11.09.2012 00:04

Arhibīskaps Jānis Vanags: "Cilvēka izvēli nedrīkst ierobežot, pat lai nogalinātu?"

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags teic, ka cilvēkos jau pirms simtiem gadu bija vērojama vēlme atraisīties no Dieva suverenitātes dzīvē un izlemt būtisko pašam.

"Eiropā šī vēlme ir attīstījusies līdz tādai situācijai, ka cilvēka personīgā izvēle tiek padarīta par augstāko atskaites punktu," norāda Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas vadītājs.

"Svarīgākais, ka cilvēkam ļauj izvēlēties, un viņa izvēli neviens nedrīkst ierobežot, pat ja viņš vēlas nogalināt otru cilvēku. Atsevišķus gadījumus, kad sievietes mēģina atbrīvoties no bērna, pat pie primitīvām ciltīm varēja novērot, un domāju, ka tie arī būs, kamēr vien pasaule pastāvēs. Taču jautājums ir par apmēriem, kādos tas notiek, un par to, ka tas tiek padarīts par pieņemamu risinājumu.

Tas ir ļoti nopietns morālas dabas jautājums par mums katru, kā mēs demokrātiskā procesā esam pasacījuši savu nostāju šajā jautājumā. Jāpiebilst arī tas, ka paralēli tiek veicināta kultūra tādā virzienā, ka abortu skaits neizbēgami palielinās. Žurnālā "Cosmopoliten" uz vāka ir kārtējais ieteikums: "Esi seksīga!" Jaunām meitenēm šis žurnāls bieži vien ir Bībeles vietā. Aptuveni 13–14 gados miesa ir attīstījusies, bet prāts un dvēsele netiek līdzi, tāpēc arī notiek visas šīs lietas.

Tas ir ļoti komplekss jautājums. Ja mēs vienkārši aizliegsim abortus, tas var novest pie ļoti smagām sekām. Tāpēc man liekas ļoti pareizi, ka kampaņa "Par dzīvību" sākas no izglītojošas puses un sāk veidot sabiedrības uzskatus tajā virzienā, lai viņi lemtu par dzīvību labprātīgi."