03.07.2018 12:16

Ķemeru Nacionālā parka jaunie reindžeri atjauno pļavu dabas liegumā "Vecdaugava"

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Ķemeru Nacionālā parka jaunie reindžeri atjauno pļavu dabas liegumā "Vecdaugava" publicitātes

Dabas aizsardzības pārvalde skolēnu vasaras brīvlaikā Ķemeru Nacionālā parka jaunajiem reindžeriem organizēja pasākumu, kura laikā jaunieši kopā ar Pasaules Dabas fonda brīvprātīgajiem atjaunoja bioloģiski vērtīgu pļavu dabas liegumā "Vecdaugava".

Pateicoties reindžeru darbam, jau nākamajā vasarā pļavā būs novērojama lielāka bioloģiskā daudzveidība. "Grūti noticēt, taču dabas liegums "Vecdaugava", kas atrodas rokas stiepiena attālumā ikvienam rīdziniekam, ir unikāla vieta, kurā vēl arvien sastopamas dabiskas pļavas. Taču, lai dabisko pļavu padarītu bioloģiski vērtīgāku, to nepieciešams regulāri apsaimniekot – nopļaut vai noganīt," uzsver Dabas aizsardzības pārvaldes Pierīgas Reģionālās administrācijas Dabas aizsardzības daļas eksperte Lauma Krišāne.

Viņa skaidro, ka savulaik Vecdaugavas zālieni tika izmantoti ganībām, taču mūsdienās šīs teritorijas palēnām aizaug ar krūmiem un kokiem, kā arī to pārmāc dažādas invazīvās sugas. Tā ir noticis arī ar DL "Vecdaugava" pļavu, kurā aizvien agresīvāk izplatās invazīvie augi – zeltslotiņas, kas kaitē gan pilnvērtīgai kukaiņu dzīvei, gan augu sugu attīstībai. Šeit sastopamas retās un īpaši aizsargājamās jumstiņu gladiolas, kas aug tikai lielo upju palienēs. Tāpat šeit mitinās tikai dabiskiem zālājiem raksturīgā dzirkstelīte, klinšu noraga, kā arī ziemeļu madara, arī vairāki populāri ārstniecības augi.

"Viens zeltslotiņas eksemplārs spēj nogatavināt vairāk nekā tūkstoš sēklu. Šajā vasarā paspējām nopļaut augus pirms tie nogatavojušies, tādēļ nākamajā vasarā ceram, ka bioloģiskā daudzveidība pļavā palielināsies," uzsver L. Krišāne.

Jaunie reindžeri pasākuma pirmajā dienā ne vien veica biotopu apsaimniekošanas aktivitātes, bet arī piedalījās aizraujošā sikspārņu vērošanas pārgājienā amerikāņu sikspārņu pētnieces Sāras Kūpermanes vadībā, kā arī iesaistījās dažādās radošās aktivitātēs, ko bija sarūpējuši gan pārvaldes dabas izglītības darba speciālisti, gan Ķemeru Nacionālā parka praktikante Lūsija Allerija (Lucie Allery) no Francijas, informē Dabas aizsardzības pārvaldes dabas izglītības centra "Meža māja" dabas izglītības darba speciāliste Baiba Ralle.

Pasākuma otrajā dienā aizraujošu nodarbību jauniešiem sarūpēja "Life" programmas projekta "ReStore" pārstāvji, stāstot par Lielā Ķemeru tīreļa atjaunošanas darbiem – sfagnu sūnu stādīšanu – bijušajā kūdras izstrādes laukā, kur gadu desmitiem neatjaunojas dabisks purvs. Jaunieši varēja piedalīties arī LVMI "Silava" SEG emisiju mērījumu demonstrējumos. Pasākumu jaunieši noslēdza, dodoties aizraujošā laivu braucienā pa Lielā Ķemeru tīreļa bijušo kūdras karjeru ezeriņu labirintiem kopā ar uzņēmumu "Ozo laivas".

Jaunie reindžeri ir starptautiska kustība, kuras mērķis ir veicināt jauniešu izpratni par dabas aizsardzību un kultūrvēsturisko objektu saudzēšanu. Latvijā patlaban darbojas trīs jauno reindžeru grupas. Ķemeru Nacionālā parka reindžeri darbojas kopš 2015. gada. ĶNP jauno reindžeru grupā ir iesaistījušies ap 10 jauniešu vecumā no 12 līdz 16 gadiem.

Iesaistoties jauno reindžeru kustībā, jaunieši dodas dabas izpētes ekspedīcijās, palīdz profesionālo reindžeru (dabas aizsardzības inspektoru) darbā, kā arī īpaši aizsargājamu teritorijas sakopšanas talkās, vēsta B. Ralle.