09.07.2017 23:40

FOTO: Kanādas karavīri Latvijā jūtas gandrīz kā mājās

Autore 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
27 gadus vecajam Gregam Martinam šī ir pirmā misija ārpus Kanādas. Viņš ir sajūsmā par Latvijas dabu un gardajām zupām Ādažu ēdnīcā. 27 gadus vecajam Gregam Martinam šī ir pirmā misija ārpus Kanādas. Viņš ir sajūsmā par Latvijas dabu un gardajām zupām Ādažu ēdnīcā. Ieva Karlsberga un Gerald Cormier, NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kausa grupa

Ādažu militārajā bāzē šobrīd uzturas aptuveni 1200 sabiedroto valstu karavīru. Pēdējie no NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas bāzē ieradās 450 Kanādas karavīri. Lai gan viņi vēl ir aizņemti ar sadzīves iekārtošanu un ārpus bāzes pabijuši pavisam maz, "Rīgas Apriņķa Avīze" brauca lūkot, kā viņiem tur klājas un ko viņi saka par Latviju.

Mūs sagaida NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas preses virsnieks Daniels Mazureks (Daniel Mazurek), kurš jau paspējis apaukstēties, tāpēc, kā pats saka, šobrīd ir mazrunīgs. Sarunai ar avīzi viņš pilnvaro Kanādas kaujas grupas mediķi kaprāli Gregu Martinu (Greg Martin), kura uzdevums ir nodrošināt medicīnisko palīdzību Ādažu bāzē izvietotajiem Kanādas un citu valstu karavīriem.

Kanādas kaujas grupas medicīnas teltis ir aprīkotas ar modernām medicīnas iekārtām. Šeit iespējams sniegt palīdzību gan vieglu savainojumu gadījumā, gan veikt pat operācijas. Kanādas kaujas grupas medicīnas teltis ir aprīkotas ar modernām medicīnas iekārtām. Šeit iespējams sniegt palīdzību gan vieglu savainojumu gadījumā, gan veikt pat operācijas.


"Mēs visi esam pārsteigti par komfortablo dzīvošanu lauka apstākļos – te ir uzbūvētas teltis, dušas un tualetes. Lai gan nedzīvojam kazarmā, mums ir pieejamas visas ērtības luksusa līmenī," saka Gregs. Viņš piebilst, ka Kanādas karavīri ir raduši dzīvot teltīs mēnešiem ilgi, tāpēc tas nav nekas jauns. "Drīzāk jauns ir tas, cik labā līmenī mums viss ir nodrošināts," atzīst Gregs.

Kaprālis Gregs Martins dienestā ir piecus gadus, un šī ir viņa pirmā ārvalstu misija. "Uzzinot, ka būs jādodas misijā, nopriecājos, ka tā būs tieši Latvijā," teic Gregs. "Parasti Kanādas spēki šajā virzienā misijās nedodas, tāpēc uzskatu to par īpašu."

Šobrīd teltīs dzīvo Kanādas, Slovēnijas, Polijas un citu valstu karavīri, kuri rudenī pārvāksies uz jaunuzceltajām kazarmu ēkām.Šobrīd teltīs dzīvo Kanādas, Slovēnijas, Polijas un citu valstu karavīri, kuri rudenī pārvāksies uz jaunuzceltajām kazarmu ēkām.


Ikdienas kārtība Ādažu bāzē esot tāda pati kā mājās, vienīgā atšķirība – nav iespēju satikt savu ģimeni. "Bet mēs ar to rēķinājāmies, kad pieteicāmies dienestā," saka Gregs un neslēpj, ka viņam ģimenes pietrūkst. Tomēr viņš ir priecīgs, ka pieejamās tehnoloģijas ļauj katru dienu kontaktēties ar ģimeni gan pa telefonu, gan e-pastā, gan skaipā.

Darba dienu vakaros viņi spēlē kārtis, klausās mūziku, satiekas un runājas ar citu valstu karavīriem. Jautāts, ko redzējis ārpus bāzes, Gregs pastāsta, ka pāris reižu pabijis Ādažos un arī bāzei tuvējā apkārtnē, kur viņu pārsteigušas skaistās meža takas, pa kurām var gan skriet, gan braukt ar velosipēdu.

