16.08.2012 09:58

Stankevičs aicina uztvert jauno dzīvību, kas rodas mātes miesās, kā dāvanu, nevis apdraudējumu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Stankevičs aicina uztvert jauno dzīvību, kas rodas mātes miesās, kā dāvanu, nevis apdraudējumu arhīvs

"Dievs, palīdzi mums uztvert jauno dzīvību, kas rodas mātes miesās, kā dāvanu, nevis apdraudējumu," 15. augustā, Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos Aglonā teica Rīgas arhibīskaps metropolīts Zbigņevs Stankevičs.

Runājot par piekto Dieva bausli "Tev nebūs nokaut!", arhibīskaps aicināja cilvēkus, jo īpaši mediķus, novērtēt dzīvības dāvanu, raksta LETA.


Viņš norādīja, ka par apzinātu slepkavību pēc likuma ir paredzēts ilgs cietumsods. Tai pašā laikā cilvēki, pat bērni, mierīgi vēro asiņu plūdus uz ekrāna vai arī virtuāli nogalina datorspēlēs. Pēc tam mēs brīnāmies par Breiviku un viņam līdzīgajiem un paužam savu sašutumu.

"Tāpat mūsos dabisku sašutumu rada mātes, kuras atkritumos izmet savus jaundzimušos bērnus. Taču likuma aizsegā bērni masveidā tiek nogalināti mātes miesās, skaidri zinot, ka paietu tikai daži mēneši un viņi piedzimtu. Ir ļoti svarīgi, lai ikvienai topošajai mātei, kura gatavojas veikt abortu, būtu iespēja uzzināt patiesību par to, ko viņa plāno izdarīt. Saskaņā ar Centrālās Statistikas pārvaldes datiem 2010. gadā piedzima 18 207 bērni. Tai pašā gadā tika veikti 7443 mākslīgie aborti. Pēdējā laikā Eiropas medicīnas ētikas aprindās ir izraisījusies diskusija par vecāku tiesībām veikt jaundzimušu mazuļu eitanāziju, pamatojoties uz argumentu, ka no morāles viedokļa tam nebūtu atšķirības no pašlaik praktizētās nostājas abortu jautājumā," teica Z. Stankevičs.

Viņš norādīja, ka cilvēki ir apmaldījušies savā izpratnē par labo un ļauno. Morāles normu robežas tiek pārbīdītas un relativizētas. Nāves kultūras iespaidā notiek piekāpšanās kontraceptīvā biznesa reklāmai, jau skolu programmās iekļaujot apmācību, kā izsargāties no bērna ieņemšanas, tā nevis virzot pusaudžu domas uz ģimenes veidošanu, bet gan pāragru dzimumdzīvi, kas galu galā noslēdzas ar salauztu jūtu dzīvi un bieži vien arī garīgu un fizisku neauglību.

"Tad kā panaceju piedāvā mākslīgo apaugļošanu, kura dehumanizē ieņemto cilvēku. Kurš gan no mums gribētu būt ieņemts nevis kā mātes un tēva mīlestības auglis, bet gan medicīnisku manipulāciju rezultātā mēģenē? Es vēršos pie jums, ārsti, Veselības ministrijas darbinieki un visi tie, no kuriem ir atkarīgi šie lēmumi par dzīvības izglābšanu vai iznīcināšanu, padomājiet, ka kādreiz arī jūs varējāt būt šā nedzimušā mazā cilvēciņa vietā," sacīja arhibīskaps.

Viņš lūdza Dievu, lai Viņš palīdz cilvēkiem uztvert jauno dzīvību, kas rodas mātes miesās, kā dāvanu, nevis apdraudējumu! "Kungs, māci mūs attiekties ar pietāti un atbildības izjūtu pret dzīvības dāvanu, atsakoties no jebkādām manipulācijām, kas dehumanizē cilvēku tā ieņemšanas brīdī," teica arhibīskaps.

Šonedēļ Aglonā noslēdzās Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētki, kur galvenajā Sv. Misē piedalījās arī valsts augstākās amatpersonas. Z. Stankeviča uzruna: