27.04.2017 10:07

Saeima atbalsta ieceri, ka jaunajām automašīnām tehnisko apskati varēs veikt ik pēc diviem gadiem

Autors  BNS
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Saeima atbalsta ieceri, ka jaunajām automašīnām tehnisko apskati varēs veikt ik pēc diviem gadiem pixabay.com

Saeima ceturtdien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Ceļu satiksmes likumā, paredzot, ka jaunajām automašīnām līdz četru gadu vecumam tehnisko apskati varēs veikt ik pēc diviem gadiem.

Likuma grozījumi sagatavoti pēc iedzīvotāju kolektīvā iesnieguma par transportlīdzekļu tehniskās apskates veikšanu reizi divos gados.

Grozījumi paredz, ka Latvijā un ārvalstīs iepriekš nereģistrētam vieglajam automobilim un piekabei ar pilnu masu līdz 3500 kilogramiem pirmreizējo valsts tehnisko apskati veic ne vēlāk kā divus gadus pēc reģistrācijas Latvijā. Otrā tehniskā apskate būs jāveic ne vēlāk kā divus gadus pēc pirmreizējās apskates. Savukārt, sasniedzot četru gadu vecumu, turpmākās tehniskās apskates šādām automašīnām būs jāveic katru gadu.

Iepriekš Saeimas atbildīgā komisija lēma neatbalstīt "Saskaņas" deputātu priekšlikumus ļaut vēl retāk veikt tehnisko apskati jaunām automašīnām. Šādu ierosinājumu bija iesniedzis deputāts Vitālijs Orlovs (S), līdzīga iecere bija arī Ivaram Zariņam (S), kurš piedāvāja ļaut arī trešo tehnisko apskati veikt pēc diviem gadiem, ja otrās apskates laikā par automašīnas stāvokli nebija nekādu piezīmju.

Patlaban likums noteic, ka iepriekš nereģistrētai automašīnai pirmreizējo valsts tehnisko apskati veic ne vēlāk kā divus gadus pēc tam, kad attiecīgais transportlīdzeklis pirmoreiz reģistrēts Latvijā. Turpmākās tehniskās apskates automašīnām jāveic katru gadu.

Vairāk nekā 10 000 Latvijas pilsoņu Saeimā bija iesnieguši kolektīvo iesniegumu "Transportlīdzekļu tehniskās apskates veikšana reizi divos gados", lūdzot pagarināt termiņu automašīnu tehniskās apskates veikšanai līdz reizei divos gados kā tas ir, piemēram, Norvēģijā, Lietuvā, Igaunijā, Vācijā un citur.