03.02.2013 16:26

Latvieši grib redzēt Latviju

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Latvieši grib redzēt Latviju Krišjānis Grantiņš

Ģeogrāfijas, informātikas, vēstures un dabaszinību skolotāja Staņislava Vērdiņa (51) Sējas pamatskolā strādā jau 26 gadus.

Skolas direktore Inta Ozolniece pedagoģi raksturo kā plaša profila speciālisti: "Lauku skolās skolotājam tādam jābūt."

1. Ar ko īpašas mācības nelielā skolā?
Piemēram, 6. klasē mācās astoņi bērni un vari katram pajautāt, ko nav sapratis. Tas ir citādāk nekā Rīgas skolās, kur klasē ir 32 bērni. Varam mācīt ar individuālu pieeju. Te pazīstam visus skolēnus.

2. Kuru Latvijas dabas pieminekli būtu jāapskata ikvienam?
Ik rudeni un pavasari rīkojam ekskursijas, esam izbraukājuši plašas teritorijas. Vienu objektu ir grūti izcelt, bet mums tuvākais ir Sējas dižozols.

3. Vai piekrītat, ka cilvēki mēdz apceļot ārzemes, dzimto Latviju nepazīstot?
Esmu novērojusi, ka pēdējā laikā daudzi aktīvi sākuši apceļot arī Latviju. Latvieši grib redzēt Latviju. Ja to dara vecāki, tad arī bērni rīkosies līdzīgi.

4. Kurā valstī jūs gribētu atgriezties?
Horvātijā. Tur ir jūra, kalnaina piekraste, ūdenskritumi, dzirdi ezeri un saule.

5. Kura ir tālākā valsts, kurā esat pabijusi?
Spānija. Tur bijām kopā ar skolēniem, piedaloties projektā par veselīgu dzīvesveidu. Trāpījāmies laikā, kad Islandē bija modies vulkāns – lidostas bija slēgtas. Sazinājāmies ar mājiniekiem, un mums pakaļ no Latvijas brauca divi busiņi.

6. Kāpēc Latvijā nenotiek zemestrīces?
Ir zemestrīces, tikai ļoti mazas, un mēs tās nejūtam. No ģeogrāfiskā viedokļa neesam aktīvajā zonā, taču var būt arī cita veida zemestrīces, kuras satricina cilvēkus, un, manuprāt, tās pie mums notiek ļoti bieži. (Smejas.)

7. Kurš ir pareizais variants par Zemes rašanos?
Parasti bērniem mācu trīs variantus: Dievs radījis, lielā sprādziena rezultātā vai arī – ka Zeme radusies, sablīvējoties putekļu un gāzu mākonim. Kā dabas zinātņu pārstāve pieturos pie pēdējā. Ir skolēni, kas meklē vēl citus variantus.

8. Ja būtu iespēja pārcelties uz jebkuru pasaules valsti, kura tā būtu?
Man patīk šeit, Latvijā. Te ir visi, kurus pazīstu un ar kuriem man ir labi. Tomēr, ja piespiedu kārtā būtu jāpārceļas, tad gribētu pārvākties, kur ziemā nav pārāk auksti, bet vasarā nav pārāk karsti. Tā varētu būt kāda valsts pie Vidusjūras.

9. Kura ir jūsu mīļākā Žila Verna grāmata?
"80 dienās apkārt Zemeslodei". Atmiņā labi iespiedusies padomju laikos uzņemtā filma. Interesanti, ka grāmatās Ž. Verns tik daudz ko iedomājās un plānoja, piemēram, ceļošanu uz zemes dzīlēm. Kas toreiz šķita fantastika, tagad notiek reāli – urbumi katru gadu kļūst aizvien dziļāki.

10. Kurš varētu būt astotais pasaules brīnums?
Cilvēki brīnās, kā uzceltas piramīdas, un par brīnumiem uzskata to, kas būvēts senatnē vai radies dabā, bet kāpēc gan tie nevarēti būt mūsdienu tehnoloģiju sasniegumi? Piemēram, viena no augstākajām pasaules celtnēm, kas uzbūvēta Turcijā.

11. Kāds būtu jūsu skolotājas padoms izglītības un zinātnes ministram?
Pirms reformu veikšanas ieteiktu padomāt, kas ir labs un ko būtu vērts mainīt, un tikai tad ieviest reformas. Reizēm šķiet, ka visu laiku nāk klāt kaut kas jauns un jauns – vai tiešām nevar uz mirkli apstāties. Saprotu, ka ministriem prasa nemitīgu rosīšanos, bet reizēm uz mirkli apstāties būtu lietderīgāk.

12. Kuram politiķim reiz gadījies misēklis ar transportlīdzekli, Sējas novadā pie Pabažiem šķērsojot Pēterupi? (Pareizā atbilde – Krievijas cara Pētera I karietei nolūzis ritenis. Leģenda vēsta, ka tā radies Pēterupes nosaukums.)
Tā varētu būt Katrīna II, braucot no Jelgavas un Sanktpēterburgu? Nē?

Atgādinām, ka esam sākuši jaunu rubriku, kurā līdz pat vasaras brīvlaikam uzrunāsim skolotājus visos Pierīgas novados:
Skolotājs, kurš prot iešūt pogu