11.07.2017 22:01

FOTO: Ko ēd Baltijā vislielākajā karavīru ēdnīcā

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
FOTO: Ko ēd Baltijā vislielākajā karavīru ēdnīcā Ieva Karlsberga

Uzturoties Ādažu militārajā bāzē, "Rīgas Apriņķa Avīze" dzirdēja daudz labu atsauksmju par bāzes ēdnīcu. Tāpēc devāmies noskaidrot, ko un kā ēdienreizēs pasniedz gan mūsu, gan sabiedroto valstu karavīriem.

Ēdnīca vienlaikus spēj uzņemt 800 cilvēku. Katrai nācijai piešķirts savs apmeklējuma laiks, tāpēc rindā ilgi nav jāstāv.Ēdnīca vienlaikus spēj uzņemt 800 cilvēku. Katrai nācijai piešķirts savs apmeklējuma laiks, tāpēc rindā ilgi nav jāstāv.


Nacionālo bruņoto spēku Nodrošinājuma pavēlniecības 3. reģionālā nodrošinājuma centra komandiera pienākumu izpildītājs majors Kaspars Auzenbahs stāsta, ka Ādažu militārās bāzes ēdnīca ir lielākā bruņoto spēku ēdnīca Baltijā un tajā vienlaikus var pusdienot aptuveni 800 karavīru. Šobrīd, kad bāzē uzturas gan Latvijas, gan aptuveni 1200 sabiedroto valstu karavīru, ēšana tiek organizēta maiņās, un ēdnīca spēj nodrošināt, ka visiem tiek kvalitatīvs un silts ēdiens. Turklāt, ja nepieciešams, karavīru ēdināšana iespējama arī lauka apstākļos, kad maltītes tiek servētas no termosiem vai speciālām ēdienu kastītēm.

Ādažu bāzes ēdnīcas vadītāja Ineta Millere ir gandarīta par ērto un moderno ēdnīcas aprīkojumu. Ādažu bāzes ēdnīcas vadītāja Ineta Millere ir gandarīta par ērto un moderno ēdnīcas aprīkojumu.


Starptautiska pavāru brigāde

Ādažu bāzes ēdnīcas vadītāja Ineta Millere stāsta, ka, lai nodrošinātu tik daudzu karavīru ēdināšanu, darbā pieņemti papildu darbinieki. Šobrīd ēdnīca strādā trīs maiņās no četriem rītā līdz pat desmitiem vakarā. Ēdnīcas darbinieki, kuri dzīvo Balvos, Liepājā, Valmierā, Cēsīs un citviet, parasti atbrauc uz divu dienu maiņu. No 36 darbiniekiem katrā maiņā ir 5–7 pavāri. Kopā ar Kanādas kaujas grupu ieradušies arī deviņi kanādiešu pavāri. Talkā nāk arī poļu pavāri, kuri, tāpat kā kanādieši, mēdz gatavot savu valstu īpašos ēdienus.

Virtuvē strādā starptautiska komanda – ir gan pavāri, gan palīgstrādnieki.Virtuvē strādā starptautiska komanda – ir gan pavāri, gan palīgstrādnieki.


Produkti no Latvijas laukiem

I. Millere skaidro, ka produkti ēdnīcas vajadzībām tiek sagādāti iepirkuma kārtībā, un tos piegādā vairāki vietējie ražotāji – lielākā daļa produktu ir no Latvijas lauku ražotājiem un uzņēmumiem. Piemēram, piena produktus piegādā Rankas piena kombināts un citi Latvijas ražotāji, gaļas produkti ir no Rēzeknes gaļas kombināta, dārzeņi sezonas laikā – no vietējiem audzētājiem.

Ēdienu piedāvājums ir ļoti plašs, un sliktas atsauksmes nav dzirdētas. Karavīri saka, ka ēdiena esot daudz un tas ir garšīgs.

Kanādas Kaujas grupas pavārs Korijs Tīds (Cory Teed) labprāt sadarbojas ar vietējām pavārēm. Šoreiz viņš pagatavojis Kanādas aitu ganu sacepumu.Kanādas Kaujas grupas pavārs Korijs Tīds (Cory Teed) labprāt sadarbojas ar vietējām pavārēm. Šoreiz viņš pagatavojis Kanādas aitu ganu sacepumu.


2400 olu un gandrīz tonna gaļas dienā

Jautāta, kurus produktus maltīšu pagatavošanai ēdnīcā izlieto visvairāk, I. Millere pārliecinoši teic: "Gaļu!" Dienā tie ir 800 kilogramu svaigas gaļas, kā arī aptuveni 160 kilogramu bekona un žāvējumu. "Lai gan katru dienu ir atšķirīga ēdienkarte, gaļas daudzums ir apmēram vienāds, jo to lietojam gan brokastu, gan pusdienu, gan vakariņu pagatavošanai. Otrajā vietā varētu ierindot augļus, kas ir aptuveni 180 kilogramu dienā. Daudz tiek apēsts arī siers – 35 kilogrami – un olas – katru dienu aptuveni 2400," stāsta ēdnīcas vadītāja.

