29.12.2012 20:02

Video: Arhibīskapa uzruna "Eiropas gada cilvēks Latvijā 2012" sveikšanas ceremonijā

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)

Šogad jau piecpadsmito reizi titulēts Eiropas gada cilvēks Latvijā, un šoreiz šo godu sabiedrības acīs izpelnījās paraolimpiskais čempions Aigars Apinis. Godināšanas ceremonijā uzrunu teica arī pagājušā gada titula ieguvējs Romas katoļu baznīcas Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Z. Stankevičs norādīja, ka sabiedrībai ir jāatpazīst trešā totalitārisma vēsmu iedīgļi, lai nepieļautu tā iestāšanos un lai kaut kādā mērā neatkārtotos 20. gadsimta vēsture.

Viņš norādīja, ka 20. gadsimtā Eiropa "palaida garām" divu totalitāru režīmu veidošanos. Lai neatkārtotu šo gadījumu atkārtošanos, pašlaik ir nepieciešams atpazīt trešā totalitārisma iedīgļus: morālo relatīvismu, ultraliberālismu, vērtību pakāpenisku "izšķīdināšanu", akcentu pārlikšanu no vērtībām uz patēriņu, kā arī naudas varu.

Šī vienvirziena tolerance paredz to, ka tie, kuri nepiekrīt, tiek stumti laukā, vai arī pastāv draudi, ka šos cilvēkus pasludinās ārpus likuma, piebilda Stankevičs.

Viņš arī atkārtoja savu aicinājumu medijiem palielināt pozitīvo ziņu skaitu, izvēloties pareizo proporciju ar negatīvajām vēstīm.

Balsojumu par Eiropas Gada cilvēku Latvijā rīko biedrība "Eiropas kustība Latvijā", taču kandidatūru šim titulam var izvirzīt ikviens.