27.02.2013 17:51

Aptauja: 61 % Latvijas ģimeņu labprāt audzinātu trīs bērnus, ja viņu ienākumi mēnesī būtu vismaz 800 latu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Aptauja: 61 % Latvijas ģimeņu labprāt audzinātu trīs bērnus, ja viņu ienākumi mēnesī būtu vismaz 800 latu arhīvs

61 % Latvijas ģimeņu labprāt radītu un audzinātu vismaz trīs bērnus, ja viņu ienākumi mēnesī būtu 801 līdz 2000 latu, liecina portāla "mammamuntetiem.lv" februārī veiktā aptauja.

Aptaujā piedalījās 1756 portāla lasītāji, no kuriem 33 % atzina, ka viņu ģimenē trīs bērnus varētu audzināt, ja ienākumi mēnesī būtu 1000–2000 latu, bet 28 % norādīja, ka ienākumiem mēnesī vajadzētu būt no 800 līdz 1000 latiem, vēsta LETA.

Savukārt 15 % pietiktu ar ienākumiem no 600 līdz 800 latiem, bet 7 % aptaujas dalībnieku trīs bērnus atļautos, ja viņu ienākumi mēnesī sasniegtu 400 līdz 600 latus.

Ar salīdzinoši pieticīgākām naudas summām būtu apmierināti daudz mazāk aptaujāto. Tā, piemēram, ar 200 līdz 400 latu ienākumiem būtu pietiekami tikai 1 % respondentu, bet tikai trīs aptaujas dalībnieki trīs bērnus būtu gatavi audzināt ar ienākumiem līdz 200 latiem mēnesī.

Vēl 15 % aptaujāto norādījuši, ka trīs bērnu audzināšanu varētu atļauties, ja ģimenes ienākumi mēnesī būtu virs 2000 latu. Savukārt tam, ka ienākumu apjomam nav nozīmes, piekrīt vien 2 % aptaujas dalībnieku.

Lūgta komentēt aptaujas rezultātus, labklājības ministre Ilze Viņķele ("Vienotība") pauda prieku, ka vecāki Latvijā vēlas lielas ģimenes. Ministre atgādināja, ka Labklājības ministrija jau veikusi un plāno vēl vairākus soļus, lai atbalstītu jaunās ģimenes ar bērniem. Piemēram, daudzbērnu ģimenēm uz pusi samazināts nekustamā īpašuma nodoklis, dubultotas valsts veiktās obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas par vecākiem, kuri kopj bērnu līdz pusotra gada vecumam.

Arī "mammamuntetiem.lv" vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa piekrīt, ka pēdējā laikā ir veikti daudzi uzlabojumi vecāku pabalstu sistēmā, tomēr viņa domā, ka tās ir aktivitātes, kas veicinās pirmā un otrā bērna ienākšanu ģimenē. "Lai Latvijā palielinātos daudzbērnu ģimeņu skaits, būtiska nozīme demogrāfijas uzlabošanā ir jaunu darba vietu radīšanai, atbalstam mazās uzņēmējdarbības sākšanai, pusslodzes un nepilnas slodzes darba vietu aktualizēšanai, kā arī darba veikšanas iespējām mājās, kas Latvijā ir nepopulāra, tomēr būtu neatsverams atbalsts mazu bērnu vecākiem," uzsver portāla vadītāja.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2011. gadā vidējie ienākumi uz vienu ģimenes jeb mājsaimniecības locekli bija 213,3 lati. Dati par 2012. gadu vēl nav pieejami, taču lēšams, ka šie cipari krasi neatšķirsies. Lai Latvijas ģimeņu kopējie ienākumi sasniegtu kāroto apmēru, ienākumiem būtu vismaz jādubultojas vai jāpaaugstinās pat trīs reizes.