01.08.2012 14:08

Garkalnes iedzīvotāji nav atmetuši cerības par "Dieva roku" būvniecību

Autors  Rasma Rudzāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)

Ja visi Garkalnes novada iedzīvotāji ziedotu desmito tiesu, tad nauda kristīgā centra būvei būtu savākta  saka mācītājs Videmars Rumpēters.

Berģu evaņģēliski luteriskā draudze jau 2001. gadā saņēma zemes dāvinājumu no tēlnieka Ojāra Siliņa ar novēlējumu uzcelt baznīcu un kristīgo centru.

Pirms astoņiem noslēdzās Berģu baznīcas skiču konkurss, kurā izvēlējās Andra un Līvas Tomsonu darbu "Dieva rokas." Pēc tam abi autori izstrādāja skiču projektu un 2006. gadā noslēdza līgumu par tehniskā būvprojekta izstrādi. Berģu draudze plāno šo sarežģīto celtni būvēt trīs kārtās. Lai uzceltu pirmo kārtu – draudzes namu un kristīgo centru, ir nepieciešami 85 000 eiro.

Patlaban Berģu evaņģēliski luteriskās draudzes dievkalpojumi notiek Usmas baznīcā Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Par jaunā dievnama ieceri un ziedojumu vākšanu tā celtniecībai portāls Apriņķis.lv sarunājās ar Berģu evaņģēliski luteriskās draudzes mācītāju Videmaru Rumpēteru.

– Jaunā dievnama projekts ir ļoti moderna un inovatīva celtne, kuras nosaukumā ietverta dziļa filozofija.

– Ir pat viedoklis, ka jaunais projekts ir pārāk moderns. Ir cilvēki, kuriem patīk Usmas baznīca un šķiet, ka jauno vajadzētu celt tādu pašu. Bet nevar iekāpt atpakaļ senajos laikos. Var iebilst, ka pareizticīgajiem jaunās baznīcas neatšķiras no vecajām, šī konfesija stingri ievēro kanonus un cenšas saglabāt tradīcijas. Taču luterāņi un katoļi seko līdzi laikam, tāpēc celtnes, ko būvē sakrālām vajadzībām, ir modernas. Iespējams, reizēm pat par daudz, taču jāatzīst, ka tās ļoti labi kalpo cilvēkiem kā pulcēšanās vietas.

Berģos iecerēto projektu "Dieva rokas" mēs vēlamies saukt par kristīgo centru, lai paplašinātu tā pieejamību visiem apkārtnē dzīvojošajiem cilvēkiem. Šī centra kodols būs Berģu evaņģēliski luteriskā draudze un apkārtnē dzīvojošie cilvēki, kuri pieliks visas pūles, lai arī apkārtni piepildītu ar Dieva Garu. Tur, kur ir baznīca, ir Dieva Gars, un tas nes svētību arī videi, kurā atrodas. Tāpēc tiem cilvēkiem, kuri neiet uz baznīcu, arī vajadzētu justies labāk, atrodoties blakus dievnamam, no kura staro gaisma.

Domāju, kristīgajā centrā būtiskākais ir ne šīs celtnes sakrālā arhitektūra, bet tas, lai ēka būtu funkcionāla un ērta lietošanai tiem mērķiem, kuriem tā paredzēta. Tā kā draudze sanāk kopā tikai svētdienās un reizēs, kad ir īpaši notikumi, ilgu laiku dievnams ir neizmantots. Šajā laikā to varētu piepildīt ar apkārtnes cilvēku klātbūtni, sagādājot visu vecumu cilvēkiem iespējas, kas varētu dot garīgu piepildīšanos. Draudzes nams nāktu par labu arī visām sociālajām aktivitātēm, kādas varētu interesēt bērnus, jauniešus un vecus cilvēkus, dodot katrai grupai to īpašo, kas tai vajadzīgs. Domāju, garīgais klimats šādā kristīgā centrā būtu pozitīvāks, nekā sekulārā vidē.

Tas varētu būt nozīmīgi un derīgi arī Garkalnes novada pašvaldībai, kura atbild par saviem ļaudīm, un vienmēr mums ir bijusi ļoti pretimnākoša.

– Ir cilvēki, kuri uzskata, ka Dievu var pielūgt jebkurā vietā – mājās, dabā, skatoties dievkalpojumu pie televizora ekrāna, tāpēc jājautā, vai noteikti jāceļ baznīca, ja ir arī citas vajadzības – bērnudārzs, skola?

