02.05.2017 12:44

Carnikavā katram Latvijas gadam savs metrs galdauta

Autors 
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Tautas nama “Ozolaine” vadītāja Alīse Vorobeja (no kreisās) un viņas vietniece Agnija Saprovska cer, ka, sagaidot Latvijas simtgadi, Carnikavai būs pašai savs iedzīvotāju kopīgi uzausts baltais galdauts, kas ļaudīm kalpos arī tad, kad simtgades svētki būs pagājuši. Tautas nama “Ozolaine” vadītāja Alīse Vorobeja (no kreisās) un viņas vietniece Agnija Saprovska cer, ka, sagaidot Latvijas simtgadi, Carnikavai būs pašai savs iedzīvotāju kopīgi uzausts baltais galdauts, kas ļaudīm kalpos arī tad, kad simtgades svētki būs pagājuši. Einārs Binders

Jau pērn Latvijas valsts simtgades birojs aicināja ikvienu Latvijas iedzīvotāju un mūsu valstij piederīgos visā plašajā pasaulē republikas neatkarības atjaunošanas dienā 4. maijā kopā ar saviem tuvajiem svinēt Baltā galdauta svētkus. Par godu šai dienai Carnikavā jau vairākus mēnešus top pašiem savs baltais galdauts.

Ja viss notiks, kā iecerēts, līdz 2018. gada 4. maijam būs noausti 100 metri galdauta – viens metrs katram Latvijas vēstures gadam.

Par Latvijas simtgadi domā laikus

Kā "Rīgas un Apriņķa Avīzei" pastāstīja Carnikavas tautas nama "Ozolaine" vadītāja Alīse Vorobeja, tautas nama zālē cilvēki dzied, dejo, te tiek rīkotas mākslas un rokdarbu izstādes. Arī pašlaik te apskatāma Rīgas jauno mākslinieku izstāde, taču pats galvenais – šeit atrodas stelles, kurās tiek austs galdauts par godu Latvijas simtgadei. Tās tautas nama rīcībā nodevusi audēja Ārija Cekule.

A. Vorobeja teic, ka idejas, kā novadā labāk sagaidīt Latvijas simtgadi, tikušas krātas jau kopš 2015. gada. "Gribējām saprast, kā tieši mēs gribam sagaidīt šos svētkus un kas pēc tam arī materiālā ziņā paliks novadam. Tāpēc uzreiz bija skaidrs, ka tas nebūs tikai svētku koncerts, bet simtgades gaidīšanai jābūt procesam, kurā tiktu iesaistīti vietējie iedzīvotāji. Tad arī radās mūsu vīzija par pašu noaustu balto galdautu," viņa stāsta.

Tautas nama "Ozolaine" vadītāja atzīst, ka ideja par Baltā galdauta svētkiem, protams, nākusi no Latvijas simtgades biroja. Carnikaviešiem tā iepatikusies, un rūpīgāk ticis piedomāts, kā šo ideju ar jēgu integrēt novadā.

Kopš sākta Carnikavas baltā galdauta aušana, top arī hronika, kurā tiek pierakstīti visu audēju vārdi un viņu vēlējums savai valstij.Kopš sākta Carnikavas baltā galdauta aušana, top arī hronika, kurā tiek pierakstīti visu audēju vārdi un viņu vēlējums savai valstij.

Carnikavai savs baltais galdauts

"Sākumā prātojām, kur ņemsim baltos galdautus, kur tos klāsim, bet tad, runājot gan ar mūsu mākslas studijas audējām, gan domes pārstāvjiem, nonācām līdz idejai, ka galdautu varam noaust paši.

Studijas "Auseklītis" rokdarbnieces gan tūdaļ sacīja, ka tas nemaz nebūšot izdarāms tik vienkārši un ātri un ne katram būs pa spēkam. Izdomājām, ka neaudīsim platu un smalku galdautu ‒ Carnikavas baltais galdauts būs simbolisks linu auduma celiņš ar vienkāršām, bet ne garlaicīgām ornamentu joslām, ko uzklāt uz galda svētku reizē. Uzreiz vienojāmies, ka galdauts nebūs sniegbalts, bet Latvijas linu baltumā. Galdauta rakstu izdomāja "Auseklīša" dalībnieces.

