01.08.2018 10:20

Vāc parakstus par iespēju bargāk sodīt viltus ziņu portālus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Vāc parakstus par iespēju bargāk sodīt viltus ziņu portālus pixabay.com

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par iespēju bargāk sodīt portālus, kas izplata nepatiesas, jeb viltus ziņas. Iniciatīvas autors piedāvā ziņu portālus sodīt ar naudas sodiem, sākot no 300 eiro līdz pat 800 eiro, vai arī noteikt sabiedriskos darbus, vai brīvības atņemšanu.

Kā iniciatīvas autors ir norādīts Toms Brūveris. Viņš ierosina sodīt smagāk portālus, kas "liek nepatiesas ziņas, piemēram, neticams.lv , redzets.lv , delffi.lv, kuras nereti publicē pat tādu informāciju, kā notikušas smagas traģēdijas, kas nav patiesība".

Pēc autora domām, daudzi cilvēki "gan jauni, gan veci notic un tiek maldināti, kā arī ar informāciju dalās tālāk, tādējādi radot ķēdes reakciju, kas cilvēkos izsauc sašutumu. Turpretim, jo vairāk cilvēkus sasniedz ziņa, jo lielāks ir klikšķu skaits uz konkrētās ziņas, taču ikviens klikšķis ziņas autoram ir peļņa."

Aģentūra LETA atgādina, ka pēdējā laikā internetā tiek izplatīts liels daudzums viltus ziņu. Piemēram, jūlija sākumā vietnē "redzams.net" tika publicēta informācija, ka 15. jūlijā sabrucis tirdzniecības parks "Alfa", kā rezultātā vairāki cilvēki cietuši un simtiem gājuši bojā. Ar šo viltus ziņu bija dalījušies vairāki sociālā tīkla "Facebook" lietotāji.

Vietnē "redzams.net" bija ievietotas arī citas viltus ziņas, piemēram, ka, sākoties jaunajam mācību gadam, katrs skolēns saņems 300 eiro mēnesī.