27.03.2013 07:22

Ikšķilē vecāki nemierā ar aizgādnības tiesībām, bāriņtiesa – viņi nevar rūpēties par zīdaini

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Nu jau mēnesi Ikšķilē mītošo jauniešu mazuļa gultiņa ir tukša. Agnijas un Ilmāra četrus mēnešus veco dēlēnu izņēma no ģimenes, jo vecāki par viņu pienācīgi nerūpējoties. Viņiem gan ir cits viedoklis par to.

Agnija Ikšķilē dzīvo nesen. Uz šo Pierīgas novadu viņa pārvākusies no Jelgavas, kur četri cilvēki mitinājušies vienā istabā. Jaunā sieviete pieļauj, ka tieši Jelgavas sociālais dienests lūdzis ikšķiliešiem viņu "pieskatīt", jo apciemojumi bijuši regulāri.

Tiesa gan, nekādi pabalsti ģimenei nepienācās, jo jaunās sievietes civilvīrs Ilmārs strādā, bet Agnija formāli skaitās bērna kopšanas atvaļinājumā.

Viņu kopīgās atvases šķiršana no ģimenes notika februāra izskaņā. Puisēnam bija tikai pāris mēnešu. Dokumenti liecina, ka viens no iemesliem, kādēļ bāriņtiesa nosliekusies par labu bērna šķiršanai no vecākiem, ir ģimenes ārstes Ilzes Barones sūdzība. Tiesa gan, Agnija atminas, ka pēdējā reizē, kad daktere bijusi puisēnu apraudzīt, priecājusies, ka viņš ir veselīgs un smaidīgs.

"Kad bērnu izņēma, viņš bija vesels un neklepoja. Puikam bija alerģiski iekaisumi, jo viņa organisms jutīgi reaģē uz piena maisījumiem, dažiem "pamperu" veidiem un banāniem," tā mamma. Pēcāk gan viņa uzzināja, ka mazais ievietots slimnīcā. Kad sociālajā dienestā gribēja noskaidrot, kāpēc viņai tas netika pateikts, sociālā darbiniece atgādinājusi, ka viņai ir atņemtas aizgādnības tiesības.

Lai gan bērns tika atņemts jau februāra beigās, bāriņtiesas sēde notika tikai 7. martā. Tajā jaunajai mammai esot jautāts, ko viņa ir iemācījusies par bērna kopšanu. Savukārt sociālais dienests norādīja, ka abiem vecākiem ir jāparaksta sadarbības līgums.

Par to, kā rīkoties, lai bērnu atgūtu, ģimene vēl spriež, taču abi jaunie vecāki rokas klēpī salikuši nesēdēs. Savukārt Ikšķiles bāriņtiesas un sociālā dienesta dokumentu kopijas liecina, ka atbildīgajām instancēm ir aizdomas, ka vecāki par bērnu nerūpējas, nav pamatvajadzībām nepieciešamo priekšmetu, kaut vai lai pabarotu un padzirdītu, kā arī iztrūkst higiēnas līdzekļu.

Ikšķiles bāriņtiesas lēmumā par aizgādnības tiesību atņemšanu vecākiem rakstīts, ka mazajam pēc ievietošanas slimnīcā konstatētas veselības problēmas, kā arī viņš esot bijis neapkopts un netīrs. Tāpat zīdainis esot daudz guldināts un maz ņemts rokās. Vecāki šim viedoklim kategoriski nepiekrīt.

Iepriekš:
Arvien vairāk bērnu tiek šķirti no ģimenēm, Siguldā un Ikšķilē mammas cīnās par atgūšanu
Šokējoši: Ikšķilē vecākiem atņem bērnu, jo tas nesmaidot

Izmisīga cīņa par bērnu – vai vecāki atgūs savu meitu?