12.11.2012 11:15

Uz teātri reizi astoņos gados – pensionāri raksta vēstules par reālo dzīvi Latvijā

Autors  Ilze Ratniece
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pensionāre Biruta Turka (72 gadi), kurai ir 35 gadu darba stāžs pavāres amatā, tagad saņem 178 latu lielu pensiju. Viņa gribētu, lai pensiju indeksācija notiktu jau no nākamā gada, jo tad "nebūtu mēneša beigās jāskaita, vai es varu šodien maizi nopirkt, vai tomēr jāgaida pensijas izmaksas diena". Pensionāre Biruta Turka (72 gadi), kurai ir 35 gadu darba stāžs pavāres amatā, tagad saņem 178 latu lielu pensiju. Viņa gribētu, lai pensiju indeksācija notiktu jau no nākamā gada, jo tad "nebūtu mēneša beigās jāskaita, vai es varu šodien maizi nopirkt, vai tomēr jāgaida pensijas izmaksas diena". Ilze Ratniece

Latvijas pensionāru federācija (LPF) izsludinājusi vēstuļu akciju, kuras mērķis ir panākt, lai mazās pensijas tiktu indeksētas jau nākamgad.

Pēc LPF sniegtajiem datiem, Latvijā pašlaik vairāk nekā 344 tūkstoši pensionāru saņem pensiju, kas mazāka par 200 latiem. Aptuveni 74 % veco cilvēku pensija ir mazāka par iztikas minimumu – 176 latiem. Federācija aicina visus pensionārus vēstules adresēt valsts amatpersonām – prezidentam Andrim Bērziņam, premjeram Valdim Dombrovskim vai Saeimas priekšsēdētājai Solvitai Āboltiņai. Vēstulē jāpastāsta, vai pensionārs var izdzīvot ar piešķirto summu un kam galvenokārt to tērē.


Vēstuļu akcijā jau iesaistījušies arī Siguldas pensionāri, kuri uzrakstītās vēstules var nodot pensionāru biedrībā "Sigulda", kas tās apņēmusies nogādāt adresātiem. Kā atzīst biedrības valdes priekšsēdētājs Alfons Jumiķis, ir pensionāri, kuri skaita katru izdodamo santīmu: "Par pastmarkas cenu var nopirkt divus maizes klaipus!"

Akcija norisināsies līdz pat novembra beigām. 12 siguldieši jau iesnieguši vēstules, A. Jumiķis aicina rakstīt arī citus. "Cerēsim, ka likumu un lēmumu pieņēmēji mūs sadzirdēs. Palīdzība nepieciešama tik daudziem, kuri, saņemot nelielās pensijas, nevar nopirkt nepieciešamos medikamentus, apmaksāt komunālo pakalpojumu rēķinus. Cilvēki apraksta, cik mazu pensiju saņem, salīdzinot ar nostrādāto gadu skaitu. Viņiem tas šķiet netaisnīgi."

Pensionāre Biruta Turka (72 gadi), kurai ir 35 gadu darba stāžs pavāres amatā, tagad saņem 178 latu lielu pensiju. Viņa dzīvo Siguldā privātmājā kopā ar vīru, pensionāru, kurš par 30 gadu darba stāžu saņem 150 latu pensiju, un dēla ģimeni, kurā aug trīs bērni, un dēls ir vienīgais pelnītājs.

Par vēstuļu rakstīšanu Birutas kundze gan izsakās skeptiski – vai tas ko līdzēšot. Protams, viņa gribētu, lai pensiju indeksācija notiktu jau no nākamā gada, jo tad "nebūtu mēneša beigās jāskaita, vai es varu šodien maizi nopirkt vai tomēr jāgaida pensijas izmaksas diena". Kad Birutas kundze saņem pensiju, viņa nopērkot visam mēnesim vairākus ikdienā nepieciešamos pārtikas produktus – cukuru, putraimus, miltus. Pārējo pērk pa mazumiņam, meklējot, kurā veikalā ir kāda akcija.

Katru mēnesi Birutas kundzei jāpērk zāles aptuveni par 40 latiem. Vīram sāpot mugura, bet, tā kā naudas neesot, pie ārsta neejot. Pagājušajā gadā Birutas kundzei draugi uzdāvināja biļeti uz teātri, līdz tam gadus astoņus viņai nav bijusi iespēja redzēt nevienu izrādi. Neesot naudas arī, lai aizietu pie friziera. Mājas iedzīve sagādāta vēl darba gadu laikā. Pensionārei pašlaik ļoti sāp sirds par saņemto "Viasat" rēķinu. It kā noslēgusi līgumu par Ls 3,70 mēnesī, bet mēneša beigās pienācis rēķins par Ls 15.

"Kad ar pensiju nesanāk, tad aizņemos, atdodu, atkal aizņemos... sitamies, kā varam. Sajūta ir štruntīga, jo visu mūžu ir strādāts, bet tagad nav iespējas sev neko atļauties." Birutas kundze izsaka arī sašutumu par prezidenta Andra Bērziņa teikto, ka Latvijā nabadzības neesot: "Viņš saņem 5000 latu mēnesī pensiju, protams, ka viņš nesaprot, kā tas ir – dzīvot ar pensiju zem 200 latiem."

Iepriekš:
Rīgas apriņķa pensionāru apvienības vadītāja: Vai pensionāri ir vēstures pamēsli?