04.11.2012 16:33

Intervija: Ulbrokas vidusskolas angļu valodas skolotājas pieticīgās prasības

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Skolotāja Anda Zandberga: "Līdz viedumam vēl tālu, bet pieredze ir tik liela, ka saprotu – šī diena, ko dzīvoju, ir vislabākā, visaizraujošākā. Mācos dzīvot "šeit un tagad", nešaustu sevi par vakardienas kļūdām un nesapņoju par to, ka rītdien būs labāk. Tāds jocīgs vecums..." Skolotāja Anda Zandberga: "Līdz viedumam vēl tālu, bet pieredze ir tik liela, ka saprotu – šī diena, ko dzīvoju, ir vislabākā, visaizraujošākā. Mācos dzīvot "šeit un tagad", nešaustu sevi par vakardienas kļūdām un nesapņoju par to, ka rītdien būs labāk. Tāds jocīgs vecums..." Krišjānis Grantiņš

Šonedēļ apbalvojumus saņēma Latvijas labākās skolas. "Skolu reitinga" laureātu vidū ir Ulbrokas vidusskolas audzēkņi, kuri ieguvuši labākos rezultātus angļu valodā lauku vidusskolu grupā. Par to jāpateicas viņu skolotājai Andai Zandbergai (49).

1. Vai atceraties kādu gadījumu, kad skolēni centušies jūs izjokot?

Tādi gadījumi noteikti ir bijuši, bet konkrētu gadījumu neatceros. Acīmredzot, nav bijuši pārāk emocionāli vai spilgti.

2. Ulbrokas vidusskola iekļauta "Skolu reitinga" lauku vidusskolu grupā – vai savā darbavietā dažu kilometru attālumā no galvaspilsētas robežas jūtaties kā laukos?

Daļēji jā. Uz mūsu skolu nāk ne tikai pilsētas, bet arī lauku bērni, kuri katru rīto mēro vairākus kilometrus. Liekas, viņi piešķir lielāku sirsnību, ir emocionāli atvērtāki, un viņiem nav tik daudz masku.

3. Vai interneta laikmetā angļu valodu mācīt kļuvis vieglāk?

Jā un nē. Vieglāk varbūt ir no tā viedokļa, ka mūsdienās bērni vairāk dzird angļu valodu, skatās filmas, ceļo. Interneta vide, protams, palīdz, bet tajā pašā laikā internetā var lasīt neprecīzu valodas interpretāciju. Tur angliski raksta ne tikai tie, kam tā ir dzimtā valoda un kas to perfekti pārzina.

4. Kas skolēnam jādara, lai angļu valodas eksāmenā iegūtu augstāko – A vērtējumu?

Jāredz mērķis, uz kuru iet, un jāuzticas skolotājam, kurš vada. Svarīgs ir emocionālais kontakts un atgriezeniskā saite. Tāpat palīdz, ja visa klase ir motivēta sasniegt labus rezultātus. Protams, neiztikt bez skolēna pastāvīgā darba. Bet pašā eksāmenā svarīgs ir stresa noturības līmenis.

5. Vai skolas gados pašai patika angļu valoda?

Jā, tomēr pirmo izglītību es izvēlējos saistītu ar bioloģiju un ķīmiju.

6. Vai darbu uztverat kā misiju, un cik liels būtu adekvāts pedagoga atalgojums?

Tie, kas mūsdienās strādā skolās, zināmā mērā pilda misiju. Bet nevaru apgalvot, ka skolā būšu līdz pat pelnītai atpūtai. Ir ļoti liela emocionālā spriedze, neadekvāta sabiedrības attieksme, nepilnīga izpratne par skolotāja darbu. Adekvāta slodze būtu būtu 21 kontaktstunda nedēļā esošo 35 vietā, plus pārējie darbi, kas nodrošina kvalitatīvu mācību procesu.

Bet atalgojums tāds, lai nebūtu jādomā par iztiku, varētu brīvi apmeklēt kultūras pasākumus un reizi gadā aizbraukt ceļojumā, atsvaidzināt un uzlabot zināšanas. Lai nebūtu jādzīvo no algas līdz algai. Varētu būt Ls 600 pēc nodokļu nomaksas. Manuprāt, pieticīgas prasības.

7. Vai taisnība, ka skolēni kļuvuši mežonīgi un pedagogi pret to ir bezspēcīgi?

Negribētu teikt, ka mežonīgi, bet ir problēmas ar robežu novilkšanu. Skolotāji ar to kaut kā tiek galā, bet vienaudžiem ir grūtāk. Tajā pašā laikā bērni ir kļuvuši pašapzinīgāki un atvērtāki. Un tas ir ļoti labi.

8. Vai kādreiz esat apsvērusi domu likt lietā valodas zināšanas, lai dotos strādāt ārpus Latvijas?

Jā, tādu iespēju esmu izmantojusi. Tobrīd es gan nestrādāju skolā, bet starptautiskā uzņēmumā. 2004. gadā aizbraucu uz pusotru gadu uz Angliju strādāt un mācīties. Protams, darbu es ieguvu tikai valodas zināšanu dēļ. Tas bija periods dzīvē, kad gribējās jaunus iespaidus, kā arī bija vēlme paplašināt savas varēšanas robežas. Bet nekad neesmu gribējusi palikt ārzemēs pavisam.

9. Vai naktīs sapņus redzat arī angliski?

Citreiz sapņi gadās angliski, bet pārsvarā latviski. Iedrošinu bērnus lasīt angliski un arī pati to daru, jo valoda ir jālieto nepārtraukti, citādi tā netiek pilnveidota. Man viena grāmata ir latviešu, otra angļu valodā.

10. Kāda ir skolotāju iecienītākā nodarbe starpbrīžos?

Starpbrīdis ir piecas minūtes – ja nav jānomaina disks vai jākopē papīri, gribas uz mirkli nomainīt vidi, restartēties. Man ir netikums – kafijas dzeršana. Citreiz sanāk aiziet uz skolotāju istabu un pārmīt ar kolēģiem kādu vārdu.

11. Kā pareizi latviskot Lady Gaga?

Negribētu uzņemties misionāra lomu, kas tagad to varēs izdarīt labāk par citiem. Ir ļoti daudz angļu vārdu, kuri latviskoti zaudē garšu. Ne velti anglicismi ienāk valodā, jo neizdodas atrast skanīgu un piemērotu alternatīvu. Arī pārtulkojot angļu anekdotes latviski, neviens vairs nesmejas.

12. Vai jūs bijāt uz viņas koncertu?

Nē, bet es biju uz Nika Keiva koncertu. Viņa mūzikas vārdos, liekas, viss ir pateikts.

UZZIŅAI:
Ģimene – "tā ir vieta un cilvēki, kur jūtos gaidīta, mīlēta un saprasta". Dēls Raivis (24)
Aizraušanās – ceļošana

Atgādinām, ka esam sākuši jaunu rubriku, kurā līdz pat vasaras brīvlaikam uzrunāsim skolotājus visos Pierīgas novados:
Matemātikas skolotāja: 90 % – darbs