15.08.2012 09:58

Demogrāfijas uzlabošanai nākamgad būtu vajadzīgi 35,5 miljoni latu

Autors  Apriņķis.lv
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Attēlam ir ilustratīva nozīme. Attēlam ir ilustratīva nozīme. arhīvs

Koalīcijas partneri 14. augustā Labklājības ministrijā (LM) turpināja diskusijas par pasākumiem demogrāfijas situācijas uzlabošanai nākamgad, un patlaban ministriju piedāvājums paredz dažādus pasākumus, kuru īstenošanai 2013. gadā būtu nepieciešami 35,5 miljoni latu.

 

LM parlamentārais sekretārs Arvils Ašeradens ("Vienotība") uzsver, ka šī summa ir vajadzīga dažādiem pasākumiem, kurus īstenotu LM, Izglītības un zinātnes ministrija, Veselības ministrija, kā arī Tieslietu ministrija. Tomēr kopējais ministriju papildu finansējuma pieprasījums 2013. gadam būtiski pārsniedz papildu pieejamo finansējumu, līdz ar to vēl nav zināms, kādu tieši summu varēs atvēlēt demogrāfijas jautājumiem, piebilda A. Ašeradens.

Viņš skaidroja, ka patlaban būtu arī pāragri runāt par konkrētiem pasākumiem, jo pēc vakardienas tikšanās vēl tiks veikti dažādi aprēķini, un sarunas plānots turpināt šodien plkst. 11 Labklājības ministrijā. Koalīcijas partneri šodien varētu vienoties par efektīvākiem pasākumiem, lai uzlabotu demogrāfijas situāciju Latvijā, piebilda politiķis.

Arī 13. augustā koalīcijas padomes sēdē tika diskutēts par demogrāfijas jautājumiem, un toreiz LM prezentēja savu piedāvājumu situācijas uzlabošanai. Tāpat pirmdien tika runāts par pētījumiem, aptaujām, Igaunijas piemēru, un šis jautājums tiks analizēts tālāk.

Labklājības ministre Ilze Viņķele ("Vienotība") iepriekš skaidroja, ka jau ir pieņemti svarīgi konceptuāli lēmumi demogrāfijas situācijas uzlabošanai, piemēram, maternitātes, paternitātes un vecāku pabalstu ierobežojumu samazinājumu. Tāpat tiek risināts jautājums par asistentu pakalpojumu finansēšanu skolās, kurās mācās bērni ar invaliditāti. Panākta vienošanās arī par sociālo iemaksu dubultošanu vecākiem, kas atrodas bērnu kopšanas atvaļinājumā.

I. Viņķele pauda pārliecību, ka, vienkārši palielinot pabalstu apjomu par bērniem, nemērķējot tos, diez vai varēs atrisināt visas demogrāfijas problēmas, iespējams, labāk ir piedāvāt pakalpojumu, kas pieejami īstajā laikā, piemēram, bērnu pieskatīšana.

Kā ziņots, atbildīgās ministrijas bija lūgtas analizēt Igaunijas piemēru, kur ir labāki dzimstības rādītāji nekā Latvijā, un, balstoties uz šo analīzi, strādāt pie tā, lai jau nākamā gada budžetā paredzētu papildu atbalstu demogrāfisko problēmu risināšanai, iepriekš sacīja premjers Valdis Dombrovskis ("Vienotība").

Premjers skaidroja, ka šie jautājumi tiek skatīti Demogrāfisko lietu padomē, kur iezīmēti trīs galvenie darba virzieni – bērnudārzu pieejamība, vecāku pabalsta izmaksas pagarināšana līdz 1,5 gadam, kā arī jautājums par reproduktīvās veselības programmu, vēsta portāls "Medicine.lv".