27.09.2012 09:39

Aukļu dienests Ķekavā – mazākas bērnudārzu un bezdarbnieku rindas

Autors  Agnese Dzene
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ķekaviete Iveta Vilnīte-Kancāne ir viena no tām, kas "absolvējusi" aukļu dienesta apmācības un nu savās mājās iekārtojusi bērnudārzu, lai pieskatītu četrus mazos ķekeviešus – Tomu, Martu, Lotāru un Rūtu.

Pēc provizoriskiem datiem, aptuveni 500 bērnu nav vietu Ķekavas pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs. Aukļu dienests ir risinājums.


Ierodoties pie Ivetas mājās, uzreiz redzams, ka vide ideāli piemērota bērnu pieskatīšanai – ir gan plašas iekštelpas, kur bērni ēd, guļ un spēlējas vēsākā laikā, gan liels pagalms ar mauriņu, krāšņu puķu dobēm un spēļu laukumu, kur dzīvoties, kad laikapstākļi to ļauj. Ja uznāk lietusmākonis, var paslēpties arī zem nojumes.

Jau pirms iestāšanās aukļu dienestā Iveta domājusi par pedagoģisko darbu un bija pieteikusies darbā pašvaldības bērnudārzā "Ieviņa". Tomēr, kad uzzināja par iespēju iesaistīties aukļu dienestā, šo izdevību garām nelaida.

Daudzējādā ziņā Ivetas mājas un apkārtējā vide jau bija piemērota bērniem, jo pašai divi bērni lieli, bet trešais, četrgadīgais, pašlaik apmeklē bērnudārzu. Tāpēc pie mājas jau bija šūpoles, slidkalniņš, smilšukaste. Ivetas lielākais ieguldījums, sākot darbu auklīšu dienestā, bija četru izvelkamo gultiņu iegāde.

Aukle stāsta, ka ēdienu pasūta no firmas, kas specializējas tieši bērnu ēdienkaršu plānošanā un ēdiena gatavošanā. Tā izdodoties ietaupīt laiku, ko ēdiena gatavošanas un trauku mazgāšanas vietā tagad var pavadīt kopā ar bērniem. Pirmkārt, uzturs ir sabalansēts, katru dienu ēdiens atšķirīgs, otrkārt, nav ne jālauza galva, ne jātērē laiks, uzsver Iveta. Viņa ir pārliecināta, ka divas dienas ēst vienu un to pašu sautējumu nebūtu tas labākais risinājums, kā tas ir gadījumos, kad aukles pašas gatavo mājās.

Iveta būtu gatava pieskatīt arī piecus bērnus. Tas viņai būtu pa spēkam. Tomēr jāņem vērā, ka pieskatāmie bērni ļoti atšķiras pēc rakstura. Ja visi būtu mierīgi kā Tomiņš, tad tikpat labi varētu pieskatīt arī vēl vairāk, saka Iveta. Tomēr to neatļauj aukļu dienesta noteikumi. Pieci bērni ir maksimālais skaits, ko viena aukle drīkst uzņemties.

Pie Ivetas gribētāju bijis pietiekami, tomēr daži vecāki attiekušies, jo pieskatīšanas laiku aukle noteikusi līdz sešiem vakarā. Pēc tam viņai vēl jāpasniedz nodarbības fitnesa klubā Ķekavas tirdzniecības centrā "Liiba". Lai visam pietiktu laika un spēka, ilgāk par sešiem bērnus pieskatīt nevar.

Pašvaldība piedalās ar 118 latu līdzfinansējumu to bērnu pieskatīšanai, kas izmanto aukļu dienestu. Tikai ar nosacījumu, ka bērns pie aukles ir piecas dienas nedēļā un vismaz astoņas stundas. Ieteicamā stundas likme – Ls 1,25, ar to mēnesī auklītei jāsaņem 200 latu. Vecāki sedz starpību starp šo summu un pašvaldības līdzfinansējumu. Sarēķinot dienā, tie ir Ls 10. Ja pieskata četrus bērnus, tad tie jau ir Ls 40 dienā, bet mēnesī Ls 800. Jāatzīst, ka salīdzinājumā ar bērnudārzu pedagogu algām atalgojums ir ļoti pieklājīgs.

Iveta teic, ka 158 stundu ilgais aukļu dienesta organizētais apmācības kurss, ietverot pedagoģiju, psiholoģiju, saskarsmi, higiēnu, dienas režīma plānošanu un citas auklītes darbā nepieciešamas prasmes, bijis noderīgs. Šis tas atsvaidzināts atmiņā, šur tur, piemēram, medicīniskajos jautājumos, zināšanas papildinātas. Gala pārbaudījumu nokārtot neesot bijis grūti, pieredzē dalās Iveta.