05.04.2018 06:55

Pierīgā pasākumā "Satiec savu meistaru!" varēs iepazīties ar visdažādākajām tradīcijām

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Pierīgā pasākumā "Satiec savu meistaru!" varēs iepazīties ar visdažādākajām tradīcijām www.satiecsavumeistaru.lv

No 6. līdz 8. aprīlim Pierīgā, tāpat citviet Latvijā, gaidāms pasākums "Satiec savu meistaru!", kura laikā varēs satikt amatniekus, stāstniekus, muzikantus un citus meistarus, kad viņi dalīsies ar savām zināšanām un prasmēm un iepazīstinās ar seniem amatiem, instrumentiem un tradīcijām.

Lai popularizētu latviešu amatu prasmes un iepazītos ar vienu no senākajiem mūsu tautas mūzikas instrumentiem, latviskās identitātes nesēju – tradicionālo latviešu kokli, 7. aprīlī plkst. 11.00–15.00 Mercendarbes muižā Baldones novadā jau piekto gadu pēc kārtas norisināsies Meistaru dienas.

Lai labāk izprastu seno instrumentu, kokli būs iespēja darināt pašiem meistara A. Ziemeļa vadībā, tāpat varēs klausīties stāstos par kokles seno vēsturi un kokļu ansambļa "Dzītari", bērnu kokļu studijas "Dzītari", Baldones Mūzikas skolas kokļu ansambļa kokles spēlē, kā arī iepazīt latviešu kokli kā mūzikas instrumentu, simbolu glabātāju un vēstures nesēju izstādē "Kokles stāsts", kurā būs iespēja aplūkot kokles ceļu no tālās senatnes līdz pat mūsdienām.

Meistaru dienās varēs iepazīt ne tikai kokli – ģimenēm ar bērniem būs iespēja piedalīties tādu latviešu instrumentu kā klabekļu un ķibuļu veidošanā, tādējādi apgūstot kokapstrādes prasmes, un baudīt senioru deju kopas "Lustes" dančus. Pasākuma laikā varēs iegādāties dažādus izstrādājumus un kosmētikas produktus no Baldones novada uzņēmējiem, amatniekiem un mājražotājiem ("Silmachy Remedies", "KazasLaukos", "Bitītmanmatos", "Rotas no slepenā dārza" u.c.), kā arī darbosies bufete.

Pasākuma "Satiec savu meistaru!" ietvaros 7. aprīlī plkst. 10.00–14.00 Carnikavas tautas nama austuvē tautas lietišķās mākslas studija "Auseklītis" aicina ikvienu interesentu iepazīties ar aušanas pamatiem, kā arī pašiem izmēģināt roku, ieaužot kādu pavedienu stellēs. Dalība meistardarbnīcā, iepriekš piesakoties pa tālr. 29545201.

7. aprīlī plkst. 11.00–13.00 Ikšķiles novadā kultūras mantojuma centrā "Tīnūžu muiža" (Tīnūži, "Kraujas") varēs iepazīt austo izstrādājumu tapšanas procesu meistares Ilzes Kupčas un lietišķās mākslas studijas "Tīna" dalībnieču vadībā.

Savukārt Inčukalna novada Vangažos, Parka ielā 2, būs iespēja adīt, tamborēt, mezglot, kā arī veidot puzurus – interesentus 6. un 7. aprīlī plkst. 12.00–16.00 uz meistarklasēm aicina dienas centra "Vangaži" amatnieku kopa.

Arī Jūrmalā būs iespēja satikt meistarus – Irēna Saprovska, Ramants Jansons un Agnija Saprovska 7. aprīlī plkst. 11.00 Aspazijas mājā stāstīs par Saules gada ritu cilvēka dzīvē, dabā un Visumā.

Ķekavas kultūras namā 6. aprīlī plkst. 15.00–19.00 meistares Dairas Melderes vadībā būs iespēja apgūt mūsdienu pērlīšu spēles senajās rotās, savukārt plkst. 16.00–20.00 meistare Andra Gribuste parādīs, kā noadīt cimdus. 

Toties 6. un 7. aprīlī plkst. 11.00–15.00 Daugmales pagasta z/s "Dorītes" interesenti varēs uzzināt vairāk par dravniecību un vaska sveču liešanu, kā arī apmeklēt keramikas darbnīcu.

