05.06.2018 16:55

"Baznīcu nakts" Salaspilī pavadīta koncertos, darbnīcās un priekšlasījumos

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
"Baznīcu nakts" Salaspilī pavadīta koncertos, darbnīcās un priekšlasījumos www.salaspilsbaznica.lv

Pagājušajā piektdienā jau piekto gadu pēc kārtas norisinājās "Baznīcu nakts", kurā piedalījās vairāk nekā 170 dievnamu visā Latvijā un kas šoreiz bija veltīta Latvijas simtgadei. Arī Salaspils luterāņu draudzei bija īpaša programma ar koncertiem, darbnīcām un priekšlasījumiem.

Šogad "Baznīcu naktī" cilvēkus uzrunāja ar vārdiem "Gaisma ir nākusi pasaulē" un pasākuma tēma bija "Kristus Latvijā". Līdz ar citiem kristīgajiem dievnamiem Salaspils luterāņu draudze aicināja salaspiliešus, draugus, radus un citus interesentus uz "Baznīcu nakts" aktivitātēm. Draudzes cilvēki bija sagatavojuši īpašu programmu un priecīgi uzņēma ikvienu atnācēju, informē Salaspils M. Lutera draudzes locekle Andra Ozoliņa.

"Nakts pasākums sākās ar zvanu skaņām Salaspils Mārtiņa Lutera Ev. lut. baznīcas tornī. Īpaši priecājāmies par atnākušajām ģimenēm ar bērniem un piedāvājām viņiem piedalīties radošajās darbnīcās. Pirmajā darbnīcā bija iespēja no parastajām stikla burciņām pagatavot gaismas lukturīti, bet otrajā darbnīcā varēja dekupēt sveci ar dažādiem ziedu rakstiem. Bērni labprāt darbojās, radīja krāšņus darbiņus un  rādīja savas sveces un lukturīšus cits citam un māmiņām, arī tēvi priecājās par bērnu veikumu," stāsta A. Ozoliņa.

"Šajā saulainajā vakarā pie mums viesojās koris "Elpa", kas bija sagatavojis īpašu latviešu komponistu garīgās mūzikas koncertprogrammu. Skanēja komponistu Riharda Dubras, Bruno Skultes, Jāņa Lūsēna un Andreja Jurjāna koru dziesmas. Skanējums bija brīnišķīgs un iespaidīgs. Dziesmu vārdi aizskāra līdz sirds dziļumiem, piemēram, "vien ieklausies brīžos tajos, ko klusējot saka tev sirds" un "Tavu vārdu es nesu sevī"," teic draudzes locekle.

Koncertā bija iespēja dzirdēt arī Romana Grantovska dziesmu "Svētī, Kungs" ar ievadvārdiem "Svētī, Kungs, šo mūsu zemi, svētī, Kungs, lai brīva ziedēt var". Visi klātesošie, atzīmējot valsts simtgadi, kopā ar kori "Elpa" piedalījās valsts himnas "Dievs svētī Latviju" dziedāšanā.

Draudzes evaņģēlists un priekšnieks Andris Reiters bija sagatavojis priekšlasījumu par notikumiem Salaspilī un baznīcā, par kuriem ir vērts zināt ikvienam salaspilietim. Apmeklētāji varēja noskaidrot, kādi notikumi pasaulē iespaidoja Salaspils un baznīcas vēstures attīstību. Savukārt evaņģēlists Andris Reiters stāstīja par atjaunotās Salaspils luterāņu draudzes vēsturi un tagadni, informē A. Ozoliņa.

Vasarīgajā "Baznīcu naktī" pulksten 21.00 visos dievnamos cilvēki kopīgi piedalījās tēvreizes "Mūsu Tēvs debesīs" lūgšanā, kā arī lūgšanā par Latviju. "Vēl šajā īpašajā naktī baznīcās ienāca daudz mūzikas, jo tā iedvesmo, iepriecina, uzrunā ikvienu klausītāju. Pie mums viesojās kristīgā mūziķu apvienība "Lux Sonus", kurai ir skaists apvienības nosaukuma tulkojums – 'gaismas skaņa'. Varējām baudīt Anitas Brīdakas un citu latviešu komponistu radītās garīgās dziesmas. Tās bija kā lūgšanas, pateicības un slavas dziesmas," stāsta draudzes locekle.

Tāpat katram bija iespēja pakavēties pie cienasta, tējas, atspirdzinoša rabarbera kompota, iepazīties ar draudzes cilvēkiem, izstaigāt baznīcu un vienkārši jauki pavadīt laiku baznīcā, norāda A. Ozoliņa.