14.02.2013 12:47

Notiks plaša kampaņa "Latvija bez bāreņiem"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Šī gada rudenī Latvijā plānota jauna sabiedrību izglītojoša kampaņa "Latvija bez bāreņiem". To organizē vairākas nevalstiskās organizācijas, kā arī domubiedru grupa, kas plašāku pazīstamību ieguvusi pēc pagājušā gada akcijas "Par dzīvību". 

Kampaņas organizatori jau iesnieguši projektu Sabiedrības integrācijas fondā, kurā pieejami Eiropas Savienības līdzekļi šiem mērķiem. Starptautiskos un arī nacionālā līmeņa tiesību aktos noteikts, ka valdībām jāspēj nodrošināt ģimenisku vidi katram bērnam un institūcijas nedrīkst būt ilgstoša patvēruma vieta.

Latvijā bērnunami tiek attīstīti, un arī atbildīgā Labklājības ministrija nesteidzas ar to likvidēšanu, par ko neskaitāmas reizes ir saņēmusi pārmetumus no Tiesībsarga biroja. Statistika pierāda, ka bērnunamā augošu bērnu izredzes kvalitatīvi dzīvot patstāvīgi pēc institucionālās aprūpes beigām ir ļoti niecīgas, tāpēc sabiedrībai lielākoties jāturpina tos uzturēt kā maznodrošinātos.


"Sabiedrībai beidzot jākļūst atbildīgākai un altruistiskākai – citam pret citu un pret mūsu bērniem. Ir pienācis laiks aktīvi iestāties par dzīves pabērniem, ja viņu vecāki un valsts to nespēj. Ir jāmaina sabiedriskā doma – katrs bērns ir tā vērts, lai uzaugtu ģimenē. Projekts "Latvija bez bāreņiem" ir ieguldījums sociālās vides uzlabošanā un sabiedrības vērtību sistēmas veidošanā Latvijā," uzsver viena no kampaņas organizatorēm biedrības "Asociācija "Ģimene'" valdes priekšsēdētaja Ilona Bremze.

Bērnu uzturēšana aprūpes iestādēs prasa milzīgus resursus. Piemēram, Rīgas pašvaldības bērnunamos viena bērna uzturēšana 2011. gadā izmaksāja 542 latus mēnesī, bet audžuģimene valsts un pašvaldības budžetam izmaksā maksimāli 389,50 latus mēnesī, vidēji valstī – pat vēl mazāk.

Kampaņas mērķis ir turpināt mainīt sabiedrības attieksmi pret bērnu kā vērtību, iedvesmot un iedrošināt cilvēkus spert nozīmīgu soli – parādīt mīlestību kādam, kam līdz šim dzīvē ir mazāk veicies. "Esmu pārliecināts, ka šī kampaņa būs vēl spilgtāka un spēcīgāka nekā iepriekšējā akcija "Par dzīvību", apgalvo idejas autors Jānis Pļaviņš. "Mūsu iepriekšējā kampaņa ir guvusi starptautisku atzinību. Līdzīgu akciju varētu rīkot pašvaldībās Krievijā, Itālijā un Spānijā. Tās lūgušas instalāciju autorei māksliniecei Ieva Riekstiņai atļauju darbus izmantot. Arī šoreiz vienaldzīgo nebūs."

Bērnu izredzes kvalitatīvi dzīvot pēc bērnu nama aprūpes*

Bērnunamā augušie

 

Ģimenē augušie

 

Bezpajumtnieki   40 %   5 %
Noziedznieki   20 %   10 %
Pašnāvnieki   10 %   2 %
Maznodrošinātie   50 %   20 %
Šķirtās laulības   80 %   45 %


Avots: "Wikipedia"