19.10.2012 15:23

Bērnu tiesību eksperts: izņemšana no ģimenes ir galējais risinājums

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Bērnu tiesību eksperts, ilggadējais Bērnu tiesību aizsardzības centra vadītājs Jānis Gulbis. Bērnu tiesību eksperts, ilggadējais Bērnu tiesību aizsardzības centra vadītājs Jānis Gulbis. www.foto.lu.lv

Ilggadējais Bērnu tiesību aizsardzības centra vadītājs Jānis Gulbis ir pārliecināts, ka mazās siguldietes Alīnas gadījumā meitenes izņemšana no ģimenes bija galējs risinājums, kam varēja būt arī labāka alternatīva.

J. Gulbis, kurš pats sazinājās ar portālu "Apriņķis.lv", jo aktīvi sekoja līdzi publikācijām par meiteni, norāda, ka bērnu tiesību eksperti pasaulē ir vienojušies, ka bērnam tomēr ir vislabāk ar viņa paša vecākiem, māsām un brāļiem, tādēļ modernajā pasaulē galvenais uzsvars tiek likts uz dažādu atbalstu sniegšanu vecākiem, kas pie mums reti tiekot īstenots. Pēc bērnu tiesību eksperta viedokļa, vieglāk esot bērnu izņemt no ģimenes, lai gan to vajadzētu īstenot tikai ārkārtas gadījumos. Par to, vai tas varētu būt arī šajā situācijā, viņš šaubās.

Turklāt starptautiskā prakse tiecoties uz to, lai bērnus ar vecākiem pēc iespējas ātrāk apvienotu. Eksperts atsaucas uz starptautisko konferenci "Bērnu aizsardzības 100 gadi – rekomendācijas nākotnei", kas notika 2005. gada novembra izskaņā.

Tāpēc arī meitenes un viņas ģimenes gadījumā atbildīgajām institūcijām vajadzētu aktīvāk domāt par to, kā atkal ģimeni apvienot, jo tas būšot vislabāk bērnam, jo atrašanās jelkādā sociālās aprūpes iestādē tomēr neesot tas pats, kas būšana ģimenē.

"Bērnam vienmēr ir tiesības arī zināt par to, kas ar viņu notiks, tādēļ nav pieļaujama situācija, kad meitenei saka, ka viņa dosies mājās, bet patiesībā bērns tiek pārcelts uz citu vietu," uzsver J. Gulbis.

Tā kā ģimenes ierobežoto finanšu resursu dēļ viņi nevar atļauties piemērotu advokātu, kas palīdzētu atgūt bērnu, J. Gulbis ir sazinājies ar viņiem, lai ar savām zināšanām un pieredzi sniegtu palīdzīgu roku.

Visi portāla "Apriņķis.lv" tēmas "Kam pieder bērns – ģimenei vai draudzei?" raksti.