Jau 2016. gada augusta beigās tika uzmesta "bize" – stellēs ielikti 30 metri linu diegu audekla velkiem, bet pirmie galdauta centimetri tika noausti valsts svētkos – 2016. gada 18. novembrī. Tagad tiek austs jau vienpadsmitais metrs galdauta, un vēl arvien nav atmests sapnis, ka līdz Latvijas valsts simtgadei noaudīsim 100 metrus. Tad par godu katram valsts vēstures gadam iznāks viens metrs galdauta. Visam jābūt gatavam 2018. gada 4. maijā," cer A. Vorobeja.

Raksta sava baltā galdauta tapšanas hroniku

Līdzās stellēm tautas nama "Ozolaine" zālē ir īpaša grāmata, kurā katrs, kurš noaudis gabaliņu galdauta, ieraksta savu vārdu, vecumu, no kurienes ieradies, cik lielu gabalu noaudis un savu vēlējumu Latvijai. Tā Carnikavā veidojas sava baltā galdauta hronika.

"Aust nāk skolēnu klases, bērnudārza grupiņas ar audzinātājām, dažādu iedzīvotāju interešu grupu pārstāvji. Stellēs ir sēdušies arī tautas nama "Ozolaine" viesi, piemēram, māksliniece Ieva Jurjāne, nesen te bija arī Somijas pilsoņi. Līdz Lieldienām savu roku galdauta tapšanā jau bija pielikuši 158 audēji," stāsta A. Vorobeja.

Aušanu uzrauga tautas mākslas studijas "Auseklītis" audējas. Pavisam viņu ir 16, bet vairāk laika galdauta tapšanai velta studijas vadītāja Zane Ulmane un pieredzējušās meistares Māra Cipule, Maija Irbiņa, Ārija Cekule, Valentīna Alfuss, Ilona Valaine-Blekte un Elza Kuzminska. Aušana notiek viņu klātbūtnē, jo ne jau katrs var piesēsties pie stellēm un uzreiz visu izdarīt labi un pareizi. Tam ir vajadzīgas iemaņas.

Katrs vienā reizē drīkst noaust tik, cik var, taču pats ilgākais laiks, ko viens cilvēks pavadījis stellēs, ir divas stundas. "Man pašai piecu centimetru noaušana prasīja pusstundu," atzīstas Alīse, gan piebilstot, ka pieredzes aušanā viņai nav bijis. Skolēni un bērnudārza bērni parasti ieauž pāris audu rindiņu. Vidēji gan vienā reizē viens cilvēks noaužot 4‒6 milimetrus galdauta. Rekords līdz šim ir bijuši 82 centimetri.

Iesēžoties stellēs, viens otrs pieaugušais atklāj, ka aušana nav tik sarežģīta, kā viņi domājuši. Kad tas ir pamēģināts, dažiem tā iepatīkas, ka viņi piesakās galdauta aušanai vēlreiz un pavada pie stellēm krietni ilgāku laiku. Ir cilvēki, kuri ik palaikam no Rīgas vai citurienes atbrauc uz Carnikavu, lai noaustu kādu gabaliņu galdauta.

Tautas nama vadītāja atgādina, ka visi, kuri vēlas piedalīties Carnikavas baltā galdauta aušanā, var nākt uz tautas namu katru trešdienu un piektdienu, iepriekš piesakoties pa tālruni vai aizpildot elektronisko anketu tautas nama ziņu lapā. Iespējams nākt arī citā laikā, sazinoties ar tautas nama administrāciju.

Galdauts nebūs perfekts, bet ar raksturu

"Katram audējam ir savs piesitiens, tāpēc audekls vietām ir blīvāks, vietām – retāks. Rezultātā mūsu galdauts nebūs perfekts, bet īpašs, ar savu raksturu. Kad darbs būs galā, aicināsim visus, kuri pielikuši savu roku tā tapšanā, uz svētku pasākumu 2018. gada 4. maijā. Tad arī zināsim, kurš ir bijis jaunākais, kurš vecākais audējs, kurš stellēs pavadījis visvairāk stundu, kurš noaudis garāko galdauta posmu," teic Alīses vietniece Agnija Saprovska.