I. Millere pastāsta, ka brokastīs parasti galdā tiek likts cepts bekons, cīsiņi, žāvētā gaļa, šokolādes sieriņi, bulciņas, olas, putra, "Kellogs" pārslas ar pienu, salāti, kafija, kapučīno, tēja, bulciņa, maize, picas, pankūkas, omlete ar dārzeņiem vai cīsiņiem. Savukārt pusdienās vienmēr ir zupa un divu veidu gaļas ēdieni, kā arī bagātīga salātu izvēle. Netrūkst arī konditorejas izstrādājumu un dažādu dzērienu – sulas, ūdens, tēja, kafija. "Piemēram, šodien mums bija Kanādas aitu ganu sacepums, ko gatavoja kanādiešu kolēģis, bet vakarā būs vista spāņu gaumē," teic ēdnīcas vadītāja.

Viņa arī skaidro, ka gaļas produkti karavīriem nodrošina visvairāk enerģijas, tāpēc tie tiek lietoti tik daudz. Lai visi būtu apmierināti, tiek piedāvāta gan cūkas, gan vistas, gan liellopa gaļa. Bāzē šobrīd esot tikai divi veģetārieši un viens vegāns – visi ārzemnieki –, un ēdienkarte tiek pielāgota arī viņiem.

Tā izskatās pusdienu piedāvājums – tiek pasniegti divu veidu gaļas ēdieni. Tā izskatās pusdienu piedāvājums – tiek pasniegti divu veidu gaļas ēdieni.


Restorāna līmeņa ēdiens

Majors Kaspars Auzenbahs teic, ka bāzes ēdnīcā pieejams restorāna līmeņa ēdiens, jo pusfabrikātus šeit nepasniedz – viss tiek pagatavots pašu rokām no svaigiem produktiem. "Savu iespēju robežās mēs cenšamies respektēt visu valstu pārstāvju vēlmes. Ēdienreizēs ir pieejamas dažādas piedevas – gan sojas mērce un kečups, gan olīveļļa un majonēze," ārzemnieku vēlmes raksturo Auzenbahs. Citu īpašu vēlmju ēdiena pagatavošanā līdz šim nav bijis.

"Dienvidu tautu pārstāvji rēķinās, ka vīnu pie pusdienām pie mums nevar dabūt, jo mūsu iekšējās kārtības noteikumi to nepieļauj," smej majors. "Tomēr spējam nodrošināt arī īpašas vēlmes – piemēram, Kanādas Konfederācijas 150. gadadienā ierasto vakariņu vietā tika pasniegts barbekjū ar hamburgeriem. Itālijas neatkarības dienā bija svinīgais pasākums ar tematiskajām ēdienreizēm – ēdnīca bija noformēta Itālijas karoga krāsās, un pie ieejas bija apsveikums itāliešu valodā. Tā godināsim arī citas nācijas viņu valsts svētkos."

Sabiedrotie silda Latvijas ekonomiku

Majors Kaspars Auzenbahs atzīst, ka sabiedroto valstu karavīru klātbūtne nodrošina stabilu pieprasījumu Ādažu uzņēmēju piedāvātajam pakalpojumu un produktu klāstam. Majors Kaspars Auzenbahs atzīst, ka sabiedroto valstu karavīru klātbūtne nodrošina stabilu pieprasījumu Ādažu uzņēmēju piedāvātajam pakalpojumu un produktu klāstam.


Majors Auzenbahs skaidro, ka Latvijas iedzīvotājiem nav jāsedz sabiedroto valstu karavīru uzturēšanās un ēdināšana. Latvijas puse rēķinus piestāda Kanādas kaujas grupai, kas tos attiecīgi sadala katrai valstij. Viņš piekrīt, ka sabiedroto klātbūtne silda Latvijas ekonomiku, jo bāzes vajadzībām iepirktais produktu un preču daudzums ir milzīgs. Vietējie piegādātāji rēķinās ar regulāru pieprasījumu, un tas viņiem rada zināmu stabilitāti.

Arī Ādažu uzņēmējiem ārvalstu karavīru klātbūtne ir ieguvums – kafejnīcas, picērijas, frizētavas sajūt pieprasījumu un steidz to izpildīt. Vietējie uzņēmēji ir apzinājuši armijas vajadzības un cenšas tās izpildīt. Piemēram, pie bāzes vārtiem regulāri ierodas vietējās picērijas mašīna, kas piegādā picas. Ārzemju karavīri iecienījuši "Lido" restorānu un citas Ādažu kafejnīcas.

Pēdējā laikā Ādažu bāze ir ļoti attīstījusies – ir uzceltas jaunas kazarmas, izveidoti pievedceļi. Kazarmās nepieciešams visdažādākais aprīkojums, tajā skaitā jaunas mēbeles, gultasveļa un citas lietas, un to visu nodrošina Latvijas uzņēmēji.

Iepriekš:

FOTO: Kanādas karavīri Latvijā jūtas gandrīz kā mājās