11.08.2017 11:43

Zemes sasilšana – nenovēršama

Autors  “Kodols”, pēc “Science Daily”
Novērtēt šo ziņu
(1 balsojums)
Zemes sasilšana – nenovēršama pixabay.com

Pat ja pilnībā tiktu apturēta siltumnīcas efekta gāzu emisiju izplatība atmosfērā, Zeme joprojām turpinātu sasilt un nākamajā gadsimtu mijā vidējā temperatūra paaugstinātos aptuveni par 1,3 grādiem pēc Celsija skalas. Savukārt, ja esošais emisiju daudzums saglabātos līdzšinējā līmenī vēl 15 gadus, 2100. gadā planēta sasiltu par 1,5 grādiem.

Šo rādītāju varētu nedaudz samazināt okeānu uzsūktais oglekļa daudzums, taču starpība nebūtu lielāka par 0,2 grādiem. Pie šādiem secinājumiem nonākuši autori pētījumam, kas publicēts žurnālā "Nature Climate Change".

"Ir svarīgi apzināties nenovēršamo Zemes sasilšanas ātrumu, jo tādējādi varam paredzēt, cik daudz laika mums ir," saka viens no pētījuma līdzautoriem Roberts Pinkuss no Kolorādo Bolderas Universitātes. "Iespēju logs, lai novērstu zemes sasilšanu par 1,5 grādiem, aizveras."

Apvienoto Nāciju Organizācijas sanāksmē Parīzē pagājušajā gadā 195 valstis parakstīja vienošanos, kurā pauda apņēmību nepieļaut Zemes temperatūras paaugstināšanos vairāk par 2 grādiem, salīdzinot ar pirmsindustriālo laikmetu, un apvienot pūliņus, lai nepieļautu Zemes temperatūras paaugstināšanos vairāk par 1,5 grādiem līdz 2100. gadam. Jāpiebilst, ka ASV nesen ir izstājusies no šī līguma.

Jaunais pētījums, ko veica R. Pinkuss un Torstens Mauritsens no Maksa Planka Meteoroloģijas institūta, ir unikāls ar to, ka nebalstījās uz datorsimulācijām, bet gan uz reāliem klimata novērojumiem. Tika ņemta vērā okeānu spēja absorbēt oglekli, liels apjoms datu par planētas klimatu, sīko daļiņu uzvedību atmosfērā un citi faktori.

"Mūsu pētījums ir balstīts uz lietām, ko varam novērot, kas jau ir notikušas, un tās skaidri norāda, ka Zemes sasilšanu vairs nav iespējams pilnībā apturēt," stāsta T. Mauritsens. "Ja oglekļa dioksīda emisijas turpinās nonākt atmosfērā, tas tikai paātrinās Zemes sasilšanas ātrumu."