21.07.2012 10:24

Baldonē taps katoļu draudzes centrs

Autors  Elīna Kondrāte
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Arhitekte Rita Balode atzīst, ka naudas lietas vienmēr pašas nokārtojas, bet piedalīšanās baznīcas tapšanā ir dvēselisks darbs. Arhitekte Rita Balode atzīst, ka naudas lietas vienmēr pašas nokārtojas, bet piedalīšanās baznīcas tapšanā ir dvēselisks darbs. Krišjānis Grantiņš

Baldones katoļu draudzes prāvests Gaitis Dubults sācis projektu novada katoļu garīgā centra izveidei.

Lai izklāstītu ieceri, šonedēļ ar garīdznieku pirmo reizi tikās arhitekte Rita Balode. Apskatot iecerēto baznīcas vietu, arhitekte neslēpa, ka būs jāiegulda ļoti liels darbs.

Pašlaik aptuveni 40 cilvēku lielā Baldones katoļu draudzes kopīgās tikšanās un dievkalpojumi norisinās draudzes vajadzībām pielāgotā dzīvojamajā mājā, taču telpas ir šauras un ne pašas ērtākās, kā arī tikai attāli līdzinās baznīcai. Tieši šādi iemesli prāvestu aptuveni pirms gada pamudinājuši raudzīties pēc iespējām veidot pienācīgu draudzes centru.

Pašlaik ir plāns Baldones katoļu draudzes namu celt, atjaunojot kādu senatnīgu muižas laika ēku teju Baldones centrā. "Māja nodega aptuveni 2011. gada februāra beigās. Dome piekrita, ka varam atjaunot ēku savās iespēju robežās. Noslēdzām patapinājuma līgumu uz 10 gadiem ar tiesībām īpašumu arī izpirkt," vērojot vecās ēkas mūrus, stāsta G. Dubults.

Kopā ar armijas kapelānu Raimondu Krasinski garīdznieki atklāj būvvaldes izstrādātu plānu – ēkā paredzēts izbūvēt lūgšanu telpu, labiekārtot teritoriju, taču viens ir skaidrs – baznīcai noteikti vajadzīgs tornis ar skaistu krustu tā galā. Mācītājs atklāj, ka pašlaik ir tikai iecere, taču naudas līdzekļu vēl nav. "Visu sāksim no nulles."

Ierodoties arhitektei, skats uz senatnīgās ēkas mūriem nedaudz mainās – darbs būs jāiegulda vairāk, nekā sākumā varēja šķist. Tomēr arhitekte neskopojas ar konstruktīviem padomiem, izstāsta reālo situāciju un sniedz padomus, kādas lietas vajadzētu rūpīgi pārdomāt. "Pirmo iesaku sarunāt būvinženieri, kas apsekos ēku pamatus. Tas ļaus saprast, kā rīkoties tālāk." Arhitektei jau ir pieredze, projektējot kapelu Aizsardzības ministrijas mācību poligona teritorijā. "Ir liels pagodinājums saņemt piedāvājumu projektēt baznīcu, jo tikai retajam ir šāda iespēja."

"Kādreiz bija principi, kā būvēt dievnamu, bet laiks iet uz priekšu, mēs attīstāmies un arī ejam laikam līdzi. Nevaram būvēt baznīcu precīzi pēc veciem kanoniem, bet pret tiem ir jāievēro pietāte," stāsta arhitekte. Tomēr abi garīdznieki, arhitekte un vietējie interesenti vienprātīgi atzīst, ka nenoliedzami vecajai mūra ēkai ir senatnīga aura, un tā piedotu baznīcai īpašu burvību. Pirms ēka nodegusi, tajā atradās dzīvokļi.

Interesi par topošo dievnamu neslēpa arī vietējie iedzīvotāji. Neviens gan skaidri nezina, kas šajā ēkā atradies vēsturiski, taču tika izteikti minējumi, ka te varējis būt barona zirgu stallis. Baldonieši atbalsta ideju par baznīcu. "Pašlaik mēs dodamies uz Skaistkalnes katoļu baznīcu," atklāj kāds baldonietis.

Lai gan darbs būs jāiegulda liels un būs vajadzīga gan pacietība, gan atbalsts, prāvests G. Dubults ir apņēmības pilns turpināt un izveidot Baldonē katoļu baznīcu. Īpaši gaidīts un novērtēts tiks arī materiālais atbalsts no iedzīvotājiem.