30.04.2013 12:58

Kur taisnība? Banka grasās izsolīt apkrāptās daudzbērnu ģimenes vienīgo mājokli

Autors  www.apollo.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kur taisnība? Banka grasās izsolīt apkrāptās daudzbērnu ģimenes vienīgo mājokli arhīvs

Lai citas ģimenes nenonāktu līdzīgā situācijā kā Leperu ģimene Lēdmanē, kurai krāpnieks izkrāpa aptuveni 26 tūkstošu latu kredītu, juristi aicina rūpīgi lasīt līgumus, kurus cilvēki grasās parakstīt.

Taču, ja kļūda pieļauta, pēc juridiskās palīdzības vajadzētu vērsties nekavējoties, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Jau ziņots, ka, lai gan tiesa daudzbērnu tēvu Juri Leperu atzinusi par krāpnieka upuri, banka grasās atņemt vienīgo mājokli, kurā ģimene mitinās.

Kredīta galvotājs Juris Lepers tic sava nu jau mirušā dēla teiktajiem vārdiem, ka, ņemot kredītu, pilnvaru rīkoties ar naudu viņš nav parakstījis. Dēlam esot doti daudzi papīri, un, iespējams, kādu baltu lapu viņš arī parakstījis.

Krāpnieks Mārtiņš Dage pašlaik ir meklēšanā, un policija lūgs viņam piemērot Eiropas apcietinājuma orderi, taču Leperu ģimenei kredīts jāatmaksā. Juristi apgalvo – pat ja Leperu ģimene nav naudu tērējusi, kredītsaistības ar banku neviens nav atcēlis un bankai ir tiesības atņemt arī ģimenes vienīgo mājokli, kurā dzīvo trīs nepilngadīgi bērni.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) pārstāve Laima Auza norāda, ka ir cilvēciski žēl par izveidojušos situāciju, bet šis gadījums apliecina, ka katram kredītņēmējam un katram, kurš izsniedz pilnvaru kādai trešajai personai rīkoties ar saviem līdzekļiem vai savu kontu, ir ļoti jāizvērtē, kam šis pilnvarojums tiek dots.

FKTK vēl vērtē Lepera kredīta nosacījumus un sniegs viņam individuālu atbildi.

Tiesībsargs Juris Jansons atzīmē, ka bankas atbildība nav par situācijām, kad kredīta ņēmējs pārvērtējis savas iespējas, bet, iespējams, Leperiem vajadzēja agrāk konsultēties ar juristiem, kā risināt izveidojušos situāciju.

Plašāk "Panorāmas" sižetā: