12.07.2018 16:26

Foto: "Berlīnes lāču" izstāde jau pirmajā dienā piesaista simtiem interesentu

Autors  LETA
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Foto: "Berlīnes lāču" izstāde jau pirmajā dienā piesaista simtiem interesentu Nora Krevņeva-Baibakova

Doma laukumā atklāta labdarības izstāde "United Buddy Bears – the Art of Tolerance", ar kuras palīdzību tiks vākti līdzekļi Bērnu slimnīcas fondam. izstādītie "Berlīnes lāči" jau pirmajā dienā piesaistījuši vairāku simtu cilvēku interesi.

Kopumā 149 divmetrīgos lāčus no Berlīnes atvedusi Vācijas vēstniecība sadarbībā ar Rīgas domi kā dāvanu Latvijas iedzīvotājiem valsts simtgadē. Kā novēroja aģentūra LETA, jau pirmajā izstādes dienā pie lāčiem pulcējās kupls skaits apmeklētāju un vairāki desmiti vietējo iedzīvotāju, kā arī ārzemju viesi lāču figūras iemūžināja fotogrāfijās.

"United Buddy Bears" īpašā misija ir palīdzēt trūkumā nonākušiem bērniem, tāpēc Rīgā "United Buddy Bears" kopā ar Bērnu slimnīcas fondu vāks ziedojumus mazajiem pacientiem, kuru ārstniecībai ir nepietiekams valsts finansējums. Blakus izstādei ir izvietots arī suvenīru stends un 10% arī no ietirgotās peļņas par suvenīriem tiks novirzīti Bērnu slimnīcas fondam.

Jau ziņots, ka kopš 2002.gada "United Buddy Bears" pārstāv Apvienoto Nāciju atzītās valstis, to iedzīvotājus un kultūru, bet ne politisko sistēmu. Lāči stāv plecu pie pleca, simbolizējot toleranci un saprašanos starp tautām un nākotnes pasauli, kurā valda miers.

Ar šādu moto divmetrīgie Berlīnes lāči apceļo pasauli, un kopš 2002.gada, kad viņi pirmo reizi bija skatāmi Berlīnē, lāčus ar sajūsmu ir sveikuši aptuveni 40 miljoni izstādes apmeklētāju 30 pilsētās visos kontinentos.

Katru no lāču figūrām ir apgleznojis kāds pazīstams attiecīgās valsts mākslinieks. Latvijas lāča figūru apgleznoja Kaspars Zariņš, tā vēstījums ir laimes un optimisma sajūtas. Bez tam apmeklētājus iepriecinās arī pieci īpašie lāči un speciāli šai izstādei izveidotais "Rīgas lācis", kurš pēc izstādes paliks savā dzimtajā pilsētā Rīgā. "Rīgas lāča" gleznojumam skici veidojis Pārdaugavas mūzikas un mākslas skolas audzēknis, bet apgleznoja māksliniece Viktorija Kosenko.

Izstādi organizē Vācijas vēstniecība sadarbībā ar Rīgas domi. Lāči Doma laukumā būs apskatāmi no 12.jūlija līdz 22. augustam.

Izstādes patroni ir Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S), kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) un Vācijas vēstnieks Latvijā Rolfs Šute.