12.08.2012 14:25

Lēdurgas Jāņa Kristītāja baznīcai kupols būs no Maskavas

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Lēdurgas Jāņa Kristītāja baznīcā jau septīto gadu notiek restaurācijas darbi. Šovasar tos turpina baznīcas iekštelpās.

Krimuldas novada Lēdurgas pareizticīgo draudze ir maza, tajā ir tikai desmit cilvēku. Draudze atrodas Limbažu pareizticīgo draudzes pārraudzībā.

Lēdurgas pareizticīgo draudzes baznīcā šovasar notiek durvju un grīdu restaurācija. Atjaunotas baznīcas centrālās durvis, bet sānu durvis pie altāra izgatavotas no jauna. Pabeigta grīdu betonēšana baznīcas centrālajā un altāra daļā, kā arī priekštelpā. Baznīcas zvanu tornī uzstādīta kājiņa torņa kupolam.

Kā pastāstīja Limbažu Kristus Apskaidrošanās baznīcas draudzes klēriķis priesteris Pāvels Kušnarjovs, šogad plānots uzstādīt jauno kupolu un krustu baznīcas zvanu tornī. Kupols jau izgatavots un atvests no Maskavas. Līdz uzstādīšanai tas atradīsies pie Limbažu Kristus Apskaidrošanās pareizticīgo baznīcas.

Lēdurgas pareizticīgo baznīcas pamatakmeni ielika 1876. gadā un dievnamu iesvētīja 1878. gadā. Tās restaurāciju sāka 20005. gadā ar baznīcas sadrupušo sienu pārmūrēšanu. Dievnamam uzlika jaunu skārda jumtu. Pēc logu remonta varēja ķerties pie iekšējo telpu restaurācijas – sienu apmešanas un gruntēšanas. Pagājušajā gadā veica logu un sienu krāsošanu.

"Visus restaurācijas darbus saskaņojam ar sinodes mūrnieku komisiju, kurā ir cilvēki, kuri pārzina sakrālo objektu būvi un raugās, lai viss notiktu saskaņā ar pareizticīgo baznīcas kanoniem," paskaidro priesteris P. Kušnarjovs. Tikai pēc tam, kad iecerētajiem projektiem, jau sākot ar skicēm, dota Latvijas metropolīta Aleksandra svētība, draudze var ķerties pie to īstenošanas.

Nākamais lielākais darbs, kam nepieciešami līdzekļi, ir baznīcas galvenā torņa kupola izgatavošana un uzstādīšana.

Uzziņai

Tā kā Lēdurgas pareizticīgo draudze atrodas Limbažu pareizticīgās baznīcas pārziņā, ziedojumus ar norādi "Lēdurgas pareizticīgo draudzes baznīcas restaurācijai" lūdz ieskaitīt kontā:

Limbažu Kristus Apskaidrošanās pareizticīgo draudze
Reģ. Nr. LV90000234578
Klostera iela 6, Limbaži, Latvija, LV-4001
AS DNB banka, Kods: RIKOLV2X
Konts: LV33RIKO0002010717070