10.09.2012 22:50

27 Latvijas bērni nepiedzimst ik dienu: ar kampaņu centīsies mazināt abortu skaitu

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
10. septembrī Vecrīgas sirdī pie viesnīcas "Hotel de Rome" tika atklāta instalācija, kurā redzami 27 bērniņu atveidi – kā liecina statistika, tik daudz nedzimušu bērniņu mēs zaudējam katru dienu. 10. septembrī Vecrīgas sirdī pie viesnīcas "Hotel de Rome" tika atklāta instalācija, kurā redzami 27 bērniņu atveidi – kā liecina statistika, tik daudz nedzimušu bērniņu mēs zaudējam katru dienu. Rolands Bartaševics

Lai ierobežotu lielo abortu skaitu Latvijā, kā arī izglītotu cilvēkus šajā jautājumā, sākusies kampaņa "Par dzīvību". Tās mērķis ir palīdzēt piedzimt un dzīvot katram bērniņam, kurš jau ir mammas vēderā.

400 abortu uz 1000 jaundzimušajiem

"Fakts, ka Latvijā uz 1000 jaundzimušo ir 400 abortu, liecina, ka sabiedrībā trūkst zināšanu par to, kad sākas dzīvība. Kopš neatkarības atjaunošanas abortu veikšanas dēļ Latvija ir zaudējusi aptuveni 372 000 dzīvību," stāsta kampaņas idejas autors Jānis Pļaviņš. Akcijas nolūks ir palīdzēt mūsu valstij, kurā katastrofāli sarūk iedzīvotāju skaits.

"Mūsu lielākie ienaidnieki nav jāmeklē ārpusē, tie esam mēs paši. Tā ir mūsu nezināšana, neuzņēmība, bailes. Kampaņas mērķis nav panākt abortu aizliegumu, jo sākumā jāmainās sabiedrības apziņai un vērtību sistēmai. Kampaņas mērķis ir izglītot, lai katra sieviete, kura domā veikt abortu, pirms nopietnā lēmuma uzzinātu, ko tieši viņa grasās darīt, kā arī par visām sekām, tuvākām un tālākām. Es aicinu visus cilvēkus atbalstīt šo kampaņu, atstājot bažas par savu komfortu otrajā vietā," norāda J. Pļaviņš.

Akcijas patronese sešu bērnu māte Una Gavare uzsvēra, ka visu atbildību par abortu nevar uzvelt tikai uz sievietes pleciem. "Atbildība jāuzņemas arī tēvam, ģimenei, apkārtējiem cilvēkiem un dažādiem apstākļiem, kas noved līdz tādam solim kā aborts. Arī valsts politikai."

27 nedzimušu bērnu stāsti

Šodien Vecrīgas sirdī pie viesnīcas "Hotel de Rome" J. Pļaviņš atklāja instalāciju, kuras idejas autore ir mākslinieces Ieva Riekstiņa. Instalācijā redzam 27 bērniņus, kurus, kā liecina statistika, zaudējam katru dienu. Katrai bērna skulptūriņai blakus ir savs stāsts par to, kāpēc viņš nav nācis pasaulē. Preses konference jau izskanējusi, bet emocionāli aizkustinošā instalācija, kas izvietota uz bruģa, klusi un neuzbāzīgi turpinās uzrunāt garāmgājējus.

Vairāk informāciju par kampaņu var atrast vietnē www.pardzivibu.lv. Ap 15. septembri iepretim Ministru kabinetam, pie Rīgas Kongresu nama un Vērmanes dārzā plānots izvietot informatīvās teltis, bet 16. septembrī notiks atvērto durvju diena krīzes grūtniecības centros. Tikmēr no 20. līdz 27. septembrim ginekologiem tiks izdalīti materiāli, ko nodot savām pacientēm, 12. oktobrī notiks ginekologu konference "Naprotehnoloģija un sievietes auglība", kā arī juristu konference "Vai ikvienam ir tiesības uz dzīvību?". Kampaņa noslēgsies 14. oktobrī ar koncertu un uzrunām Jāņa baznīcā Rīgā.

Kampaņā "Par dzīvību" apvienojušās vairākas nevalstiskās organizācijas un tādi sabiedrībā zināmi cilvēki kā mūziķis Goran Gora, aktrise Olga Dreģe, kamaniņu braucējs Mārtiņš Rubenis, televīzija seja Elīna Doļģe, modes eksperte Maija Silova, raidījumu vadītāja Anna Rozīte, arhibīskaps Jānis Vanags un metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Rīdziniece Aļona bija atnākusi kopā ar savu mazuli. "Es ļoti priecājos par šo akciju un noteikti to atbalstu. Ārsti teica, ka mums ar vīru nevar būt bērni, tāpēc grūti atrast vārdus, lai izteiktu to laimi, kāda pārņēma, kad mums pieteicās dēliņš. Viņam jau ir divi gadi un trīs mēneši, un mēs sapņojam par otru bērniņu," pastāstīja jaunā sieviete.

Arī students Reinis Bikše akciju vērtē pozitīvi. Viņam patika arhibīskapa Jāņa Vanaga pieminētās trīs svarīgās lietas. Vīri, kuriem ir liela atbildība, un, ja viņi aizmirst par Dievu, notiek visādas lielas nepatikšanas. Sievas, kurām arī savs "jā" vai "nē" vārds ir sakāms. Un sabiedrība, kurā citam citu ir jāatbalsta. Tas ir ilgstošs un nebūt ne vienkāršs process, bet Reinis ir pārliecināts, ka tas ir jādara.

"Atbalstu akciju, jo abortus uzskata par noziegumu. Tie ir kā klusais karš, kurā nogalināta vesela pilsēta," savu viedokli pauž Viktors Zomanis. "Es uzskatu, ka šī kampaņa nebūs velta, tā nesīs ražu."