08.07.2018 12:15

Foto: Aizvadīts deju svētku lielkoncerts "Māras zeme"; uz koncertu "Zvaigžņu ceļā" aicina ierasties laikus

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Foto: Aizvadīts deju svētku lielkoncerts "Māras zeme"; uz koncertu "Zvaigžņu ceļā" aicina ierasties laikus Vil Muhametshin, Agris Tabaks, Rojs Dauburs; Ernests Dinka, Ieva Ābele, Saeima

Sestdien Daugavas stadionā deju lieluzvedumā "Māras zeme" vairāk nekā 18 tūkstoši visu paaudžu dejotāju izdejoja latviešu tautas vēstures nozīmīgākos brīžus no pirmsākumiem līdz šodienai, savukārt svētdienas vakarā koncertā "Zvaigžņu ceļā" skanēs 16 500 kora dziedātāju balsu.

Caur laukumā izveidoto ornamentu, mūziku, enerģiju, ritmu un krāsu četros nosacīti izveidotos tautas vēstures posmos tika iezīmēta tautas dejas un dziesmas ciešā saikne ar cilvēka mūža ritumu un viņa laiku, bet katras daļas centrā īpašā aranžējumā bija sadzirdami arī Dziesmu svētku repertuāra motīvi.

Uzvedumā skanēja grupu "Iļgi", "Auļi" mūzika, kā arī Jura Kulakova mūzika Kristapa Krievkalna aranžējumā un latviešu tautas mūzika Jura Vaivoda aranžējumā, liecina informācija Dziesmu un deju svētku mājaslapā.

Deju lieluzvedumu "Māras zeme", kas ir viens no XXVI Vispārējo latviešu dziesmu un XVI deju svētku centrālajiem pasākumiem, klātienē vēroja arī Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un ārvalstu parlamentārieši, tostarp Somijas spīkere Paula Risiko (Paula Risikko) un Japānas parlamenta Augšpalātas deputāts, Japānas deputātu grupas sadarbībai ar Latvijas parlamentu priekšsēdētājs Hirofumi Nakasone (Hirofumi Nakasone), informē Saeimas Preses dienests.

Svētdienas vakarā ar koncertu "Zvaigžņu ceļā" un Sadziedāšanās nakti noslēgsies XXVI Vispārējie latviešu dziesmu un XVI deju svētki. Latviešu komponistu kora dziesmas un instrumentālos skaņdarbus, latviešu skatuviskās dejas izpildīs 16 500 jaukto, sieviešu, vīru un senioru koru dziedātāji, 1200 dejotāji un 1500 pūtēju orķestru mūziķi, solisti, vēsta XXVI Vispārējo latviešu dziesmu un XVI deju svētku sabiedrisko attiecību vadītāja Inga Vasiļjeva.

Koncerta virsdiriģenti: Kaspars Ādamsons, Aira Birziņa, Gints Ceplenieks, Ivars Cinkuss, Agita Ikauniece, Mārtiņš Klišāns, Sigvards Kļava, Māra Marnauza, Andrejs Mūrnieks, Māris Sirmais, Ints Teterovskis, Ilze Valce, Romāns Vanags, Goda virsdiriģenti – Terēzija Broka, Jānis Erenštreits, Andrejs Jansons, Juris Kļaviņš, Jēkabs Ozoliņš, Arvīds Platpers, Edgars Račevskis, Jānis Zirnis.

Svētku rīkotāji aicina koncerta apmeklētājus nākt ļoti savlaicīgi. "Ģenerālmēģinājuma pieredze liecina, ka apmeklētāji samērā maz izmanto iespēju nākt uz Mežaparka Lielo estrādi laikus. Tāpēc mūsu rekomendācija visiem, kuri svētdien apmeklēs koncertu, ierasties Mežaparkā jau līdz pulksten 19.00, lai savlaicīgi ienāktu teritorijā un ieņemtu savas sēdvietas. Arī mēs no savas puses esam veikuši operatīvas izmaiņas, lai skatītāju ienākšana teritorija noritētu raitāk," akcentē svētku izpilddirektore Eva Juhņēviča. Noslēguma koncerta dalībniekiem ieeja Lielās estrādes teritorijā ir no plkst. 16.00.

Klausītāji tiek aicināti uz koncertu doties ar velosipēdu, kājām vai sabiedrisko transportu, personisko autotransportu novietojot citur pilsētā. Mežaparka Lielās estrādes un Daugavas stadiona tuvumā skatītāju personīgajiem transportlīdzekļiem autostāvvietu nebūs. Atbilstoši pasažieru plūsmai tiks organizēti papildu reisi 11. tramvaja maršrutā. 3. trolejbusa maršruts no plkst. 16.00 tiek pagarināts līdz Mežaparkam un kursēs kā 3.a trolejbusa maršruts "Centrāltirgus–Sarkandaugava–Mežaparks". Reisi tiks organizēti atbilstoši pasažieru plūsmai. Tāpat pirms un pēc noslēguma koncerta tiks nodrošināti papildu reisi 9. un 48. autobusa maršrutā, norāda I. Vasiļjeva.

Koncerta norises vietā nedrīkst ienest lietussargus, šaujamieročus, asus priekšmetus, pirotehniku, lāzerpildspalvas, bīstamas vielas un priekšmetus, alkoholiskos dzērienus un narkotiskās vielas, dzīvniekus (par servisa suņiem laikus jāinformē rīkotāji: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt., +371 67228985), liela izmēra somas (mantu apskate var aizņemt ilgu laiku, veidojot rindas), skeitborda dēļus un citus aktīvā sporta piederumus, foto, video aparatūras statīvus un pašbildēšanas statīvus/selfijstikus, pārtikas produktus un visa veida dzērienus (izņēmums ir pārtika un dzērieni zīdaiņiem un bērniem līdz 4 gadu vecumam).

Tā kā vakarā gaisa temperatūra jūtami pazeminās un koncerts beidzas pusnaktī, apmeklētāji tiek aicināti saģērbties atbilstoši laikapstākļiem un paņemt līdzi siltākas jakas un pledus, informē I. Vasiļjeva.

XXVI Vispārējie latviešu dziesmu un XVI deju svētki, kas šoreiz notiek Latvijas valsts simtgades zīmē, Rīgā norisinās līdz 8. jūlijam. Svētkus organizē Latvijas Nacionālais kultūras centrs.