05.12.2017 16:40

Svētki vien invalīdu dzīvi neuzlabos

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Salaspils novada domes priekšsēdētāja vietniece Malda Caune (centrā, otrā no labās) Valsts prezidenta dzīvesbiedrei Ivetai Vējonei iesniedza vēstuli, kurā atgādināts, ka svētki paiet, bet bērnu invalīdu problēmas, viņiem pieaugot, paliek. Salaspils novada domes priekšsēdētāja vietniece Malda Caune (centrā, otrā no labās) Valsts prezidenta dzīvesbiedrei Ivetai Vējonei iesniedza vēstuli, kurā atgādināts, ka svētki paiet, bet bērnu invalīdu problēmas, viņiem pieaugot, paliek. Daiga Možeika, Ģirts Kondrāts

Pagājušajā nedēļā, sagaidot Starptautisko Invalīdu dienu, Salaspils novada dienas centrā sākās Labestības dienu pasākumi, kas novadā ilgst trīs dienas. To ieskaņā Salaspili apmeklēja arī Valsts prezidenta kundze Iveta Vējone.

PREZIDENTA KUNDZE NOVĒL KATRAM SAVU EŅĢELI

Salaspils novadā dzīvo aptuveni 800 cilvēku ar īpašām vajadzībām, un vairāki desmiti no viņiem ir spiesti ikdienu vadīt ratiņkrēslā. Pagājušajā ceturtdienā visi bija aicināti uz Salaspils dienas centru Skolas ielā 7, lai kopīgi ar Valsts prezidenta dzīvesbiedri I. Vējoni darinātu katrs savu Labestības dienu simbolu – sirdseņģeli. Šajā darbā viņiem palīdzēja arī Salaspils jauniešu nevalstiskā organizācija „Zibsnis", kuras valdes priekšsēdētāja ir Katrīna Doroņina.

"Salaspilī šogad biju septembrī, Zinību dienā. Toreiz man stāstīja par novada sociālo māju un uzaicināja to apmeklēt. Labprāt šo uzaicinājumu pieņēmu un tagad esmu šeit," "Rīgas Apriņķa Avīzei" sacīja I. Vējone. "Pensionāriem un cilvēkiem ar invaliditāti dzīve mūsu valstī nav vienkārša. No vienas puses, tas ir valdības jautājums, bet skaidrs, ka arī pašvaldības var kaut ko darīt un dara, lai atvieglotu viņu dzīvi. Tāpēc augstu novērtēju to, kas notiek tādos dienas centros kā šis, kur ļaudis atnāk, sastop cits citu, padarbojas, jo bieži mājās apkārt ir tikai četras sienas un nekā vairāk. No savas puses, sastopot šādus cilvēkus, cenšos pateikt viņiem kaut ko uzmundrinošu, jo saprotu, ka viņiem šādu vārdu bieži pietrūkst.

Šoreiz mēs Salaspilī darinājām eņģeļus, tāpēc gribu novēlēt, lai katram būtu savs eņģelis, kas stāv blakus grūtos brīžos. Tajā pašā laikā arī mēs paši varam būt tādi eņģeļi, cits citam palīdzot. Vēl es priecātos, ja līdzcilvēkos būtu vairāk sapratnes, žēlsirdības un izpalīdzības, bet galvenais – mazāk vienaldzības, jo tā spēj nogalināt jebko. Un, ja tu pats būsi atsaucīgs, mācēsi dot citiem, pretī saņemsi to pašu, jo dots devējam atdodas," uzsvēra I. Vējone.

Tiekoties ar Labestības dienas dalībniekiem, I. Vējone uzsvēra: "Pasaulē daudzas lietas mainās, bet nemainīga vienmēr paliek cilvēka vēlme būt vajadzīgam, pieņemtam un mīlētam."

SVĒTKI PAIES, PROBLĒMAS PALIKS

Kā "Rīgas Apriņķa Avīzei" pastāstīja Salaspils novada domes priekšsēdētāja vietniece Malda Caune, Labestības dienas novadā tiek rīkotas jau astoto reizi. Šogad tās sakrīt ar Ziemassvētku gaidīšanas laika sākumu.

Taču svētki paies, un, skrienot ikdienas gaitās, cilvēki, par kuriem atgādina Invalīdu diena kalendārā, piemirsīsies, bet viņu problēmas paliks, bilda M. Caune, atgādinot, ka daudzi no tiem bērniem, kuriem pašlaik ir 1. vai 2. grupas invaliditāte, nekļūs rīcībspējīgāki arī pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, bet tā arī paliks vecāku aprūpē vai nonāks pansionātā.

"Diemžēl arī 2018. gada valsts budžetā par mūsu "mūžīgajiem bērniem" ir aizmirsts. Valsts birokrātiskā mašīna prefekti izvairās gan no jebkādas atbildības, gan no šo "mūžīgo bērnu" problēmu risināšanas," teica M. Caune, skaidrojot, ka viesošanās reizē Salaspilī Valsts prezidenta dzīvesbiedrei iesniegta kolektīva vēstule, kurā atgādināts par šīm problēmām.

Vēstulē ticis uzsvērts tas, ka visi valsts nodrošinājuma pabalsti invalīdiem no bērnības ir tikai tāpēc, ka visu laiku par šīm problēmām runājuši bērnu invalīdu vecāki. Arī pašlaik, kad klāt ir kārtējā Invalīdu diena, svarīgi likt likumdevējiem un valsts varas pārstāvjiem saprast, ka līdzšinējais pabalsts bērniem invalīdiem 183 eiro mēnesī nav pietiekama summa izdzīvošanai. Savukārt tikai dažādu biedrību finansēšana, kā to dara Labklājības ministrija, nav efektīvs problēmas risinājums. Situācija mainītos, ja Darba likumā un Likumā par pensijā tiktu veikti grozījumi, kas atspoguļo šo "mūžīgo bērnu" un viņu vecāku – apgādnieku un aprūpētāju – problēmas, skaidroja M. Caune.

Jāpiebilst, ka arī Valsts prezidenta dzīvesbiedre īsajā sarunā ar "Rīgas Apriņķa Avīzi" pieminēja, ka labdarībai un izprotošai attieksmei pret invalīdiem nevajadzētu būt tikai vienreizējam aktam, tuvojoties Ziemassvētkiem.

Visi eņģelīši tiks glazēti un apdedzināti, bet pēc tam, gādīgo dienas centra darbinieču rokām iesaiņoti, ar laba vēlējumiem aizceļos atpakaļ pie saviem radītājiem. Arī I. Vējone saņems savu eņģelīti, kas atgādinās par sirsnīgo tikšanos Salaspilī.