23.02.2013 08:44

"Latvijā kā ģimenē vai uzņēmumā" – aicinājums uz profesora Jura Zaķa priekšlasījumu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Juris Zaķis bijis Latvijas Universitātes rektors no 1987. līdz 2000. gadam. Saņēmis vairākus augstus apbalvojumus, t. sk. Latvijas Zinātņu akadēmijas M. Keldiša balvu, LU Ģerboņa Zelta zīmi par mūža ieguldījumu Latvijas Universitātes attīstībā un pētījumiem stikla fizikā. J. Zaķis ir Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks. Juris Zaķis bijis Latvijas Universitātes rektors no 1987. līdz 2000. gadam. Saņēmis vairākus augstus apbalvojumus, t. sk. Latvijas Zinātņu akadēmijas M. Keldiša balvu, LU Ģerboņa Zelta zīmi par mūža ieguldījumu Latvijas Universitātes attīstībā un pētījumiem stikla fizikā. J. Zaķis ir Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieks. www.lu.lv

Latvija ir valsts, ko latvieši kopā ar saviem domubiedriem no citām tautām izveidoja pēc atbrīvošanās no savas zemes iekarotāju jūga.

Latvieši ir tauta, kas izveidojās uz kopējas kultūras (sadzīves tradīciju, valodas, vēstures mācību u. tml.) bāzes, vienojoties latviskajām ģimenēm. Vērojot citu tautu veikumu, latvieši vienojās, ka ir spējīgi uz ko līdzīgu, un, mācoties no citu tautu pieredzes, izveidoja savu valsti.

Šī un citas tēmas tiks iztirzātas 26. februārī pulksten 17.17 (ierašanās no 17) Latvijas Universitātes galvenajā ēkā Raiņa bulvārī 19, "Open" auditorijā Nr. 101, kur būs profesora Jura Zaķa priekšlasījums "Latvijā kā ģimenē vai uzņēmumā".

Norūpējušies par to, lai "Eiropa mūs saprastu", lai mūs identificētu ne tik daudz pēc mūsu kultūras, cik pēc mūs piederības Eiropas civilizācijai, latvieši savu valsti nosauca par nacionālu valsti un sevi par nāciju.

Uztvertu kā citām valstīm līdzīgu, Latviju pieņēma to vidū kā jaunu uzņēmumu, kam jāpakļaujas starptautiskajām uzņēmumu darbības normām. Veidojusies kā latviešu tautas (kultūras) ģimene, Latvija pārveidojās par internacionālu (civilizācijas) uzņēmumu.

Šeit vietā pravietiskie Imanuela Kanta vārdi: "Kultūra ir dabas mērķis, bet civilizācija – derīguma mērķis." Ģimenei piederīgie to nepamet grūtībās. Uzņēmumā strādājošie labprāt pārceļas uz citu, kur labāk maksā. Uz citām valstīm pārceļas tie, kuriem Latvija nav ģimene, bet tikai neveiksmīgs uzņēmums.