12.04.2013 13:29

Satraukums bāriņtiesu lietā – sabiedrība un žurnālisti vēršas pie Tiesībsarga

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Satraukums bāriņtiesu lietā – sabiedrība un žurnālisti vēršas pie Tiesībsarga www.foto.delfi.lv

Latvijas Ordeņu brālība 12. aprīlī vērsusies pie Tiesībsarga ar iesniegumu, kurā lūdz izvērtēt bāriņtiesu juridisko pamatojumu, kompetences atbilstību un cik lielā mērā ģimenes ir aizsargātas pret iespējamām bāriņtiesu darbinieku kļūdām un ļaunprātībām.

"Pēdējā gadā aizvien biežāk mums nākas dzirdēt izmusušus vecākus vai mammmas, kurām atņemti bērni un kuras ir bezspēcīgas aizstāvēties bāriņtiesu priekšā," norāda iesniedzēji.


"Izrādās, bāriņtiesas vispār neatbilst sabiedrībā pastāvošajam priekšstatam par to, kas ir "tiesa". Jo par bāriņtiesas tiesnesi var kļūt cilvēks bez jebkādas juridiskās izglītības, izejot vien vieglu sagatavošanās kursu. Un pēc tam izlemt ģimeņu un bērnu likteņus uz visu mūžu. Te kaut kas ir galīgi greizi, un mums ir jāskandina vislielākie trauksmes zvani!"

Ginta Mūrniece, Latvijas Radio žurnāliste: "Savā žurnālistes darbā, gatavojot materiālus, kuros skartas bērnu tiesības, esmu pārliecinājusies, ka Latvijā spēkā esošā likumdošana un attiecīgi valsts un pašvaldību institūciju rīcība, kas pamatota ar šo likumdošanu, ir pretrunā ANO Konvencijai par bērnu tiesībām un citiem starptautiskiem normatīviem, kurus Latvija ratificējusi un apņēmusies ieviest. Sekas atspoguļojas Labklājības ministrijas statistikā – pēdējos gados strauji pieaug no ģimenēm izņemto un uz ārzemēm adoptēto bērnu skaits, ko ministrijas padotības iestāde – Bērnu tiesību aizsardzības inspekcija – pamato ar krīzes sekām, kādēļ vecāki bieži nevar bērniem nodrošināt pienācīgu aprūpi, ģimenēs tiek lietots alkohols, notiek vardarbība pret bērniem utt.

Īpaši plaši tiek praksē interpretēts nosacījums, "ja bērna atrašanās ģimenē var apdraudēt viņa pilnvērtīgu attīstību" (datora, pietiekami liela ledusskapja vai vajadzīgā gultu skaita trūkums)."

Iepriekš:
Aicina Saeimas deputātus pievērst uzmanību bāriņtiesu rīcībai, izņemot bērnus no ģimenēm
Tiesībsargs: Alīnai ir jāatgriežas ģimenē

Izmisīga cīņa par bērnu – vai vecāki atgūs savu meitu?