Tāpat meistari dalīsies ar zināšanām un prasmēm Mālpils kultūras namā, kur 7. aprīlī plkst. 10.00–15.00 varēs gūt ieskatu podniecības vēsturē un trauku veidošanā, neizmantojot podnieka virpu, kā arī apgūt aušanu, adīšanu un aproču mezglošanu tautas lietišķās mākslas studijas "Urga" dalībnieku vadībā. Uz mezglošanas nodarbību jāpiesakās iepriekš, zvanot pa tālr. 26686676 vai rakstot uz e-pastu: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

6. aprīlī plkst. 17.00–19.00 Ropažu novada Zaķumuižas filiālbibliotēkā folkloras kopas "Oglīte" dalībnieki aicina uz praktiskām dziedāšanas nodarbībām un rotaļās iešanu. Meistardarbnīcas tēma ir putnu kāzas. Vēl Ropažu novadā 6. aprīlī būs keramikas meistardarbnīca "Cibiņās" Kangaros plkst. 12.00–17.00 un melnās keramikas meistardarbnīca Ropažu novada bibliotēkā plkst. 15.00–18.00.

Plaša programma ar bezmaksas aktivitātēm gaidāma Siguldas novadā: 5. aprīlī plkst. 10.00–17.00, 6. aprīlī plkst. 9.00–18.00 un 7. aprīlī plkst. 10.00–14.00 Siguldas pagasta kultūras namā notiks tautas lietišķās mākslas studijas "Vīgrieze" atvērtā meistardarbnīca, kurā būs iespēja vērot aušanas procesu un ikviens interesents varēs noaust savu Latvijas karodziņu. 

6. aprīlī plkst. 10.00–15.00 Turaidas muzejrezervātā sadarbībā ar kalēju Andri Ščeglovu interesenti aicināti iepazīt seno kalēja arodu – kalēja prasmes un zināšanas un senus kalēja instrumentus. Pieteikšanās līdz 3. aprīlim, zvanot uz tālr. 26572142 vai rakstot uz e-pasta adresi Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt..

7. aprīlī plkst. 11.00–15.00 Siguldas novada pašvaldības Pakalpojumu centra ēkā Raiņa ielā 3 savas prasmes rādīs Siguldas novada kultūras centra tautas lietišķās mākslas studijas "Sigulda" un Alīdas Lindes studijas meistares. Interesentiem būs iespēja apgūt rakstainu cimdu adīšanas prasmes (līdzi jāņem vilnas dzija dažādās krāsās un piecas adāmadatas), grāmatzīmju aušanu, spilvenu aušanu pērlīšu tehnikā un knipelēšanu. 

8. aprīlī plkst. 15.00–16.00 mākslu skolā "Baltais flīģelis" etnogrāfe, Siguldas folkloras kopas "Senleja" dalībniece Indra Čekstere stāstīs par vainagu vīšanas tradīcijām dažādos novados. Piedalīsies arī folkloras kopa "Senleja", dziedot dziesmas par ziediem un mācot rotaļas. Neiztrūks arī danču. Plkst. 15.00–17.00 ģimenes ar bērniem varēs izgatavot bērzu zaru putnus, kas noderēs gan kā rotaļlietas, gan kā pavasarīgi dekori telpām vai dārziem. Darbnīcu vadīs Margita Poriete no Rīgas Latviešu biedrības "Sprīdīša skolas".

Savukārt Stopiņu novada Ulbrokā, Institūta ielā 22, pasākuma "Satiec savu meistaru" ietvaros varēs iepazīties ar aušanu, tamborēšanu un rokdarbiem tautas lietišķās mākslas studijas "Ulbroka" dalībnieku vadībā. 7. aprīlī plkst. 12.00–18.00 būs adīšanas un tamborēšanas meistarklase, bet 8. aprīlī plkst. 12.00–18.00 – aušanas nodarbība.

Detalizētāka informācija pieejama šeit, vietnē www.satiecsavumeistaru.lv, www.lnkc.gov.lv, pašvaldību mājaslapās un pie organizatoriem.

Iepriekš: 

Aprīlī 152 vietās visā Latvijā notiks pasākums "Satiec savu meistaru!"