25.07.2018 16:52

Lietuva ierosina Eiropas Komisijai pastāvīgi ieviest pašreizējo vasaras laiku (papildināta)

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Lietuva ierosina Eiropas Komisijai pastāvīgi ieviest pašreizējo vasaras laiku (papildināta) pixabay.com

Lietuvas valdība trešdien nolēma ierosināt Eiropas Komisijai (EK) atteikties no ikgadējās pārejas uz vasaras laiku un tā vietā pastāvīgi ieviest pašreizējo vasaras laiku.

Valdība apstiprināja šādu Satiksmes ministrijas sagatavoto nostāju. Tā tiks iesniegta EK, kas izsludinājusi publisko apspriešanu, lai noskaidrotu iedzīvotāju, ieinteresēto personu un dalībvalstu viedokļus par pašreizējo kārtību, kad katru pavasari Eiropas Savienībā (ES) notiek pāreja uz vasaras laiku, bet katru rudeni - pāreja atpakaļ uz ziemas laiku.

"Mēs vēlamies vasaras laiku, jo tas ir dabiskāks, un to atbalsta arī veselības ministrs. (..) Mēs šo nostāju [ES] Enerģētikas padomē esam pauduši jau divreiz," pēc valdības sēdes sacīja Lietuvas satiksmes ministrs Roks Masjulis.

Tomēr viņš norādīja, ka pašreizējās kārtības maiņu atbalsta tikai četras ES dalībvalstis, lai gan lēmuma pieņemšanai vajadzīgs dalībvalstu vairākuma atbalsts.
"Skatoties reālistiskāk, tas ir desmitgades, nevis pāris gadu jautājums, bet mēs ceram, ka tik ilgi nebūs jāgaida," teica Masjulis.

Publiskā apspriešana, kas ilgst no 4. jūlija līdz 16. augustam, tiek veikta pēc Eiropas Parlamenta (EP) lūguma.

Tajā respondentiem tiek jautāts, vai viņi vēlas saglabāt laika maiņu vai atteikties no tās, kā arī kuram laikam viņi dod priekšroku - vasaras vai ziemas laikam.
Pilsoņu iniciatīvas vairākās ES valstīs apliecinājušas, ka lielu daļu sabiedrības satrauc pāreja uz vasaras laiku un atgriešanās pie ziemas laika, kas notiek katra marta un oktobra pēdējā nedēļas nogalē.

Par atteikšanos no pārejas uz vasaras laiku visaktīvāk iestājas Lietuva, Somija un Polija.

Martā aptaujā Vācijā 73% respondentu norādīja, ka atbalstītu atteikšanos no pārejas uz vasaras laiku, bet lielākā daļa apšaubīja, vai tas notiks tuvāko gadu laikā.

Eiropas Savienībā (ES) pāreju uz vasaras laiku nosaka EP un ES Padomes direktīva par noteikumiem attiecībā uz vasaras laiku. Direktīva nosaka vasaras laika sākumu un beigas vienoti visām ES dalībvalstīm.

Pāreja no ziemas laika uz vasaras laiku un atpakaļ ieviesta, to pamatojot ar nepieciešamību labāk izmantot diennakts gaišo laiku un taupīt elektroenerģiju, taču pastāv viedoklis, ka tā var kaitēt veselībai.