24.07.2018 09:34

Ierobežoto ES resursu dēļ Latvija prasa arī Baltkrievijas palīdzību Valdgales ugunsgrēka dzēšanā

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ierobežoto ES resursu dēļ Latvija prasa arī Baltkrievijas palīdzību Valdgales ugunsgrēka dzēšanā Artūrs Andrejs Blomkalns, Valsts policija

Latvija ir lūgusi arī Baltkrievijas palīdzību meža un kūdras ugunsgrēka dzēšanai Valdgales pagastā, jo citu ugunsgrēku dēļ arī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu resursi patlaban ir ierobežoti, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons.

Viņš gan apgalvoja, ka jau ugunsgrēka izcelšanās sākumposmā ES tika informēta, ka Latvijai varētu būt vajadzīga palīdzība. "Tā kā rindā zināmā mērā mēs iestājāmies," teica Eklons. Tomēr pēc viņa paustā, Eiropā patlaban esot pieejams tikai viens brīvs helikopters. Starptautisku palīdzību ugunsgrēku dzēšanai lūgušas arī, piemēram, Serbija, Grieķija, Somija, uzsvēra VUGD pārstāvis.

Tāpēc Latvija nolēmusi lūgt palīdzību Baltkrievijai, kura nav ES dalībvalsts. Eklons skaidroja, ka tā jau ir atsaukusies un helikopteri ir gatavi izlidot. Patlaban notiek intensīvs darbs Iekšlietu ministrijā un Ārlietu ministrijā, lai sakārtotu dokumentāciju, kas ir sarežģītāk nekā ar ES valstīm, viņš atzina.

VUGD pārstāvis skaidroja, ka ir ļoti nepieciešama tieši aviācijas tehnika, jo lielās platības dēļ glābēji nevar nokļūt ugunsgrēka teritorijas centrā. Turklāt tur, izdegot kūdrai un koku saknēm, koki sāk gāzties, kas ir bīstami. Tāpēc ir vajadzīgi helikopteri un potenciāli arī lidmašīnas, norādīja Eklons. Latvijas Bruņoto spēku helikopteram ir jāveic apkope, drīz noteiktās stundas būs nolidojis arī piesaistītais Lietuvas bruņoto spēku helikopters, skaidroja Elkons.

VUGD priekšnieka vietnieks norādīja, ka šī nav pirmā reize, kad dienests dzēš kūdras ugunsgrēkus. "Tāpēc pirmajās dienās nekādu ažiotāžu necēlām, ne arī izjutām kādu citu specifiku ugunsgrēka dzēšanā," viņš skaidroja. Tomēr ir pagājusi gandrīz nedēļa, un resursi lēnām sāk izsīkt – gan tehnika, gan aprīkojums, gan cilvēkresursi.

Kā vēstīts, lai nodrošinātu nepārtrauktu meža un kūdras ugunsgrēka dzēšanu no gaisa Valdgales pagastā, VUGD otrdien ir ievietojis Kopējā ārkārtas situāciju komunikācijas un informācijas sistēmā lūgumu pēc trīs helikopteriem, aģentūru LETA informēja iekšlietu ministra Riharda Kozlovska (V) padomniece Daiga Holma.

Latvijas dienesti sadarbībā ar Lietuvas bruņoto spēku helikopteri plašo ugunsgrēku dzēš jau septīto dienu.