14.03.2017 18:02

"Latvijas finieris" dāvina zemessargiem medicīnas somas

Autors  Ģirts Kondrāts
Novērtēt šo ziņu
(0 balsojumi)
Specializētajā medicīnas somā ir 300 priekšmetu, lai palīdzētu dažādu traumu gadījumā, kas paredzēts pirmās palīdzības sniegšanai, līdz ievainotie nogādāti slimnīcā. Te ir asins apturēšanas līdzekļi, šinas, apdegumu ziedes, pretlīdzekļi pret plēstām brūcēm. Somas nodrošina vienību, atrodoties lauka apstākļos. Šo somu var izmantot, arī palīdzot jebkuram valsts pilsonim un jebkādas nelaimes gadījumā. Specializētajā medicīnas somā ir 300 priekšmetu, lai palīdzētu dažādu traumu gadījumā, kas paredzēts pirmās palīdzības sniegšanai, līdz ievainotie nogādāti slimnīcā. Te ir asins apturēšanas līdzekļi, šinas, apdegumu ziedes, pretlīdzekļi pret plēstām brūcēm. Somas nodrošina vienību, atrodoties lauka apstākļos. Šo somu var izmantot, arī palīdzot jebkuram valsts pilsonim un jebkādas nelaimes gadījumā. Armīns Janiks, Jaunsardzes un informācijas centrs

Pirmdien akciju sabiedrība "Latvijas Finieris" Zemessardzes 17. pretgaisa aizsardzības bataljonam, kurš bāzējas Mārupes novadā, uzdāvināja četras specializētas medicīniskās palīdzības somas. Katra šāda soma, kuras aptuvenā vērtība ir 500 eiro, var palīdzēt glābt pat 40 cilvēku dzīvību.

Atbalstām cilvēkus, kuri mūs sargā

AS "Latvijas Finieris" padomes priekšsēdētājs Uldis Biķis un uzņēmuma padomes loceklis Jānis Staris pirmdien ciemos bija uzaicinājuši Zemessardzes 2. brigādes komandieri pulkvežleitnantu Mareku Ozoliņu un Zemessardzes 17. pretgaisa aizsardzības bataljona komandieri pulvežleitnantu Aivaru Krjukovu, lai nodotu uzņēmuma AS "Latvijas Finieris" ziedojumu – četras medicīnas somas, kas paredzētas Zemessardzes 17. pretgaisa aizsardzības bataljonam.

Kā dāvināšanas laikā sacīja U. Biķis, katrs pats var izveidot savu sarakstu, ko viņš var izdarīt valsts drošības labā.

"Valsts aizsardzība ir visu sabiedrības locekļu goda pienākums un nevienam nevajadzētu gaidīt, lai kāds pasaka priekšā, kas jādara, bet pašam jāmēģina saprast, kā atbalstīt cilvēkus, kuri mūs sargā – karavīrus un zemessargus.

Tāpēc "Latvijas finieris" vispirms nolēma atbalstīt savus zemessargus, uzņēmuma koplīgumā ierakstot punktu, ka tad, ja zemessargs dodas uz apmācībām, desmit darba dienas tiek pielīdzinātas mācību atvaļinājumam un tiek apmaksātas.

Tās iemaņas, ko zemessargi apgūst savā brīvajā laikā, ir noderīgas arī civilajā ikdienā, kad veidojas nestandarta situācijas, piemēram, ugunsgrēks vai plūdi, kad nepieciešama kolektīva reakcija. Šādu iemaņu izkopšanai pēdējos desmit gadus noteikti nebijām pievērsuši pietiekamu vērību," atzina U. Biķis.

Sadarbība starp "Latvijas finieri" un Zemessardzi izveidojās, pateicoties uzņēmuma padomes sekretārei Jolantai Mednei, kura jau nepilnu gadu darbojas Zemessardzes 17. pretgaisa aizsardzība bataljonā un apgūst pirmās palīdzības sniegšanas kursu seržanta Guntara Jansona vadībā. Viņas mērķis ir kļūt par karavīru – glābēju. Lai spertu nākamo soli, bija nepieciešams atbilstošs ekipējums, kuru palīdzēja sagādāt Jolantas darbavieta.

"Mēs nevaram zināt, ko tieši vajag Zemessardzei, taču jau ir dialogs, mēs to uzzinām un tad jau varam pieņemt atbilstošu lēmumu, kā tas bija gadījumā ar šīm četrām medicīnas somām," bilda J. Staris. "Tas nav milzīgs materiāls ieguldījums Zemessardzes nodrošināšanā ar ekipējumu, bet tā mēs paužam savu attieksmi pret cilvēkiem, kuri rūpējas par mūsu drošību," viņš piebilda.

