklāt – bez lieciniekiem, pirmdien vēstīja LNT raidījums "900 sekundes".

Tieslietu ministrija uzskata, ka šāda iespēja veicinās noslēgto laulību skaita pieaugumu, tāpēc, lai šo ideju ieviestu dzīvē, tuvākajā laikā ministrija ķersies pie konkrētiem likumprojektiem. Idejai būs nepieciešams arī valdības un Saeimas Juridiskās komisijas atbalsts.

"Ko no tā iegūs Latvijas sabiedrība? Pirmkārt, personas, kas laulāsies, iegūs plašu tiesisko informāciju par saviem pienākumiem un tiesībām. Otrkārt, kas, manuprāt, ir ļoti svarīgi, privātās dzīves neaizskaramība varbūt tiks labāk nodrošināta, nekā tas bija līdz šim," raidījumam sacīja tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs.

Zvērināti notāri stāsta, ka šāda iecere radusies drīz pēc tam, kad viņiem tika dota "zaļā gaisma" šķirt laulību, jo paši klienti rosinājuši apdomāt šādu soli. Notāru ieskatā laulība būtu jāslēdz bez lieciniekiem, jo to, vai cilvēki ir juridiski brīvi un tiesīgi slēgt laulību, var pārbaudīt reģistros. Turklāt šādi pāris varētu uzzināt arī par iespējām reģistrēt laulību līgumu.

"Mūsuprāt, tā būtu trešā iespēja tiem mūsu sabiedrības cilvēkiem, kuri sev vien zināmu iemeslu dēļ pirmās divas neizmanto. Zvērināts notārs ir cilvēkam tuvākais jurists, un savā ikdienas darbā esam sadzirdējuši vēlmi saglabāt privātumu. Un notārs to var. Laulības reģistrācija pie notāra varētu būt klusa, mierīga un tātad – ļoti, ļoti privāta," klāstīja Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāja Sandra Stīpniece.

Savukārt portāla "Apriņķis.lv" aptaujātās Pierīgas dzimtsarakstu nodaļu vadītājas šādu ieceri nevērtē atzinīgi. Dzimtsarakstu nodaļās uzskata, ka jau tagad iespējams laulāties bez lielas ceremonijas, piedaloties vien lieciniekiem, ja vien jaunais pāris vēlas privātumu. Turklāt, ja laulības turpmāk varēs noslēgt pie notāra, pazudīšot laulības ceremonijas jēga, padarot šo svinīgo brīdi vien par "pliku papīru parakstīšanu".

"Manuprāt, šādi tiks nonivelēts laulības institūts un zudīs vēsturiskā laulības ceremonijas jēga. Stāšanās laulībā būs padarīta tikai par darījumu starp diviem cilvēkiem," teica Olaines dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Ināra Brence, izsakot bažas, ka notāri zem šīs ieceres karoga patiesībā slēpj vienkārši vēlmi nopelnīt.

Viņa gan atzina, ka dzimtsarakstu nodaļā ir bijuši pāri, kas vēlējušies ļoti diskrētu laulību ceremoniju bez lieciniekiem, taču tādu nav bijis daudz. Tāpat arī to pāru skaits, kas izvēlas rīkot laulību ceremoniju šaurā lokā, ir neliels - viens vai divi gadījumi mēnesī. "Turklāt kaut ko tādu parasti izvēlas vecāka gada gājuma cilvēki un tie, kas laulībā stājas jau atkārtoti," sacīja I. Brence.

Olaines dzimtsarakstu nodaļas vadītāja zināja stāstīt, ka pat tad, ja pāris vēlas slēgt laulību tikai formalitātes pēc, I. Brence nekad laulāšanu nerīko kabinetā, jo uzskata, ka stāšanās laulībā tomēr ir svinīgs notikums un kaut kādai ceremonijai tomēr ir jābūt.

"Pat tad, ja sākumā cilvēki piesaka, ka laulības reģistrēšanas brīdī piedalīsies tikai jaunais pāris un liecinieki, nereti uz ceremoniju ierodas arī apsveicēji, par ko jaunais pāris pēc tam ļoti priecājas. Tāpat visai bieži tie cilvēki, kas dzimtsarakstu nodaļā vēlas salaulāties tikai formalitātes pēc, pārdomā un grib laulību padarīt par svētkiem," klāstīja I. Brence.

Arī Ādažu dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Aija Blaževiča atzina, ka parasti pēc diskrētas laulību ceremonijas tīko tie, kuri laulības ostā iestūrē otro vai trešo reizi. Viņas vadītajā dzimtsarakstu nodaļā pērn 10 no 110 saprecinātajiem pāriem jautājuši par iespēju laulāties bez liecinieku klātbūtnes.

"Domāju, ka zināms piekritēju loks laulību noslēgšanai pie notāra būtu, ja vien šis pakalpojums maksātu tikpat cik dzimtsarakstu nodaļā. Tomēr uz lielu laulību skaita pieaugumu tāpēc cerēt nevajadzētu. Protams, ir jāiet līdzi laikam un kaut kas jāmaina, taču es laikam esmu tradicionālo vērtību piekritēja un domāju, ka laulību slēgšana pie notāra būs tikai formalitāte. Tā nebūs skaistā ceremonija baznīcā vai dzimtsarakstu nodaļā. Būs tikai plika papīru parakstīšana," teica A. Blaževiča.