– Dievu patiešām var lūgt ļoti daudzās vietās, ja cilvēks spēj koncentrēties lūgšanai. Tas ir pat ļoti labi, ja brīžos, kad nekas nav jādara, piemēram, braucot trolejbusā, koncentrējamies uz garīgu domāšanu. Dabā, ko Dievs ir radījis, mēs arī varam viņu lūgt. No vēstures zinām, ka garīdznieki gāja gan tuksnesī, gan mežā, lai lūgtu Dievu. Taču, lai to varētu, ir jābūt savienotam ar lūgšanu avotu. Tikai tad, kad mūsos jau darbojas Kristus, mēs varam ar viņu savienoties jebkurā vietā un sajust, kā Dievs mūsos darbojās. Bet saņemt Svēto Garu caur sakramentiem, kā to var draudzē, nekur citur nevar.

Baznīcā, pirmkārt, ir grēku nožēlošana. Mēs it kā visur varam nožēlot grēkus, bet dievnamā notiek draudzes kopīgā grēku nožēlošana, pēc kuras mācītājs grēkus atlaiž. Un ne jau mācītājs ir galvenais, bet Dievs. 

Ja mēs dzīvojam ar Dieva Garu sevī, tad viss, ko darām un mūsu attiecības ar apkārtni ir harmoniskas. Mums vienkārši ir jāmācās veidot attiecības ar Dievu un to vislabāk var apgūt draudzē, kur mācītājs lasa sprediķus, izskaidro svētos rakstus.

Lai draudzei būtu kur pulcēties, ir nepieciešams dievnams.

– Cik naudas nepieciešams, lai uzsāktu Berģu evaņģēliski luteriskās draudzes kristīgā centra būvniecību?

– No 120 000 eiro, kas ir vajadzīgi kristīgās centra būvniecībai, mums vēl nepieciešami aptuveni 85 000 eiro. Ja visi novada iedzīvotāji ziedotu desmito tiesu, kā to saka Svētie Raksti, tad nauda jau būtu savākta. Nevar no visiem cilvēkiem prasīt vienādu naudas summu, jo desmitā daļa no tā, kas katram pieder, ir atšķirīga. Arī attieksme atšķiras, jo ir cilvēki, kuri ziedo daudz no tā, kas viņiem ir, un ir tādi, kuri dod ļoti maz no tā, kas viņam pieder. Tas ir ļoti personisks jautājums, cik godīgi mēs katrs esam Dieva priekšā un kā izprotam ziedošanas būtību.

Ja būvē celtni, kas ir Dievam par godu un kur Dievs mājo, tad cilvēki, kuri šīs celtnes tapšanā piedalās, caur to ir saistīti ar Dievu. Katrs, kurš ieliks kaut vai ķieģelīti, tur būs klāt. Tāds ir ziedošanas princips, jo, ja tu ziedo kaut kam kopējam, tad tu esi daļiņa no šī kopējā.

Mūsdienās ziedojumi ir pārvēsti tīrā enerģijā – naudā. Ja cilvēks ar mīlestību dod no sevis daļu, viņš top savienots ar Dievu. Ja to apzinātos arī visi apkārtējie cilvēki, kuri varētu saņemt svētību no tā, ka viņiem blakus ir kristīgais centrs, kurā mājo Dieva Gars, un vēl būtu atsevišķi sponsori – bagāti cilvēki, kuri varētu ierakstīt savu vārdu ar zelta burtiem baznīcas vēsturē, tad nebūtu nekādu grūtību uzcelt šo baznīcu – debesu valstības stūrīti tepat uz zemes.


Portāls Apriņķis.lv aicina ikvienu atbalstīt Berģu baznīcas celtniecību ar ziedojumu!

Ziedojumu konts mērķprogrammai "Berģu baznīca":


Swedbank (HABALV22)

Konts Nr. LV44HABA0551004450846

Saņēmējs: Berģu ev.lut.draudze

Reģ.Nr.: 90000256518

Iespējams ziedot arī, izmantojot Latvijas Pasta norēķinu sistēmu PNS:

Konts Nr.: LV17LPNS0002100982483

Draudze pateicas visiem cilvēkiem, kuri jau ir ziedojuši, ziedo un ziedos, jo, pateicoties šiem ziedojumiem, ir izstrādāts baznīcas būvprojekts, kas šai modernajai celtnei ir ļoti sarežģīts un laika ietilpīgs.

Draudze uzaicina apkārtnes iedzīvotājus apmeklēt dievkalpojumus, kas notiek Usmas baznīcā Brīvdabas muzejā. Tā ir brīnišķīga iespēja, īpaši vasaras periodā, kad ir silts laiks. Dievkalpojumi notiek katru svētdienu pulksten 10 no rīta.