24.03.2013 23:31

Ziemeļdakota mēģina panākt pilnīgu abortu aizliegumu

Autors  www.tvnet.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ziemeļdakota mēģina panākt pilnīgu abortu aizliegumu arhīvs

Ziemeļdakotas likumdevēji, cenšoties panākt abortu pilnīgu aizliegšanu, apstiprinājuši likumprojektu par referendumu, kurā vēlētāju vērtējumam tiks nodoti štata konstitūcijas grozījumi, kas nosaka, ka cilvēka dzīve sākas ar ieņemšanas brīdi.

Ja šie grozījumi referendumā tiks apstiprināti, embrijiem tiks garantēta pilnīga tiesiskā aizsardzība un līdz ar to par pretlikumīgiem var tik atzītas arī dažas dzimstības kontroles metodes, cilmes šūnu pētījumi un, iespējams, arī ārpusdzemdes apaugļošana.

Tomēr paredzams, ka izņēmumi izvarošanas un incesta gadījumos, kā arī gadījumos, kad apdraudēta mātes dzīvība, tiks saglabāti.

2001. gadā līdzīgus konstitūcijas grozījumus Misisipi pavalsts vēlētāji noraidīja.

Ja Ziemeļdakotas vēlētāji grozījumus tomēr atbalstīs, tas novedīs pie juridiskas kolīzijas, kura, kā cer abortu aizlieguma atbalstītāji, liks ASV Augstākajai tiesai atgriezties pie 1973. gada sprieduma tā dēvētajā lietā "Ro pret Veidu", ar kuru Savienotajās Valstīs tika legalizēti aborti.

Pagājušā gada oktobra beigās Augstākā tiesa kārtējo reizi atteicās pārskatīt šo spriedumu, atceļot grozījumus Oklahomas štata konstitūcijā, kas paredzēja embrijus apveltīt ar personas statusu.

Sagaidāms, ka tuvākajos mēnešos tiesā nonāks vairākas citas ar abortiem saistītas lietas, jo arī citas pavalstis pieņem likumus, kas padara stingrākus grūtniecības pārtraukšanas ierobežojumus.

Oklahomas amatpersonas lūgušas Augstāko tiesu izvērtēt arī štata likumu, ar kuru aizliegts grūtniecības pārtraukšanas medikaments "RU-486", jo pavalsts tiesa šo likumu atzinusi par antikonstitucionālu.

Savukārt Ziemeļdakotas likumdevēji nesen atbalstījuši divus likumprojektus, kas paredz abortu ierobežošanu. Pagaidām tos vēl nav parakstījis gubernators.

Viens no tiem paredz abortus aizliegt pēc "konstatējama sirdspuksta", tas ir aptuveni sešas nedēļas pēc grūtniecības iestāšanās.

Otrs paredz abortu izdarītājiem uzlikt par pienākumu atzīt pacientam tuvākās slimnīcas "pirmo roku". Šī likuma pretinieki uzskata, ka tas ir slēpts mēģinājums panākt štata vienīgās abortu klīnikas slēgšanu.

"Par dzīvību": Dzīvība sākas no ieņemšanas brīža