28.02.2013 13:53

Aktīvisti Šveicē aicina ekonomisku apsvērumu dēļ aizliegt abortus

Autors  www.tvnet.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Šveicē šonedēļ sākta sabiedriskā kampaņa, rosinot ekonomisku apsvērumu dēļ aizliegt abortus.

Kampaņas rīkotājiem līdz nākamā gada augustam jāsavāc vairāk nekā 100 000 parakstu, lai šis jautājums tiktu nodots izlemšanai referendumā.


Aktīvisti, kas iestājas arī pret asistētajām pašnāvībām un cilmes šūnu pētījumiem, savus uzskatus pamato ar Bībeli un ekonomiskiem apsvērumiem.

Proti, kampaņas rīkotāji skaidro, ka ik gadu Šveicē veiktie aptuveni 11 000 abortu valsts ekonomikai laupa simtiem miljardus franku.

"Katrs ieņemtais un nedzimušais bērns nekad nevarēs radīt nevienu franku mūsu valsts ieņēmumu papildināšanai, nekad nevarēs kļūt par patērētāju, nekad nevarēs atbalstīt mūsu sociālās institūcijas," teikts kampaņas organizētāju tīmekļa vietnē.

Ja tie 100 000 ieņemto bērnu, kuri pēdējos desmit gados Šveicē veikto abortu dēļ tā arī nenāca pasaulē, būtu piedzimuši, izauguši un nostrādājuši 45 gadus, Šveices iekšzemes kopproduktā (IKP) papildus tiktu radīti 334 miljardi franku (193,38 miljardi latu), pārliecināti abortu pretinieki.

Šveiciešiem "atkal būtu jādibina ģimenes, jārada bērni, jāaudzina viņi un jāsniedz viņiem laba izglītība," uzsver kampaņas rīkotāji, norādot, ka katrai sievietei būtu pasaulē jālaiž vismaz trīs bērni.

Viņi arī iestājas pret kontracepcijas lietošanu. "Pārāk daudzas sievietes kļuvušas par [kontracepcijas] tablešu verdzenēm," apgalvo kampaņas rīkotāji.

Tikmēr Šveicē jau 2011. gada jūlijā tika savākti 100 000 parakstu ierosinājumam aizliegt veselības apdrošināšanas kompānijām atlīdzināt izdevumus par abortu veikšanu. Šobrīd šo priekšlikumu vērtē Šveices parlaments.

Parasti ir nepieciešami vismaz trīs gadi no brīža, kad par kādu ieceri tiek savākti nepieciešamie paraksti, līdz brīdim, kad priekšlikums tiek nodots izlemšanai referendumā.

Šveicē ir viens no zemākajiem abortu rādītājiem pasaulē – uz katrām 1000 sievietēm vecumā no 15 līdz 44 gadiem tiek veikti tikai 6,4 aborti.

"Par dzīvību": Dzīvība sākas no ieņemšanas brīža