30.11.2012 16:26

Sorosa fonds steigā piešķir līdzekļus cīņai pret abortu aizlieguma aizstāvjiem

Autors  www.nra.lv
Novērtēt šo ziņu
(2 balsojumi)
Sorosa fonds steigā piešķir līdzekļus cīņai pret abortu aizlieguma aizstāvjiem Rolands Bartaševics

"Mums tas ir pagodinājums, ja Sorosa fonds – Latvija (SFL) piešķir kādai organizācijai ievērojamu summu naudas, lai tā varētu cīnīties pret mūsu kampaņu "Par dzīvību"," saka kampaņas idejas autors Jānis Pļaviņš.

Pašlaik sabiedrībai ir redzami gan plakāti par nedzimuša bērna aizsardzību pilsētas ielās, gan akmens skulptūru instalācija un arī plašās diskusijas Saeimā par abortu ierobežošanu. Saskaņā ar oficiālo informāciju SFL piešķīris organizācijai "Papardes zieds" 19 000 eiro, lai tā "varētu reaģēt uz negaidīti masveidīgo kampaņu "Par dzīvību", kas būtībā ir vērsta uz abortu aizliegumu un tālāku seksuālo un reproduktīvo tiesību ierobežošanu".


"Papardes zieda" valdes priekšsēdētāja Iveta Ķelle uzsver, ka organizācijai šis piešķīrums nav domāts, lai pret kādu cīnītos, bet lai aizstāvētu Latvijas iedzīvotāju reproduktīvās un seksuālās tiesības, kuras ar masveida kampaņu būtiski tiek apdraudētas.

Saeimā nav rimušas diskusijas par izmaiņām likumos saistībā ar abortu ierobežošanu. Šonedēļ Saeimas Demogrāfijas apakškomisija izskatījusi vairākus priekšlikumus, par kuriem iepriekš vienojusies tā dēvētā pretabortu darba grupa, un deputāti konceptuāli vienojās par atbalstu priekšlikumam, ka pirmās grūtniecības gadījumā, ja sieviete izteikusi vēlmi veikt abortu, konsultācija ir obligāta.

Diskusijas turpināsies, deputātiem būs jāpieņem lēmums, vai mainīt likumu, nosakot, ka pārdomu laiks pirms grūtniecības pārtraukšanas ir 120 stundas pašreizējo 72 stundu vietā. Diskutējot parlamentā, iezīmējas divas viedokļu grupas, kuras pie kopsaucēja praktiski nenonāk. "Neatkarīgā" jau rakstīja, ka vairākas organizācijas – "Papardes zieds", resursu centrs "Marta", krīzes centrs "Skalbes" un citas – izstājās no darba grupas, protestējot pret darba grupas vadības stilu.

Aizstāvēsim tiesības

Darba grupas priekšlikumus tagad turpina skatīt jau Demogrāfijas apakškomisija, kur par tiem balso deputāti, un sēdēs piedalās dažādu organizāciju pārstāvji (pēdējā sēdē piedalījās arī centrs "Marta" un citi). "Papardes zieda" vadītāja I. Ķelle skaidro, ka finansējumu organizācijas darbībai Sorosa fondam lūgusi pati organizācija, lai turpinātu to darbu, ko "dara ikdienā", proti, iedzīvotāju reproduktīvo un seksuālo tiesību aizstāvību.

"Mūsu darba pamatā ir pētījumi, zinātniski atzinumi, ekspertu viedokļi dažādās jomās, mūsu uzdevums ir dot šo izpratni gan deputātiem, ierēdņiem un sabiedrībai kopumā," saka I. Ķelle. "Pašreiz mēs patiešām saskatām apdraudējumu cilvēka tiesībām izvēlēties un esam pret reproduktīvo tiesību ierobežošanu. Šīs organizācijas, kuras tagad teic, ka nav par aborta aizliegumu, vēl gada sākumā bija iesniegušas Saeimā priekšlikumu likuma izmaiņām, lai abortu aizliegtu."

"Par dzīvību": Dzīvība sākas no ieņemšanas brīža