26.10.2012 10:48

Ungārijas parlamenta spīkers: lepojamies, ka mūsu kultūra balstās uz kristīgām vērtībām

Autors  Līga Greiškane
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ungārijas Nacionālās asamblejas priekšsēdētājs Lāslo Kevērs un tulkotāja Elga Sakse. Ungārijas Nacionālās asamblejas priekšsēdētājs Lāslo Kevērs un tulkotāja Elga Sakse. Krišjānis Grantiņš

25. oktobrī, klātesot Ungārijas Nacionālās asamblejas priekšsēdētājam Lāslo Kevēram (László Kövér), Latvijas Universitātes Akadēmiskajā bibliotēkā vēlreiz tika uzsvērtas abu valstu ciešās saites, šoreiz uzmanības centrā bija latviskotā ungāru literatūra.

Par to, ka latviešiem ir iespēja iepazīties ar ungāru kultūru caur literatūras prizmu, liels nopelns ir tulkotājai Elgai Saksei, kura latviskojusi zināmāko ungāru rakstnieku darbus. Par to viņai 2009. gadā piešķirts apbalvojums – Ungārijas bruņinieka krusts.

E. Sakses tulkoto darbu izstādes atklāšanā Ungārijas parlamenta vadītājs atgādināja, ka tieši ar ungāru literatūras palīdzību, padomju laikos latviešiem bija iespēja iepazīt šīs valsts kultūru un dzīves principus, jo tāda starpvalstu sadraudzība, kāda tā ir pašlaik, okupācijas gados nenotika. Elga Sakse un citi tulkotāji, viņaprāt, bija kā lukturis, kas spīdināja gaismu, ļaujot latviešiem iepazīt ungāru kultūru.

"Mēs lepojamies, ka mūsu kultūra balstās uz kristīgām vērtībām, kuras galvenie pamatprincipi ir ģimene, mīlestība un darba tikums," uzsvēra Ungārijas parlamenta spīkers, piebilstot, ka tieši sapratne par ungāru pamatvērtībām un kultūru ļauj daudziem latviešiem labāk izprast viņu nostāju daudzos jautājumos.

Ungārijas pavasaris. Par vērtībām, par valsti, par cilvēcību