Rīgā Gregs vēl nav bijis, bet drīzumā cer nokļūt gan galvaspilsētā, gan arī citviet Latvijā. Viņš dzirdējis par grandiozajiem Līgo svētkiem, bet aizņemtības dēļ tos nav piedzīvojis. "Ceru tajos piedalīties, kad atbraukšu kādu citu gadu," smaidot saka Gregs.

Kanādas kaujas grupas preses virsnieks Daniels Mazureks, izrādot telti, stāsta, ka tajā ir visas nepieciešamās ērtības – te var lietot datorus, uzlādēt telefonus. Teltīs, nešķirojot pēc dienesta pakāpēm, dzīvo 8–10 karavīri. Viņa teltī dzīvo gan virsnieki, gan instruktori. Sievietes gan dzīvo atsevišķās teltīs, viņām ir arī atsevišķas labierīcības.Kanādas kaujas grupas preses virsnieks Daniels Mazureks, izrādot telti, stāsta, ka tajā ir visas nepieciešamās ērtības – te var lietot datorus, uzlādēt telefonus. Teltīs, nešķirojot pēc dienesta pakāpēm, dzīvo 8–10 karavīri. Viņa teltī dzīvo gan virsnieki, gan instruktori. Sievietes gan dzīvo atsevišķās teltīs, viņām ir arī atsevišķas labierīcības.


Jautāts par Latvijas ēdienu, Gregs smejot stāsta, ka bērnībā viņa labākais draugs bijis no Lietuvas, tāpēc viņam bijusi iespēja baudīt lietuviešu ēdienu.

"Ādažu ēdnīcā ir veselīgs un svaigs ēdiens, daudz tiek lietotas dilles. Tās jūs lietojat visur – pie kartupeļiem, zupās. Jā, zupas jums ir burvīgas! Un es nekad nebiju ēdis tik sulīgu vistas gaļu!" sajūsmu neslēpj Gregs. Viņš secina, ka produkti ir tādi paši kā Kanādā, bet to salikums ēdienā atšķiras.

Kopā ar dienesta biedriem Gregs bijis Ādažu veikalā un atzīst, ka produkti un preces ir līdzīgas kā Kanādā, tikai citu zīmolu un ar citiem nosaukumiem. Arī cenas esot līdzīgas, tomēr dažas preces Latvijā ir mazliet dārgākas.

Gregam vēl nav sanācis pabūt Ādažu "Lido" restorānā, bet no draugiem dzirdējis sajūsminātus stāstījumus, tāpēc cer tur drīzumā nokļūt.
Jautāts par laikapstākļiem Latvijā, Gregs saka, ka tie ir ļoti līdzīgi kā Kanādā, arī koki esot tādi paši, un Latvijas daba ir ļoti līdzīga dažiem Kanādas reģioniem.

Telšu pilsētiņā ir vairāki desmiti telšu un arī daži tā sauktie labierīcību konteineri, kur vienkopus pieejamas gan izlietnes, gan dušas, gan tualetes. Telšu pilsētiņā ir vairāki desmiti telšu un arī daži tā sauktie labierīcību konteineri, kur vienkopus pieejamas gan izlietnes, gan dušas, gan tualetes.


Gregs teic, ka nav sastapies ar negatīvu vietējo iedzīvotāju attieksmi, bijusi vien valodas barjera. Viņš vēlas iemācīties kādus vārdus latviešu valodā, lai labāk saprastos ar vietējiem iedzīvotājiem. Gregu arī neuztrauc Krievijas propaganda. "Es zinu, kā ir patiesībā," viņš mierīgi nosaka.

Pēc apmēram sešiem mēnešiem Gregs dosies mājup, un viņa vietā šurp brauks citi kanādieši. Misiju Latvijā viņš neuzskata par bīstamāku kā citur, jo, "ja paskatāmies apkārt, jebkurā valstī var sastapties ar briesmām".

Iepriekš:

FOTO: Ko ēd Baltijā vislielākajā karavīru ēdnīcā