19.08.2017 12:16

Kā ar telefonu atrasties pie robežas un par to nepārmaksāt

Autors  Juris Kaža, telekomunikāciju eksperts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Kā ar telefonu atrasties pie robežas un par to nepārmaksāt Freepik

Tie, kas bieži ceļo pa Eiropas valstīm, uzelpoja, kad jūnijā Eiropas Savienība (ES) atcēla viesabonēšanas papildu maksu par mobilo sakaru lietošanu ārpus savas valsts. Tas nozīmē, ka Latvijas iedzīvotāji ES un arī Eiropas Ekonomiskās zonas valstīs var zvanīt par sava Latvijas operatora tarifu plānā fiksēto cenu.

Daudzos tarifu plānos arī iekļauts daudz lielāks bezmaksas mobilā interneta lietošanas apjoms ārvalstīs nekā agrāk.

Izmaiņas, kā izrādās, nenozīmē, ka LMT, "Tele2" un "Bites" klienti ar attiecīgajiem tarifu plāniem visur un vienmēr Eiropā var zvanīt uz nebēdu. ES ir robežas un pierobežas zonas, kur nejūt un nerespektē radio un televīzijas viļņus.

Sveši operatori telefonus "ķer" dažādās Eiropas vietās

Latvijas, Krievijas un Baltkrievijas pierobeža nav vienīgā vieta, kur mobilie telefoni "ķer" kaimiņu valsts mobilo sakaru tīklus, uz kuriem neattiecas ES viesabonēšanas režīms. Latvijas ceļotāji iecienījuši citas pierobežas zonas, piemēram, atpūtnieki nesmādē Grieķijas salas, dažas no tām atrodas tikai pāris kilometru no Turcijas, kas nav ES valsts.

Kā norāda "Tele2" komercdirektors Raivo Rosts, Šveice, Albānija, Maķedonija, Melnkalne, Monako, Turcija nav Eiropas Ekonomiskās zonas (EEZ) valstis, savukārt Gērnsijas sala pieder Apvienotajai Karalistei, bet nav ES sastāvā, līdz ar to ES viesabonēšanas regula tur nav spēkā. No tā izriet, ka latviešiem un citiem ES valstu ceļotājiem jābūt uzmanīgiem ne tikai dažās grieķu salās, bet arī Šveices tuvumā Vācijas dienvidos un attiecīgos Austrijas, Francijas un Itālijas reģionos.

Cik ceļotāju no Latvijas uzturas vai šķērso šādas nosacīti bīstamas elektroniskās pierobežas, ir grūti teikt. Var vienīgi spriest no dažiem mediju rakstiem un "upuru" sūdzībām sociālajos tīklos.

Parasti brīdina ar īsziņu

Tomēr operatori ir spēruši soļus, lai iespēju robežās brīdinātu savus klientus, ka tie atrodas teritorijā, kur viņus no vietējās ES valsts tīkla var "pārtvert" svešs un dārgs tīkls. "Zvaniem, īsziņām un interneta lietošanai ārpus ES robežām saglabājas viesabonēšanas tarifi, par kuriem mūsu klients tiek informēts ar īsziņu, tiklīdz pievienojies kādas valsts mobilo sakaru tīklam," informē R. Rosts.

Īsziņu sūtīšana ar brīdinājumu, ka klients atrodas svešā tīklā un ar norādēm uz tā iespējamām izmaksām, ir ar mātes uzņēmuma, zviedru "Tele2", prakse. Kā informē "Tele2" pārstāve Beāte Berga, klients nenonāks jaunā tīklā ārpus ES, par to nebūdams informēts.

Arī "Bite Latvija" pārstāve Oksana Stankeviča atzīst – lai pasargātu klientus no nepatīkamiem pārsteigumiem rēķinos, mobilo sakaru operatori, tostarp "Bite", atsūta viņiem informatīvas īsziņas. Proti, iebraucot jebkurā pasaules valstī, mobilo sakaru lietotājus ar šīm īsziņām informē par to, ka telefons pieslēdzies kāda konkrētās valsts mobilo sakaru operatora tīklam, kā arī norāda, kāda ir maksa par mobilo sakaru pakalpojumu izmantošanu šajā valstī.

Ko darīt ar pierēķināto summu? O. Stankeviča norāda, ka parasti pierobežā nozvanīto summu, atrodoties tīklā ārpus ES, nav iespējams atmaksāt, taču šajā situācijā iespējami izņēmuma gadījumi.

"Ja klients vēršas pie mums ar iesniegumu, ka rēķins par "nedraudzīgo" operatoru pakalpojumu izmantošanu izrakstīts nepamatoti, un viņam tam ir objektīvi pierādījumi, šo situāciju rūpīgi izvērtējam un cenšamies atrisināt. Vēlos uzsvērt, ka katrs gadījums tiek izskatīts individuāli, ņemot vērā daudzus faktorus, piemēram, informatīvo īsziņu pienākšanas laiku, jebkāda veida atzīmes personas dokumentos, kas veiktas muitā un tamlīdzīgi," viņa saka. Teiktais arī attiecināms uz situācijām, kad klients, pat esot ārpus ES, ir nejauši un neapzināti pieslēdzies svešas valsts tīklam.

Izņēmuma gadījumos var norakstīt nejauši pārmaksāto

Par iespējām novērst nevajadzīgas izmaksas Latvijas pierobežā ar Krieviju un Baltkrieviju "Bites" pārstāve skaidro, ka "izņēmuma gadījumi attiecināmi arī uz situācijām, kas veidojas Latvijas pierobežā, jo tās iedzīvotāju un apmeklētāju mobilie tālruņi regulāri pieslēdzas kaimiņvalstu mobilo sakaru operatoru tīkliem. Lai palīdzētu klientiem izvairīties no situācijām, kad tālrunis Krievijas un Baltkrievijas robežas tuvumā pieslēdzas kāda minēto valstu mobilo sakaru operatora tīklam, kā dēļ par sarunām, īsziņām un internetu ir jāmaksā vairāk, "Bite" izveidojusi īpašu pakalpojumu – "SMS pierobežā". Tas pieejams visiem klientiem, kuri izmanto viesabonēšanas pakalpojumu".

Arī "Tele2" norāda: "Šādos gadījumos (ja kāds pierobežā nonācis svešā tīklā), izvērtējot situāciju, esam pretimnākoši saviem klientiem, kā arī informējam, kā turpmāk no šādiem gadījumiem izvairīties".

Abu operatoru pārstāvji norāda, ka labākais veids, kā izvairīties no pieslēgšanās svešam tīklam, ir izslēgt automātisko pieslēgšanos pieejamiem tīkliem. ES ietvaros tā ir ērtība – izkāpjot no lidmašīnas Berlīnē, telefons atrod tuvāko un stiprāko tīklu. Ja telefons ir manuālā režīmā, klientam būs jāskatās, kādi tīkli pieejami, un pašam jāizvēlas vietējais ES valsts operators. 


Piesardzības ieteikumi, atrodoties jebkurā ES pierobežā:
• bieži apskatīt ienākošās īsziņas un pārliecināties, ka nav pienākusi brīdinājuma īsziņa;
• izslēgt automātisko tīkla meklēšanas režīmu;
• izmantot īpašus operatora pakalpojumus, ja tādi ir ("Bites" "SMS pierobežā");
• ziņot un rakstīt iesniegumu pa nejaušu pieslēgšanos un papildu izmaksām – iespējams, ka operators lojālam klientam ar labu "bēdu stāstu" norakstīs pārdesmit eiro, lai saglabātu klienta uzticību.


Pirmpublikācija – LVportals.lv