Kā skaidroja U. Biķis, AS "Latvijas finieris" šāds atbalsts – četru medicīnas somu iegāde Zemessardzei – uzņēmuma būtībā nav milzīga summa, taču daudz svarīgāk par naudu ir bijis atbalsts cilvēkiem, kuru zināšanas un pieredze kādu dienu var noderēt gan Zemessardzei, gan uzņēmumam, gan sabiedrībai kopumā. Pati idejas īstenošana aizņēmusi apmēram divus mēnešus.

Jāpiebilst, ka AS "Latvijas finieris" saņēma Aizsardzības ministrijas apbalvojumu nominācijā "Zemessargus visvairāk atbalstošais uzņēmums". Latvijas uzņēmumi un iestādes apbalvošanai tika izvēlētas, balstoties uz 2016. gada nogalē zemessargu vidū veiktās aptaujas "Par Latvijas darba devēju atbalstu Zemessardzei" rezultātiem.

Somas – labs papildinājums apmācībām

Zemessardzes 2. brigādes komandieris pulkvežleitnants Mareks Ozoliņš uzsvēra, ka šādi dāvinājumi Zemessardzei ir nozīmīgi tāpēc, ka apliecina, ka uzņēmēji kā atbildīgi savas valsts pilsoņi un patrioti saprot valsts vajadzības un gatavi palīdzēt gan profesionālā dienesta karavīriem, gan zemessargiem. Tāpēc ļoti pozitīvi ir vērtējamas akcijas, kurās zemessargiem tiek ziedota nauda un materiālie līdzekļi, lai zemessargi būtu nodrošināti augstā līmenī un spētu izpildīt kvalitatīvi uzdevumus augstā līmenī.

Savukārt pulkvežleitnants A. Krjukovs, atzina, ka četras sanitārās somas ir labs papildinājums vienas bataljona rotas medicīniskajam nodrošinājumam un apmācībām.

ASV ražotās medicīniskās somas, kā to paskaidroja seržants G. Jansons, pašlaik ir labākās no tām, kas pieejamas. Tās satur ap 300 dažādu priekšmetu, kas kalpo pirmās palīdzības sniegšanai, pirms cietušais tiek nogādāts slimnīcā. Ikdienā tās ir dažādas mācībās gūtas skrambas un nobrāzumi, taču somā ir arī līdzekļi, kas palīdz locītavu sastiepumu un kaulu lūzumu gadījumā, kā arī šautu brūču apkopšanai.

Ziedot Zemessardzei var katrs

Pēdējo trīs gadu laikā plašumā gājusi kustība, kas aicina ziedot Zemessardzei, atbalstot tos Latvijas pilsoņus, kas ziedo savu brīvo laiku, spēkus, enerģiju, reizēm arī līdzekļus un veselību dienestam Zemessardzē. 2016. gada augustā noslēdzās arī Latvijas Transatlantiskās organizācijas un "Ziedot.lv" organizētā kampaņa Zemessardzes ekipējuma iegādei.

Līdzekļus, norādot konkrētu ziedojuma mērķi, var ieskaitīt Zemessardzes ziedojuma kontā:

Zemessardzes štābs
Reģ. Nr.: 90000040549
Banka: Valsts Kase
Konta Nr.: LV86TREL7100035010000

Valsts ieņēmumu dienests skaidro, ka, ziedojot Zemessardzei, uzņēmēji un fiziskas personas var saņemt atlaidi uzņēmuma un iedzīvotāju ienākuma nodoklim. Atlaide UIN – 85 % no ziedotās summas, bet ne vairāk kā 20 % no kopējās UIN summas, ja uzņēmumam nav nodokļu parādu. Fiziskai personai ziedotā summa tiek atskaitīta no fiziskas personas taksācijas gada apliekamā ienākuma.

Tāpat biedrība "Atbalsti zemessargu" sociālajā tīklā "Facebook" izveidojusi mājaslapu, kurā tā aicina atbalstīt zemessargus un kur redzami ziedotāji un ziedotās summas, kas tiek izmantotas ekipējuma iegādei. Redzams, ka gan privātpersonas, gan uzņēmumi ik mēnesi kā regulāro maksājumu pārskaita konkrētas summas.